Publicerat inom Run och taggat Vinter, löpning, underställ, lager-på-lager
Run through winter with ASICS

Många löpare är inte så värst förtjusta i kyla och slask, så de tar med glädje ett upperhåll under vintermånaderna. Men innan du packar ner löparkläderna och ställer ner skorna i källaren så skulle vi vilja påminna dig om fördelarna med att hålla sig till träningsplanen och springa året om.

Först och främst så har vi ju det här med formen och skaderisken. Ifall du inte håller igång kroppen i ett par månader så tappar du kondition och när det väl är dags att kicka igång igen fram på vårkanten så är risken stor att du skadar dig. Du kanske känner dig pigg och glad av vårsolen men antagligen blir du lite för ivrig och kollapsar i en trött hög i slutet av gatan.  

Sedan finns det ju de där dödstråkiga helgerna där hemma när du bara sitter inne och nästan börjar klättra på väggarna. Tänk om du bara kunde få känna vinden mot ditt ansikte och andas frisk luft!

Innan du slänger dig efter duntäcket och huttrar av bara tanken på att ge dig ut, så finns det faktiskt några tips som gör att vinterlöpningen blir både bekvämare och mer njutbar. Vi har gått samman med ASICS för att bjuda på några tips på hur du håller både värmen och humöret uppe på vinterrundorna. Det finns massor fler tips för att öka komforten, så det här är bara början, men förhoppningsvis kan de vara dig till hjälp. 

Lager-på-lager-principen

Lager på lager är nyckeln till att hålla sig varm under vintern. Du kan ta på dig flera lager till en början, och sedan ta av dig ett eller två plagg när du har fått upp värmen, utan att för dens skull bli kall. Först behöver du ett par underställsbyxor som Asics windstoppertights och en underställströja i stil med denna. Därefter behöver du ett mellanlager som håller dig varm, men som fortfarande är väldigt lätt. Vi föreslår denna långärmade tröja eller huvtröja eftersom det är ett plagg som du troligtvis lär behålla på under hela löprundan. 

Run through winter with ASICS

Under mildare vinterdagar så bär du kanske bara 2 lager, men se till att även vara beredd på de riktigt kalla dagarna. Då är det bra att investera i en skaljacka av något slag, som skyddar mot vind och regn. ASICS har en hybridjacka som stänger ute vinden och håller dig varm, samtidigt som ventilationsöppningar på ryggen ger utmärkt andningsförmåga. För manliga löpare rekommenderar vi den lätta Elite-jackan med heltäckande vattentät behandling så att du håller dig torr och varm i temperaturer ned mot -20°C. Och du, den har dessutom reflexdetaljer så att du syns ordentligt i mörkret.

Tänk vattentätt!

Alla vet att något av det värsta som finns under vintern är att ha blöta och kalla skor på sig. Därför kan det vara en bra idé att investera i ett par löparskor med vattentät behandling. Asics GT-1000 4 GTX har en inbyggd ovansida i GORE-TEX® som är framtagen särskilt för att stänga regnet ute och hålla dina fötter varma. Dessutom ger den extra stabilitet och stöd så att det blir lättare för dig att ta dig fram över blöt och hal terräng. Så glöm alltså inte att även dina fötter behöver extra omtanke vintertid.

Run through winter with ASICS

Härliga strumpor

ASICS vinterstrumpor är de perfekta följeslagarna till dina vinterrundor. Den värmande ullen ser till att fötterna håller en behaglig temperatur inne i skorna. Under foten har strumporna dämpning med hög densitet så att dina nedslag blir mjukare och NaoGlide-garnet vid tå- och hälpartiet förhindrar uppkomsten av skavsår och blåsor. 

Run through winter with ASICS

Mössa på!

De flesta har nog hört att den största andelen kroppsvärme försvinner genom huvudet, men det är inte riktigt sant faktiskt. Denna teori kom till vid ett experiment utfört på amerikanska soldater, där man upptäckte att nästan all värme försvann genom huvudet. Och kan ni gissa varför? Jodå, soldaterna hade ingen mössa på sig! Det är alltså inte så konstigt att nästan all kroppsvärme försvinner ut där personen ifråga inte har någon form av skydd...

Men, trots detta så finns det ingen vettig anledning till att skippa mössan (den hjälper ju faktiskt när den sitter på), så därför tänkte vi tipsa om lite värmande huvudbonader. Vad sägs till exempel om denna svettavledande löparmössa med ColdGear® och reflexdetaljer runt om? Eller så kanske detta pannband kan liva upp lite med sin glada färg? Det torkar dessutom väldigt snabb, ifall du skulle svettas rejält eller hamna mitt i en regnskur. För dig som inte kan välja mellan mössa och pannband så rekommenderar vi denna ifrån Gore Running Wear. Den är så fiffig att den kan bäras både som mössa och pannband, och tack vare öppningen upptill så är inte hästsvansen knölig och ivägen under mössan. Den får plats genom dragskon!

 

Handskar för frusna fingrar

Glöm inte att dina händer är väldigt utsatta när du springer. De får stå ut med blåst och kyla och det är något som kan ge problem längre fram i livet, även om du inte märker av det just för tillfället. Artros och andra hemskheter är inte att leka med, så vi är absolut förespråkare för att man ska använda handskar, även när man springer. Om du är rätt så varm av dig vanligtvis så kan det räcka med ett par tunnare handskar, men om du bor långt upp i landet där temperaturerna kan sjunka rejält vintertid så kanske det kan vara idé att köra på Nike Vapor som har både vind- och vattenavstötande egenskaper, eller varför inte dessa handskar från Adidas med Climawarm-teknologi? Glöm inte att de flesta löparhandskar idag är pekskärmskompatibla, så inga fler ursäkter om att du inte kan använda dina appar när du springer ifall du kör med handskar.