Publicerat inom Cycle och taggat TDF-2016, cykelkläder

Genom Tourens bergsetapper (som etapp 12 med Mount Ventoux) så kommer du se hur klungan ändrar fokus från aerodynamisk till lättare utrustning. Så vad innebär det?

Lätta kit är, precis som hörs på namnet, lätta! Fokus ligger på att minska massan så att du och din cykel får bästa möjliga kraftöverföring i förhållande till vikten.  

Lätta kit är inte bara förunnat de med proffskontrakt dock. Oavsett om du kämpar dig uppför backarna där hemma eller tävlar uppför slingrande alpvägar så kan ett lätt cykelkit hjälpa dig att ta dig uppför både enklare, bekvämare och snabbare.

I den här guiden tar vi oss en titt på de mest effektiva sätten att spara in vikt både på cykeln och när det gäller ditt kit, samt vilken effekt detta kan ha på dina resultat.

 

Lätta cykelkläder & accessoarer

Det du har på dig är viktigt, oavsett säsong, men under sommaren så tenderar folk att flytta det längst ner på prioriteringslistan. Men kläderna är faktiskt viktiga, särskilt om du tänker på alla olika material, passformer och vikter som olika varumärken har att erbjuda.

Mesh-material (som gjorts kända genom Team Skys Chris Froome) har snabbt blivit ett populärt alternativ för somamrens varma dagar. En heltäckande aero-dräkt helt i mesh kan vara lite överdrivet för amatörcyklisten men det finns tröjor i mesh som har god andningsförmåga och håller vikten nere. Ett bra exempel är nya dhb ASV Race Hyper Light Kortärmad tröja - Herr – den är superlätt men samtidigt aerodynamisk, och den fuktavledande Hydrofit-teknologin ser till att hålla dig svalare, torrare och snabbare. En perfekt uppgradering till sommaren!

 

Hjälmar och cykelskor är också produkter som man ofta kan skala av vikt från. Giro Empire SLX Cykelskor (landsväg) - Herr är välkända för sin fjäderlätta vikt; med ynka 175 g så väger de mindre än hälften så mycket som cykelskor i den lägre prisklassen!

När det gäller huvudet så är Kask Mojito Sport Racerhjälm ett superpopulärt alternativ och väger endast 220 g. Dock erbjuder den utmärkt ventilation och finns i en mängd olika läckra färger.

 

Lätta hjul

När det gäller att banta cykeln så är dina hjul oftast den effektivaste komponenten att uppgradera. Vi vet nog alla att man kan accelerera snabbare genom att reducera rotationsmassan (mer än om man reducerar den statiska vikten), men när du cyklar uppför så kan du spara mer energi genom att fokusera på lätta hjul, däck och slangar, oavsett om du cyklar i ett stadigt tempo eller klämmer i med en sista spurtattack på slutet.

Enkla förändringar gällande däcken och slangarna kan spara in nästan 160 g från cykelns totalvikt. Det kanske inte låter så mycket, men tänk på att rotationsmassan har en ökande effekt. Lätta däck behöver inte betyda att man tummar på en massa annat. Vår bästsäljare Continental - Grand Prix 4000S II Vikbart racerdäck (2-pack) erbjuder riktigt bra punkteringsskydd, lågt rullmotstånd och ett världskänt grepp; och allt i ett superlätt paket.

Om du verkligen vill satsa på att få ner tiderna för dina bergsetapper så är ett nytt hjulset det bästa alternativet för dig. Det är en ingen kliché att hjulsetet gör största skillnaden hos din cykel, utan det är faktiskt sant! Hjul för tubdäck har varit proffsens förstaval vid tävling under många år, inte bara för att de är lättare, utan också för att de erbjuder bättre prestanda i de flesta situationer.

Fast Forward F2R Hjulset för tubdäck (Kolfiber, 240s) väger endast 1125 g!

 

Lätta komponenter

När ett varumärke sponsrar ett proffsteam så syns de inte bara i media, de får också ständig feedback från teamet, något som hjälper dem att utveckla produkterna och förbättra dem. Detta märks extra tydligt när man tittar på komponenter, där roffsen ständigt vill ha lättare, starkare och bekvämare alternativ.

Kolfiberkomponenter såsom styrstammarsadelstolpar och styren erbjuder en bättre ratio mellan styrka och vikt jämfört med aluminium, men de har också unika egenskaper som vibrationsdämpning, något som gör dem bekvämare för långa cykelturer.

Komponenter i kolfiber är dyra, men de är ändå prisvärda om man tänker på viktbesparingen. Ta till exempel en uppsättning med FSA OS-99 CSI Styrstam, tillsammans med Fizik Cyrano 00 Racerstyre (kolfiber) och ULTIMATE USE Evo Sadelstolpe. Med den kombinationen kan du spara in mer än 300 g i vikt jämfört med motsdvarigheterna i aluminium. För att spara in samma vikt på själva ramen skulle du få lägga ut tusentals kronor!

De får inte bara cykeln att se fantastisk ut, lätta kolfibekomponenter kan också formgjutas på unika sätt och därmed skapa mer ergonomiska och aerodynamiska former, allt medan de behåller samma låga vikt.

Det kan vara värt att kolla in vårt utbud med kolfiberkomponenter om du är sugen på en uppgradering.

 

Lätta cyklar

De flesta proffsteam i världstouren har en uppsättning cyklar att välja bland; vanligtvis en aerodynamisk och en lättare variant. Intressant nog så brukar GC-cyklisterna oftast hålla sig till sin lätta cykel under hela touren, eftersom de känns bättre och mekanikerna lättare kan arbeta med dem.

Viktgränsen för cyklar har av UCI satts till 6,8 kg och bland GC-cyklisterna kommer du märka att de ofta försöker komma så nära den gränsen som möjligt. Faktiskt så är det inte ovanligt att mekanikerna lägger till vikt för att hålla dem över 6,8  kg! Cyklisterna använder sig av samma ram, men byter sannolikt ut hjulen med varierande djup beroende på vilken etapp de ska köra.

För amatörer kan man säga att alla cyklar med en vikt under 7,5 kg är riktigt lätt! Eastway Emitter R1 Racercykel (2016, Ultegra Di2) väger omkring 7,2 kg, vilket betyder att den har samma vikt som många proffscyklar, trots att den har Shimano Ultegra Di2-växlar!

En lätt cykel kommer vara snabbare uppför (det är enkel fysik), men den kommer också att kännas snabbare än en något tyngre cykel också. Därmed blir det mer njutbart att cykla uppför och du kommer orka ta i lite extra. 

 

Om du cyklar annat än bara tempolopp på plan mark så kommer lättare utrustning troligtvis göra dig snabbare och se till att du njuter mer av det hela.

Håll ögonen öppna för mer Tour-innehåll från oss hos Wiggle: inklusive Min Tour-guider och -bloggarWiggle High5-videos och mycket mer!