Publicerat inom Run och taggat ROCKTAPE, löpning, maraton, cykling, kinesiotejp

Många som håller på med kinesiologi kommer säga åt dig att endast en supertränad, specialiserad expertninja (titeln varierar beroende på vem man frågar...) kan applicera kinesiotejp. De skrämmer upp atleter så att de inte vågar testa att tejpa sig själva. Men Paul Coker – fysioterapeut, tejpinstruktör och chef för RockTape håller inte riktigt med, så här kommer lite tips ifrån honom på hur du kan komma igång med tejpandet! 

När kan man själv tejpa med kinesiotejp?

Innan vi drar igång så poängterar Paul att det finns lite fallgropar och undantag där du absolut inte ska tejpa dig själv.

Om du lider av något av följande så bör du se en erfaren och duktig fysioterapeut: 

  • Du har rejäl stark smärta som du anser är allvarlig (på en skala mellan 0-10: 6 eller högre)
  • Du känner smärta som inte går över eller lindras (under 3/10) oavsett position
  • Du lider av smärta som bara blir värre trots att du vilar 

Självtejpande passar bäst för mindre skador och smärtor som inte direkt hindrar dig i vardagen men som som ändå gör att du inte riktigt kan träna och röra dig fritt som du vill. 

Några gyllene regler att följa

Okej, innan du grabbar tag i en rulle ROCKTAPE och börjar tejpa så finns det några saker att tänka på så att du kan applicera tejpen säkert och effektivt så att den sitter kvar länge. 

  1. Runda alla ändarna på tejpen: Det här är inte bara en kosmetisk grej som gör att tejpen ser sexig och cool ut (det är bara ett plus). Den riktiga anledningen är att man vill ta bort skarpa hörn som annars kan fastna i kläderna.
  2. Applicera tejpens ändar utan att töja ut dem: Det här är viktigt, för annars kan tejpen lossna eller irritera huden medan du springer. Se till att de sista centimetrarna på tejpen inte töjs ut alls när du applicerar den.
  3. Undvik att röra tejpens klibbiga sida: Det finns ingen anledning att sätta fingrarna på tejpens klibbiga sida. Varje gång du gör det så lämnar du lite fett efter dig och försämrar limmets verkan.
  4. Aktivera tejpen genom att gnugga över den: När du lägger tejpen på huden så kommer det se ut och kännas som att den sitter ordentligt, men om du inte gnuggar över den så kommer den enkelt att lossna. Genom att gnugga ovansidan av tejpen ordentligt så skapar du lite friktion och en kemisk reaktion så att tejpen fastnar riktigt ordentligt. 

 

 

Enkla sätt att “självtejpa”

Den korsande metoden är Rocktapes enklaste appliceringsmetod, vilken kan användas för att behandla en mängd olika smärtor över i princip alla kroppsdelar.

Det behövs bara 3 enkla steg:

  • Sträck ut muskeln/senan/leden
  • Applicera fibertejpen
  • Applicera dekompressionstejpen 

Beskrivning:

  1. Sträck ut muskeln/senan/leden under hela processen: Positionera kroppen så att du sträcker ut muskeln, senan eller leden som du vill tejpa. Detta är oftast rätt enkelt, men om du är tveksam så är det bara att du hittar en position där huden känns utsträckt. På så sätt kommer antagligen vävnaden under också att sträckas ut. Det som är riktigt viktigt här är att du applicerar varje tejpbit medan du fortfarande har vävnaden utsträckt.
  2. Applicera fibertejpen:  Den här biten tejp appliceras längs med vävnadens fibrer. Applicera tejpen med väldigt lite stretch och med en ände i taget. Dra sedan av skyddspappret sakta i takt med att du applicerar resten av tejpen (utan att töja ut den för mycket).  Lägg de sista centimetrarna utan att töja ut den över huvudtaget.
  3. Applicera dekompressionstejpen: Den här tejpen appliceras vertikalt eller snett över fibertejpen.  De två tejpbitarna bör mötas precis över det smärtande området. Tejpen bör vara sträckt till mellan 40 och 80 procent men kom ihåg att ändarna inte ska vara utsträckta alls.

Lätt som en plätt! Gnugga nu över hela tejpen för att se till att den sitter ordentligt. Det tar ca 20 minuter innan den fäster ordentligt så tänk på att vänta ett tag innan du börjar röra dig alltför mycket. 

 

 

Om författaren

Bild för tim
Tim Wiggins
Publicerad den: 05 maj 2016

Tim Wiggins is an avid cyclist, who is involved in all aspects of the sport. Whether it is mountain biking, road racing or riding non-stop for 480km; it is all about life on two wheels.