Publicerat inom Run och taggat CrossFit, Reebok, gymträning, nybörjare
A guide to CrossFit

Under de senaste åren har CrossFit® blivit megastort i sportvärlden. Det förknippas ofta med gigantiska muskler och enorma vikter, men om man ska vara ärlig så har CrossFit® något för alla nivåer.

Grundtanken med CrossFit® är att erbjuda ett träningskoncept som inte förlitar sig på modern och teknisk utrustning för att du ska kunna bli så stark som möjligt. Tänk istället på träningspass som du kan utföra med få redskap eller ingen utrustning alls så att du kan genomföra dem var som helst, när som helst.

CrossFit® har blivit en sådan dundersuccé att Reebok har skapat en kollektion med officiella produkter så att du kan dela med dig av din passion för CrossFit®.

Vill du veta mer? Vi har skapat en kort guide för att introducera dig för CrossFit® och besvara några av de vanligaste frågorna om sporten. 

Vad är CrossFit®?

CrossFit® är ett träningsprogram där du tränar styrka och kondition. Det inkorporerar tynglyftning, gymnastiska övningar och fartövningar för att göra dig bättre när det gäller styrka, smidighet, balans och uthållighet. Det är tänkt att göra dig starkare i liknande övningar som du kan stöta på i din vardag. Så tänk dig övningar där du lyfter eller puttar med hela kroppen istället för biceps-curls eller tåhävningar. CrossFit®-gym kallas “Boxes” (“lådor”) och är utrustade med grundläggande redskap såsom vikter, hopprep, hävstänger och roddmaskiner.

A guide to CrossFit

Måste man vara vältränad för att köra?

Nej. CrossFit® handlar om s.k. progressiv fitness. Det gäller att testa sina gränser och tänja på dem. Det spelar ingen roll ifall du inte kan lyfta lika mycket, eller röra dig lika snabbt som någon annan. Så länge du pushar dig själv och förbättrar dina egna resultat så utvecklas du inom CrossFit®. 

A guide to CrossFit

Är CrossFit® säkert?

Ja, det skulle vi vilja påstå. Så länge du arbetar utefter din egen förmåga så kommer det gå bra. Precis som när det gäller andra typer av sportskador så uppstår de när du pressar kroppen för hårt, för tidigt. Tänk på att gå till ett licenserat CrossFit®-gym, lär dig rätt lyftteknik och ta din vila och återhämtning seriöst så kommer du klara dig galant.

Ett normalt pass bör bestå av en lång uppvärmning innan du påbörjar själva träningspasset med skicklighetsövningar. Därefter avslutar du med en WOD (workout of the day) på tid. Det är under WOD som du verkligen pressar dig till ditt yttersta, men vid det laget kommer du vara väl uppvärmd och kroppen kan hantera det. 

A guide to CrossFit

Var kan jag läsa mer om CrossFit®?

För att hitta ditt närmaste CrossFit®-gym så kan du besöka CrossFits® egen hemsida och kolla in deras interaktiva karta. Där ser du att det redan finns en hel del CrossFit®-gym i Sverige, så det är bara att du sätter igång! På den officiella hemsidan kan du även läsa mer om hur du kan komma igång med sporten och där finns även en del träningsprogram som du kan inspireras av och lägga till i din egna träning ifall du inte kan eller vill gå till ett CrossFit®-gym i nuläget. 

A guide to CrossFit

Vad ska jag ha på mig?

Först och främst så bör du satsa på att vara bekväm. Du kommer bli varm snabbt, så tänk på att välja lätta kläder som andas. Vi rekommenderar att män satsar på shorts och linnen medan kvinnor bör köra med shorts eller capribyxor i kombination med linne eller magtröja. Om du är kvinna så tänk också på att välja en bra sportbehå som ger ordentligt med stöd för högintensiv träning.

Man får heller inte glömma bort skorna. Du behöver ett par skor som är låga och stabila för att du ska klara av lyft utan problem. Dessutom brukar den här typen av skor med låg profil även vara lätta så att du kan röra dig snabbt och smidigt. Det är väldigt viktigt ifall du vill bli snabbare och utvecklas inom din träning!

A guide to CrossFit