Publicerat inom Cycle och taggat väskor, resa

Hur du väljer rätt transportlösning för din cykel när du flyger

Cykelfodral, väskor och kartonger har alla sina fördelar och nackdelar. Många cyklister och triatleter frågar sig själva samma sak år efter år: “Hur kan jag transportera min cykel på ett säkert sätt så att den kommer fram i gott skick till tävlingen eller träningslägret?”

Här är några saker du ska tänka på när du väljer transportsätt:

  • Hur pass mycket skydd cykeln behöver
  • Viktrestriktioner
  • Funktionalitet
  • Pris

Den första frågan du bör ställa dig själv är hur pass mycket skydd din cykel behöver för att klara påfrestningarna vid en flygning. Vi har en del svar åt dig!

Nästan alla flygbolag kräver att du checkar in din cykel i någon form av fodral. Detta gör att du har tre alternativ när det gäller hur du kan transportera cykeln.

Den här länken visar hur du bäst packar din cykel i en väska eller kartong.

Kartongernas gåta

Det billigaste alternativet som många kommer att tänka på är att få tag på en kartong. Det är oftast billigt eller rent ut av gratis. Kartongen är lätt, ger extra förvaringsutrymme till utrustning och kan enkelt staplas på höjden. Efter resan kan kartongen sedan återvinnas.

Nackdelen med att välja en kartong är dock att den är väldigt ostabil och om den hanteras ovarsamt av flygpersonalen så kan den lätt gå sönder vilket lämnar din cykel helt utan skydd. Det är inte ovanligt med kartonger som fått hål eller gått sönder helt.

Kartongen i sig ger inte mycket skydd. För att du ska kunna skydda cykeln ordentligt så behöver du även införskaffa bubbelplast, isolering, buntband och annat. Tänk på att detta tar extra tid och att du istället skulle kunna njuta av tiden på din cykel, och inte använda den till att förbereda cykeln inför transport.

Förutom att kartonger ger dåligt med skydd för cykeln så behöver du även tänka på att du måste veta hur du ska montera isär cykeln för att transportera den på bästa sätt i en kartong. Eftersom detta är det billigaste alternativet så innebär det att du behöver vara mer mekaniskt och tekniskt lagd, du får sämre skydd och tyvärr resulterar det oftast i besvikelse när du nått slutdestinationen.

Bra:

  • Billigt
  • Lätt
  • Utrymme för extra utrustning

Dåligt:

  • Skadas lätt
  • Extra tid går åt till att vaddera kartongen
  • Du behöver mekaniska kunskaper för att montera isär cykeln inför transport

 

Transportfodral – för säkerhetsskull?

Ett av det säkraste alternativen är ett hårt cykelfodral. Det är dock oftast det dyraste alternativet, men skyddar bäst och ser till att innehållet inte skadas av stötar och slag. Beroende på vilken modell du väljer så har de olika skräddarsydda avdelningar för dina hjul och kan även ha extra utrymmen för resten av din utrustning, såsom våtdräkt, skor, hjälm mm.

 

Även om det erbjuder bästa möjliga skydd för din cykel så finns det även nackdelar med hårda fodral. Cykeln i sig kan väga en hel del och i och med den gräns som många flygbolag har för incheckade bagage (20 kg) så kan den totala vikten av cykel + fodral bli för mycket. En del fodral kan väga 20 kg tomma! Det innebär att du kan riskera att behöva betala extraavgifter för att kunna checka in cykeln. Många flygbolag räknar övervikten per kilo och det betyder att alla extrakilon kan göra hål i plånboken. 

Har du de mekaniska kunskaper som krävs för att montera isär cykeln inför transport? Många modeller kräver att du monterar isär hjul, styre, sadelstolpe, pedaler samt bakväxel för att få plats med cykeln i fodralet.

Om ett hårt fodral är det enda valet för dig så se till att ha koll på vikten. Det finns en del dyrare varianter som är tillverkade i lättare material och låter sadelstolpen och bakväxeln sitta kvar, samtidigt som den ger optimalt skydd.

Om du ofta reser till USA så behöver du se till att transportfodralet är utrustat med TSA-lås. Vissa dyrare varianter är välkonstruerade med särskilda utrymmen för din utrustning så att tullen kan inspektera fodralet utan att flytta på saker. Se till att det fodral du väljer har tillräckligt med vaddering och särskilda utrymmen för din extrautrustning så att tullen slipper öppna fodralet för inspektion.

Bra:

  • Ger maximalt skydd

Dåligt:

  • Dyrt
  • Tar mycket plats
  • Du behöver mekaniska kunskaper för att montera isär cykeln inför transport

 

Cykeltransportväska – en bra kompromiss

En cykeltransportväska är en bra kompromiss då de ofta är lätta, funktionella och inte alltför dyra. De flesta cykeltransportväskorna väger mellan 3-8 kg och ger mer än tillräcklig marginal så att du kan hålla dig inom viktbegränsningarna på flyget.  

 

Vissa modeller har en intern metallstomme som du kan sätta fast cykeln i och som skyddar gafflar och dropouts från stötar. En vanlig cykeltransportväska kräver att du monterar isär hjul, styre, sadelstolpe, pedaler och bakväxel. Alltså behöver du än en gång ha lite mekaniska kunskaper för att montera isär cykeln på rätt sätt. Om du är osäker så är det alltid bättre att ta hjälp så att du inte gör fel.

Om du har möjlighet så är det bra om du väljer en väska med TSA-lås och hjul så att du lätt kan rulla den på flygterminalen och när du är vid ditt hotell. Tänk på att cykeltransportväskan är som vilket annat baggage som helst som du måste kunna få med dig på egen hand.  

Det finns en väldigt exklusiv cykeltransportväska på marknaden som ger bästa möjliga skydd för minsta möjliga ansträngning: SCICON AeroComfort 2.0 TSA. Med den här väskan så behöver du inte montera isär styre, sadelstolpe eller pedaler. Allt du behöver ta bort är hjulen. Den är funktionell och ger bästa möjliga skydd tack vare genomtänkt vaddering på de mest utsatta ställena. Det här är förstavalet för många profesionella cykelteam och triathleter världen över.

Som helhet är den här cykeltransportväskan förmodligen den mest effektiva transportlösningen då den har rätt balans mellan vikt, skydd och funktionalitet.

Läs vår guide om mjuka cykeltransportväskor för att få reda på mer:

Köpguide för mjuka cykeltransportväskor >

Bra:

  • Lätt
  • Funktionell
  • Överkomligt pris

Dåligt:

  • Du behöver mekaniska kunskaper för att montera isär cykeln inför transport