Publicerat inom Swim
picture of woman in Speedo swimwear posing by pool

Alla typer av simning behöver en sak: simkläder. Du kanske kan jogga i ett par gamla gympadojjor och cykla i vanliga shorts men du kan inte simma i en klänning. Därför är det superviktigt att hitta rätt baddräkt eller våtdräkt när du förbereder dig inför simning eller triathlon. I den här guiden tar vi dig igenom de olika alternativen som du har, beroende på din kroppstyp och beroende på ifall du tänkt ägna dig åt träning eller tävling.

Baddräkter för fitness

Om du gillar att träningssimma så är det bästa att välja en bekväm baddräkt med mycket rörelsefrihet och som täcker bra. De är framtagna särskilt för att hjälpa dig nå dina träningsmål. De har en avslappnad passform och är vanligtvis konstruerade i material som nylon, lycra och polyester. Dessa stretchiga material ger extra komfort och en mjuk känsla. Träningssimning kräver även en baddräkt som ger ordentligt med stöd. Det får du i form av inbyggda behåar och andra former av inbyggt stöd som ger komfort under långa träningspass.  

Gjorda för att hålla

Klorresistenta materialblandningar finns också tillgängliga, och dessa håller formen bättre och håller i regel längre. Speedos Endurance-teknologi är en utav de mest populära sammansättningarna som står emot klor.  Det är snabbtorkande, repas inte upp och står emot blekning upp till 20 gånger bättre än många andra material.

Passform

Wiggle har individuella storlekstabeller för varje märke och modell. Du kan se måtten för höft, midja och byst i tabellerna för att se vilken storlek som passar dig bäst.

A woman modeling a swimsuit

 

Baddräkter för tävling

Om du är en tävlingsinriktad simmare och tränar regelbundet så är en tävlingsanpassad baddräkt något för dig. De har tagits fram särskilt för att minska vattenmotståndet och optimera vattenflödet med hjälp av användningen av kompressionsmaterial. Det gör att den här typen av baddräkter har en tight passform så att du kan prestera ditt yttersta. Till skillnad mot baddräkter för träningssimning där komfort är viktigast så har dessa baddräkter inget extra stöd.

Gjorda för att hålla

Klorresistenta sammansättningar finns även för den här typen av baddräkt. Speedos Endurance-teknologi är en utav de mest populära sammansättningarna som står emot klor.  Det är snabbtorkande, repas inte upp och står emot blekning upp till 20 gånger bättre än många andra material.

Passform

Wiggle har individuella storlekstabeller för varje märke och modell. Du kan se måtten för höft, midja och byst i tabellerna för att se vilken storlek som passar dig bäst.

 

A woman modeling a Speedo swimsuit from three different angles

 

Vilken kroppstyp tillhör du?

Det är alltid bäst att välja en baddräkt som passar din kroppstyp och personliga stil. Detta är visserligen mindre viktigt när du ägnar dig åt tävling, men om du träningssimmar så är det viktigt att känna sig bekväm och självsäker både i och utanför poolen.

  • Atletisk: En atletisk kroppsform är tonad med en rak hållning. Baddräkter för en atletiskt kroppstyp bör framhäva kurvorna.
  • Äpple: Den här kroppsformen är mestadels fyrkantig upptill med smalare ben/höfter. Baddräkter för den här kroppstypen bör helst stödja magen och göra den slankare. Vertikala designer och detaljer kan hjälpa till att få kroppen att se smalare och slankare ut.
  • Päron: Den här kroppstypen är vanligtvis smalare upptill och bredare runt ben och höfter. Baddräkter för den här kroppstypen bör fokusera på området omkring bysten och inte höfterna. Detta kan uppnås genom vaddering vid bysten för att skapa illusionen av en större urringning.
  • Timglas: Det här brukar oftast kallas den perfekta kroppstypen eftersom den är symmetrisk ifrån axlar till höfter. Om du har en timglasformad kropp så kan du vara djärv i ditt val av baddräkt och välja en design som visar upp dina kurvor.