Publicerat inom Triathlon
image of triathlete cycling in race

Text av Paul Newsome

Är du redo för ditt nästa evenemang?

Att anmäla sig till sitt första triathlon kan till en början verka skrämmande men först då inleds förberedelser på riktigt. Ju längre tid du har inför evenemanget, desto bättre – det ger dig tid att förbereda dig på, träna och, om du är helt färsk på området, sprida ut kostnaderna för utrustningen du kommer att behöva.

Det finns flera olika distanser för triathlon med allt från supersprint till ultra. Ju längre distans du väljer, desto mer utrustning kan du komma att behöva och det kommer definitivt att krävas sportnäring under själva loppet.

För att komma igång har vi sammanställt en checklista som kan vägleda dig genom vilka prylar du kan ha nytta av för att få ut det mesta av ditt triathlonevenemang.

Våtdräkter

I majoriteten av tävlingarna är våtdräkten obligatoriskt. Den kommer att förkorta simtiden genom att öka flytförmågan, minska vattenmotståndet och se till att du håller dig varm i vattnet. Våtdräkter är utformade för att sitta åt – om de är för säckiga tar de in för mycket vatten och sjunker. Om du vill lära dig mer om våtdräkter kan du läsa vår köpguide.

Image of three wetsuits

Handla våtdräkter på Wiggle.se

Simglasögon

Se till att de passar och skaffa ett par som inte blir för immiga – det är högst rekommenderat att läsa recensioner före köp. Var noga med ditt val, då vissa simglasögon är mörkt tonade för att fungera bra i starkt solljus men är värdelösa i mörkare förhållanden medan andra skapar stora problem när solen ligger på.

Image of three pairs of goggles

Handla simglasögon på Wiggle.se

Simmössa

I alla tävlingar jag deltagit i har arrangören gett de tävlande en simmössa. Jag har alltid haft på mig två – min egen under den jag fått från arrangören. Detta gör att du håller dig varm i kallt vatten och hjälper även till att hålla simglasögonen på plats.

Image of three swim hats

Handla simmössor på Wiggle.se

Cykel

Det här kommer utan tvivel att bli din största utgift så var noggrann i ditt val. Personligen använder jag en racercykel med påklämbara tempopinnar. Detta har gjort att jag kunnat minska kostnaden genom att slippa köpa två cyklar och racercykeln kan användas både för träning och tävling. Tempocyklar är dessutom mer aggressiva i sin utformning och kan bli obekväma vid långa distanser, dock finns det mycket tid att spara om den är korrekt installerad. Du kan ta reda på mer om vilken cykel som är bäst genom att läsa vår köpguide till cyklar.

Image of two road bikes

Handla cyklar på Wiggle.se

Tempopinnar

Som jag nämnde tidigare kan påklämbara tempopinnar på en racercykel spara mycket tid på cykeldistansen och är definitivt en värd investering om du bara har en racercykel.

Image of three time trial bars

Handla styrdelar på Wiggle.se

Triathlonskor

De här är oerhört användbara. Vanliga landsvägsskor har flera remmar för att hålla skon på. Det skulle vara en mardröm att trä på i övergången från den uttröttande simningen! Skor som är specifikt utformade för triathlon är vanligtvis försedda med kardborreband, är lätta att ta på och av samt har god vattenavledning. Du kan givetvis genomföra cykel- och löpdelarna i vanliga träningsskor om du vill men det kommer att ta mycket längre tid.

Image of three triathlon road shoes

Handla triathlonskor på Wiggle.se

Triathlonkläder

En triathlondräkt i ett stycke är det bästa. De här dräkterna är snabbtorkande, sitter tight för att hjälpa till med aerodynamiken och har en viss mängd stoppning i grenen. Ju mindre stoppning desto bättre eftersom det kommer att suga åt sig vatten som en svamp under simdelen, vilket kommer att dra ner farten. En annan sak att tänka på är nakenhet. Det finns ingen tävling som tillåter att man är naken så att simma i cykelshorts och sedan ta på sig en tröja i övergången är generellt förbjudet. I ett lopp förra året var det någon som drog ner dragkedjan i fram på våtdräkten, vilket ledde till tidsstraff. Du skulle kunna simma i cykelkläder, det har jag sett folk göra, men jag skulle inte råda någon till det eftersom stoppningen och bakfickorna fylls upp med vatten.

Image of three triathlon one piece suits

Handla triathlondräkter på Wiggle.se

Solglasögon

De döljer smärtan! Dessutom skyddar de ögonen mot solljus, vind, regn och all slags skräp. Med ett bra par proffssolglasögon medföljer en rad olika glas, vilket gör att du kan välja rätt toning för den typ av väder du möts av på tävlingsdagen. Liksom med all utrustning bör du se till att de är bekväma och sitter bra.

Image of three pairs of performance sunglasses

Handla solglasögon på Wiggle.se

Hjälm

Alla tävlingar har licens på att du måste använda en hjälm för cykeldelen. Den måste sitta på och passa bra innan du ens rör vid cykeln och du får endast ta av den när din cykel är ordentligt undanställd vid övergången. Alla nya hjälmar måste rätta sig efter de säkerhetsklassificeringar som finns. Du skulle kunna investera i en hjälm för tempolopp, något som skulle spara dig tid, men det är inte nödvändigt. Dessa hjälmar saknar dessutom ventilering, vilket gör att du kanske inte håller dig sval nog. Se även till att du får rätt storlek. Är hjälmen för slapp eller för tight kan det leda till brist på komfort och effektivitet. Lär dig mer om cykelhjälmar genom att läsa vår köpguide.

Image of three cycling helmets

Handla hjälmar på Wiggle.se

Löparskor

Se till att dina löparskor passar och är redo att anta utmaningen - och, vad du än gör, använd inte nya skor på tävlingsdagen. Skaffa ett par elastiska skosnören som kan spara tid eftersom du slipper knyta dem och de kommer aldrig att gå upp! Läs vår köpguide för löparskor för att hitta den perfekta skon för dig.

Image of three running shoes

Handla skor på Wiggle.se

 

Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 12 aug 2015