Publicerat inom Cycle och taggat TDF-2016

Den längsta etappen i årets Tour de France är under dag 4; när cyklisterna får ta sig an en ansträngande sträcka på 232 km över frankrikes böljande landskap. Detta är en lång etapp, även för proffsen, och många kommer att göra vad de kan för att maxa komforten för många många timmar på sadeln.

Komforten är viktigt för alla typer av cyklister. Visst, det är bra att ha en snabb cykel, den mest aerodynamiska hjälmen och en supertight skinsuit, men att känna sig fräsch vid målgången är faktiskt ännu viktigare. När allt kommer omkring så är det dina ben som bestämmer hur snabbt du kan ta dig fram.

Så, oavsett om du satsar på att vinna ett lokalt cykellop eller deltar i något större evenemang för första gången, så kan det verkligen löna sig att satsa på bekväma kit. Kit anpassade för långa distanser ger både komfort och fart! 

 

Cykelaccessoarer för långa distanser 

Accessoarerna glöms ofta bort när det gäller cykling på längre distanser, men en stor del av din energi går åt till att reglera kroppstemperaturen. Accessoarer är ett fantastiskt hjälpmedel för att optimera detta.

Om du är för varm eller för kall så måste kroppen jobba hårdare och därmed använda värdefull energi. Så om du cyklar hela dagen eller i omväxlande förhållanden så är det värt att investera i kvalitetsaccessoarer såsom värmare och västar, för att spara energi och komma i mål snabbare.

På svalare etapper så kan du se Movistar-teamet med Endura Movistar Team Armvärmare; inte bara för att de är värmande och lätta att packa ner, utan för att de dessutom är riktigt vattenavstötande!

På blöta etapper eller i nedförsbackarna i bergen så kan du hålla ögonen öppna efter cyklister som drar på sig lätta jackor eller västar innan de kastar sig utför. Contador och Tinkoff-teamet kommer utan tvekan ha med sig Sportful Hot Pack Ultralight Jacka - Herr.

 

Cykelshorts för långa distanser

Ditt val av bib-shorts är ofta det viktigaste valet du har att göra inför en långdistanstur. Det är för att ett par dåliga shorts kan skada dina prestationer och faktiskt förstöra hela cykelturen.

Ett riktigt bra exempel på ett par bib-shorts särskilt anpassade för längre distanser är nya Castelli Mondiale Bib-shorts - Herr. Dessa otroliga bib-shorts är tillverkade av ett enda stycke material som omsluter dina ben och förhindrar uppkomsten av skav och hudirritation, vilket resulterar i dagslång komfort på sadeln.

Ett bra par bib-shorts ger god komfort och en förbättrad prestanda men minskar också risken för obehagliga skavsår efter långa timmar på sadeln. Bib-shortsen är helt enkelt en riktigt bra investering inför längre turer på cykeln.

 

Cykelkomponenter för långa distanser

Förbättringar gällande komforten syns ofta i små marginella förändringar hos din cykel och det är förändringar som sällan lämnar stora hål i plånboken heller.

Ett bra exempel på en sådan liten ändring är styrlindor. På långa etapper eller etapper med ojämna vägar så brukar proffsen välja en mjukare och tjockare styrlinda för att få bättre grepp och dämpning. Utmärkta exempel är Lizard Skins DSP Bar Tape (3,2 mm) som används av Team Dimension Data, eller Fizik - Performance Styrlinda som används av Team Cannondale.

 

En annan marginell komfortvinst kan komma från ditt val av däck. Det är väldokumenterat att ett bredare däck kan ge ökad komfort och ett lägre rullmotstånd, vilka båda är eftertraktade attribut!

För några år sedan så använde de flesta proffsen däck på 23 mm, medan normen idag är 25 mm. Få bättre grepp, komfort och prestanda när du gör det bytet själv. En klar favorit från vårt eget utbud är Continental - Grand Prix 4000S II Vikbart racerdäck (2-pack).

 

Racercyklar för långa distanser

Proffsen i touren kommer ha sina cyklar anpassade för en aggressiv cykelposition, även under de längsta dagarna, eftersom energisparandet är allra viktigast för dem. Men för de flesta amatörer så är det så att man får ut mer glädje och komfort från en något mindre aggressiv cykelgeometri och mer följsam (alltså mindre styv) ram.

Ett utmärkt exempel på cyklar med fokus på längre distanser är Felt Z series. Vid skapandet av dessa cyklar fixade Felt till geometrin lite, med ett högre styrrör, längre hjulbas samt en mer följsam bakre triangel. Resultatet blev en bättre balans mellan prestanda, stabilitet och komfort. Z-series gör det möjligt för dig att cykla hela dagen utan att få ont i ryggen eller bli öm i baken. 

 

 

Sammanfattning

Kläder, komponenter och cyklar särskilt anpassade för längre distanser är nyckeln till en framgångsrik och njutbar cykeltur. Några av förändringarna jämfört med vanliga kit är små, men det kan göra stor skillnad när det gäller hur snabbt och hur långt du kan cykla!

Håll ögonen öppna efter mer av godsakerna från Wiggle; inklusive Min Tour-guider och -bloggarWiggle High5-videos och mycket annat!