Publicerat inom Cycle och taggat bristol, sustrans
Bike security guide

Få ut det mesta av ditt cykellås

Man kan konstatera att inställningen till att låsa sin cykel varierar från den tvångsmässiga till den fullkomligt godtrogna. Om du tänker använda din cykel aktivt och lämna den på gatan är ditt cykellås den enda försvarslinjen mot en tjuv och om du låser den på fel sätt kan också det leda till en stulen cykel och en riktigt dålig dag. Alla cyklar kan stjälas och oavsett hur smart uttänkt din låsteknik är finns det ett sätt att komma runt det. Dock är det så att även om en ofantlig mängd cyklar stjäls hela tiden så finns det några enkla steg du kan ta för att drastiskt minska oddsen för att just din cykel blir stulen.

Säkerhetstips

 • Om du tvingas lämna din cykel låst under långa perioder på samma plats kan det vara värt att investera i ett rejält lås och lämna det där. Du kan bära med dig ett mindre lås för kortare stopp på vägen.
 • Din cykel bör vara säkrare än cykeln bredvid så att det är den som blir det mer lockande alternativet för en tjuv. Att låsa sin cykel bredvid en snyggare cykel får samma effekt.
 • Använd flera lås – ett lås räcker inte för att skydda alla komponenter på din cykel som en tjuv kanske får ögonen på. Försök att använda en kombination av ett D-lås och ett kabellås eller kanske till och med två D-lås.
 • Din cykel är bara så säker som föremålet du låser fast den vid – ett 1 000-kronorslås är inte mer effektivt än en tunn tråd om du låser fast din cykel vid en trästolpe.
 • Lås din cykel där den syns väl – en cykel som står låst på en tom bakgata är som att stjäla godis från ett barn för tjuven.
 • Gör det svårt att komma åt låset – om det är svårt för dig är det svårt för tjuven.
 • Glöm inte att ta av lysen eller datorer.

Låstips

 • Kolla innan du låser cykeln så att det du låser fast den vid är stabilt och inte trasigt – det finns många cykelställ som sågats igenom.
 • Om du bara har ett lås kan du ta av framhjulet. Det är jobbigt men mindre jobbigt än att behöva byta ut det. Placera sedan låset runt cykelstället eller låsningspunkten och genom både bakstagen och de två hjulen.
 • Ett annat alternativ än det ovanstående, även om det är lite mindre säkert, är att investera i en vajer med öglor som kan dras igenom framhjulet till låset runt bakhjulet och ramen så att du slipper ta av hjulet.
 • Se till att säkra bakhjulet och ramen vid cykelstället om du använder två lås. Använd sedan det andra låset för att göra fast framhjulet och underröret av ramen vid cykelstället eller, om det inte fungerar, framhjulet vid ramen.
 • Om du låser fast din cykel vid en stolpe bör du se till att cykeln inte kan lyftas över den.

Lås alltid din cykel

Slutligen, och kanske det viktigaste av allt: lås alltid din cykel. Oavsett hur kort stopp du gör är det tillräckligt med tid för att någon ska hinna röva bort din älskade cykel. Om du vill lära dig mer om cykelsäkerhet kan du besöka Sustrans hemsida.

Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 27 aug 2015