Publicerat inom Cycle

Vill du cykla på kvällen eller när det över lag är dålig sikt? Det är klart du vill! Om du är som oss så vill du säker cykla så fort du får chansen oavsett om det är morgon eller kväll, regn eller solsken och som tur är så är det absolut inga problem! Allt du behöver är en uppsättning riktigt bra lysen och sedan är det bara att ge sig iväg.

Vi har delat upp vår guide i kategorierna stad/pendling och landsväg/off road för att hjälpa dig hitta rätt lysen för just dina behov. Men det finns lite grunder som vi vill gå igenom först, som kan vara bra att veta.

Ljusstyrka: vad är Lumen?

I korta drag så är lumen den enhet som uppger hur starkt ett lyse är för oss människor. Dagens baklysen kan ligga på mellan 5-100 lumen medan framlysena börjar på 10 lumen och går upp till några hundra om det gäller pendlarlysen och ända upp till några tusen om det gäller riktigt avancerade lysen för landsväg eller off-road.

Batterier: Vad finns det att välja på?

Du kan fortfarande köpa lysen som går på engångsbatterier men de flesta lysen idag har inbyggda och uppladdningsbara batterier. Den vanligaste typen av batteri är litiumjon eller litiumpolymer. De är lättare, mindre och mer kraftfulla än engångsbatterier, vilket gör dem perfekta för just cykellysen.

De flesta uppladdningsbara batterier laddas via USB-kabel och en del har till och med inbyggt USB-port så att du inte ens behöver ha en kabel för att ladda lyset.

De mer kraftfulla framlysena tar längre tid att ladda via USB, så många av dem levereras även med en vanlig laddare för vägguttaget.

Fler och fler uppladdningsbara lysen har numera batteri-indikator så att du kan se exakt hur mycket batteri som är kvar. Vissa lysen har en liten LED-lampa som byter färg när batteriet börjar bli lågt och en del exklusivare lysen har till och med en digital display.

Olika typer av fästen: hur fungerar de?

Hos Wiggle har vi framlysen och baklysen i flera olika stilar och med olika typer av fästen.

Här är 2 typer av fästen som du kommer se mycket av i resten av vår guide.

De flesta baklysen och säkerhetslysen har ett fäste med ett band som du enkelt lindar runt styret eller sadelstolpen. En av fördelarna med denna typ av fäste är att det är väldigt enkelt och smidigt att sätta dit och ta bort lyset efter behov. Därför är denna typ av lyse att föredra ifall du använder cykeln till pendling.  

En annan typ av populärt fäste för en del lysen är ett separat fäste som sätts fast med skruv på styret eller sadelstolpen. Även om en del framlysen använder sig av fästen med band så har de mer kraftfulla modellerna den här typen av kraftigare fästen eftersom lysena ofta väger mer. Dessa fästen är perfekta om du kör mountainbike över hård terräng exempelvis.

Vilket lyse är bäst för mig?

Stad/pendling

Om du cyklar i tätbebyggda områden och vägen eller trottoaren är väl upplyst så bör du helt enkelt fokusera på att SYNAS för dina medtrafikanter. Det finns massvis med lysen för just detta ändamål. De flesta tillverkare kallar dem för säkerhetslysen.

Säkerhetslysen brukar ha minst ett konstant ljusläge förutom ett flertal blinkande lägen. De erbjuder även bättre synlighet ifrån sidan så att dina medtrafikanter kan se dig i tid vid korsningar.

Alla har vi sett den där cyklisten som gått lite för långt och ser ut som en julgran med blinkande lysen på både cykel, väska, kläder och hjälm.  Du kanske tycker att det känns lite överdrivet, men kom ihåg att du faktiskt såg honom. Genom att fästa flera lysen med olika blinkande ljuslägen på dig själv eller cykeln så ökar du chansen för att bli sedd. Tänk dock på att det finns särskilda bestämmelser i Sverige för blinkande ljus i trafiken, så dubbelkolla alltid innan du köper cykellysen, så att de uppfyller rätt krav. De bestämmelser som gäller för tillfället säger att det är godkänt att ha blinkande ljusläge på baklyset ifall blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut.

Dessa lysen från Lezyne är perfekta om du cyklar på välupplysta gator.

Säkerhetslysen har vanligtvis fästen med band som du lindar runt sadelstolpen eller styret så de är enkla att sätta dit och ta av efter behov. Många lysen har dessutom alternativa fästen så att du kan fästa dem på din väska, kläderna, hjälmen eller pakethållaren.

Om din pendlingsväg går genom mindre upplysta områden så behöver du investera i ett lite starkare framlyse som kan ställas in att ha en mer kraftfull ljusstråle. Alla lysen med en lumen över 200 erbjuder tillräckligt med ljus för att du ska kunna cykla lagom fort på mindre upplysta vägar. Om terrängen är lite svårare och det finns risk för att du kan stöta på hinder på vägen så kan det vara idé att skaffa ett lyse som är ännu lite starkare.

Detta lyse från LifeLine är perfekt om du cyklar på mindre upplysta gator på din väg till och från jobbet.

Landsväg

När du cyklar på dåligt upplysta vägar, och då särskilt ifall du gillar att cykla fort, då är det superviktigt att du har ett riktigt kraftfullt framlyse som lyser upp vägen framför dig. Det enda som är värre än att flyga över styret och landa på näsan är att titta bakåt och upptäcka att den där gropen i vägen även gjort ditt framhjul odugligt.

För att du ska kunna se gropar och andra hinder långt i förväg så behöver du ett riktigt kraftfullt framlyse, helst med en ljusstyrka på upp emot 600 lumen. Ett lyse med en mer fokuserad ljusstråle hjälper dig se längre framför dig och minskar samtidigt risken för att du ska blända mötande trafik.  

Att välja rätt lyse är även viktigt ur en annan synpunkt, eftersom det ger dig möjlighet att justera ljusstyrkan efter din omgivning och vara ekonomisk med batteritiden under längre turer.

Exposure Strada är framtaget speciellt för just landsvägscykling och är perfekt när du ska ge dig ut längre sträckor.

De lite mer kraftfulla framlysena brukar vara något tyngre och därför behöver de ett mer rejält fäste som skruvas fast. Själva lyset kan sedan tas av från fästet när det behöver laddas eller när du lämnar cykeln obevakad.

Lysen med en mer fokuserad ljusstråle kan vara svår för andra trafikanter att se, så det är alltid bra att sätta dit ett extra säkerhetslyse fram på cykeln för säkerhets skull. Tänk dock på att det inte är tillåtet att använda framlysen med blinkande läge i Sverige, så håll dig till det fasta ljusläget.

Om du lägger till Lezyne Strip Drive fram på cykeln så syns du ännu bättre i trafiken.

Baktill är det bra att ha ett starkt säkerhetslyse så att andra trafikanter kan se dig i god tid. Ju fler lysen du har, desto bättre syns du och det skadar inte att använda blinkande läge på bakljuset (i enlighet med svenska bestämmelser naturligtvis).

Med en ljusstyrka på 100 lumen så är Lezyne Strip Drive Pro ett av de starkaste lysena i vårt sortiment.

De flesta säkerhetslysen har fästen i form av gummiband som lindas runt sadelstolpen eller styret för att de ska vara enkla att sätta dit eller ta bort. De flesta tillverkare designar numera sina lysen för att passa även sadelstolpar av aero-typ, men om du är osäker så är det bäst att dubbelkolla specifikationerna innan du genomför köpet.

Off-road

Är du sugen på att cykla över stock och sten efter mörkrets inbrott? Såklart du är! Det finns väl inget bättre sätt att öka adrenalinet än att ta bort dagsljus ur ekvationen. Men du vill ju inte direkt krascha in i träd eller ramla ner i något hål någonstans så det gäller att införskaffa ett par schyssta lysen som hjälper dig vägen.

Så vad behöver du då för lysen? Ja, inte de vanliga lysen du använder vid pendlingen! Du tycker säkert de känns jättestarka även på mindre upplysta vägar, men du kommer märka att ute i naturen, på stigar i beckmörker, där behöver du rejäla grejer! Du behöver minst ett riktigt kraftfullt framlyse med robust fäste för styret och helst en ljusstyrka på 1000 lumen. Det är också bra att leta efter ett lyse med bred ljusstråle så att du får ett så brett synfält som möjligt och får en översikt över hela stigen framför dig.

Exposure MK6 är ett av de starkaste framlysena på marknaden just nu.

Förutom ett framlyse som fästs på styret så kan det också vara bra att ha ett lyse på hjälmen, eftersom det lyser upp bättre när du rundar hörn och kan hjälpa dig upptäcka hinder som inte nås av ditt andra lyse. Det finns några enstaka baklysen som går att fästa på hjälm också ifall du känner att det är något för dig.

Exposure Diablo MK7 är det lyse som satt standarden när det gäller just hjälmkompatibla lysen. Du kan se en recension av lyset nedan med vår medarbetare Andy.

 

Att ha rätt ljusinställningar är också något som är avgörande. I snabba nedförsbackar så behöver du så mycket och så starkt ljus det bara går att få. Sedan, när det är dags för en stigning så kan du använda en svagare ljusinställning för att spara in på batteriet. Vissa tillverkare har en fjärrkontroll till sina lysen så att du slipper ta bort händerna från styret för att byta ljusinställning.

När du kör off-road så är det värt att investera i ett lyse som har längre batteritid än du egentligen behöver. Man vet aldrig när man kan behöva lite extra batteritid för att man åkt vilse eller behöver fixa en punktering till exempel. Om du tänkt dig att köra riktigt långa turer i mörkret så skadar det inte att ha med sig extra batterier för säkerhets skull.

Även om du ska ut i terrängen så kan det finnas andra cyklister som behöver se dig (du är inte alltid ensam!) så du behöver även ha ett baklyse. De flesta säkerhetslysen fästs med gummiband som lindas runt sadelstolpen, men du kan även sätta fast dem på väskan, kläderna eller din hjälm många gånger.

Lezyne Strip Drive erbjuder gott om ljusstyrka för att dina vänner ska se dig ute i terrängen.

Sammanfattning

Många av de lysen som Wiggle säljer är givetvis framtagna för att passa till flera olika discipliner och har flera olika fästen att välja mellan, så det är inga problem att byta lysen mellan dina cyklar om du skulle vilja det.

Lezyne Super Drive 1200 XL är till exempel ett utmärkt allround-lyse. 

Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 05 okt 2015