Publicerat inom Cycle

Ibland är det svårt att hitta motivationen till att ge sig ut och cykla under årets kallare månader, men det är helt klart lättare om du håller dig varm och bekväm under tiden. Cykeltights är perfekta när det gäller att hålla benen varma och de hjälper dig prestera bättre samtidigt som de erbjuder bra komfort.

Det finns dock en rad olika typer av cykeltights som är framtagna för att klara vissa temperaturer, och väderförhållanden. De skiljer sig även åt i utformningen mellan herr- och damkollektionerna. I den här guiden tar vi oss en titt på skillnaderna och hjälper dig ta reda på vilka tights som passar dig bäst…

Hösttights för ”varma” förhållanden

Dessa tights är framtagna särskilt för någorlunda varma förhållanden mellan 10 och 20 grader Celsisus. De passar perfekt under våren och hösten och de varmare vinterdagarna.

Tights för “varma” förhållanden är gjorda av tunnare material än vanliga tights, och består oftast av helt vanlig lycra istället för fleece-liknande material. De skyddar bättre än shorts men är inte gjorda för riktigt kallt väder.

I den här kategorin ingår även tights för blöta väderförhållanden, som exempelvis Castellis Nanoflex teknologi och Sportfuls No Rain products. De ser till att du håller dig torr och varm tack vare de vatten- och vindavstötande materialen de är gjorda av. De är dock fortfarande gjorda av relativt tunna material så att du inte heller blir för varm under ditt träningspass.

Ett annat alternativ till tights för ”varma” förhållanden är trekvartsbyxor. De är ett mellanting mellan shorts och vanliga långa tights. De ser till att dina knäleder håller sig varma under cykelturen, men ger en svalkande effekt då vinden kommer åt att svalka anklarna och vaderna.

Autumn and warm weather tights 1 Polaris

Tights för kallt väder

Det mest logiska steget att ta ifrån tights för ”varma” förhållanden är att gå över till tights för kallt väder. Dessa är framtagna för att klara av temperaturer på omkring 6-15 grader Celsius och för en del är det tillräckligt för att klara sig igenom vintersäsongen på många håll.

Tights för kallt väder är gjorda av tjockare material och med fleecefoder för att isolera mot kylan. De hjälper till att hålla dig varm genom att stänga in den varma luften mellan din hud och tightsen.

Andra egenskaper som du ska leta efter hos tights för kallt väder är exempelvis en högt skuren bib-design så att bålen är skyddad och öglor som man trär över fötterna för att tightsen ska sitta ordentligt och förhindra att kylan tränger in i glipan mellan tights och skor.

De lite exklusivare märkena använder sig av mer avancerade material som exempelvis Gores Windstopper-teknologi och Assos Airblock-material. Dessa ser till att dina ben håller sig varma och torra i höstenstormarna.

Cold weather tights 1

Tights för extrema temperaturer

Högst upp på skalan finner vi tights för extrema temperaturer, som är framtagna särskilt för att klara av temperaturer så låga som 5 minusgrader. Dessa tights räknas till specialistutrustning och ska se till att cyklister kan ta sig igenom snötäckta bergspass eller klara långa cykelturer i hagel och slask i de öppna landskapen.

Den här typen av tights tillverkas av de mest avancerade materialen som exempelvis Castellis ThermoFlex Core Due. Det är en innovativ design som bygger på lager-på-lager-principen och har ett ihåligt innerlager av polyester som stänger in den varma luften, samtidigt som det transporterar bort fukten till det ytte lagret av nylon/Lycra®. Det ihåliga innerlagret är vattenavstötande och ser till att du känner dig torr om benen trots att tightsen är blöta på utsidan.

Assos använder sig av en liknande teknologi i sina Fugu bib tights. De blandar 20 olika paneler i 9 olika material för att få fram ett plagg som erbjuder ordentligt skydd mot kylan.

Tights för extrema väderförhållanden är en bra investering. De ser till att du kan fortsätta cykla, trots att vintern gjort sitt intåg.

Extreme temperature tights 1 Castelli

Damtights

Kvinnliga cyklister kan ibland tycka att unisex tights är obekväma, så därför har vi ett stort utbud av damtights, särskilt framtagna för kvinnor. De har en högre skärning för att hålla bålen extra varm och skyddad, samt axelband som erbjuder bättre stöd över ett större område för att förhindra obehag.

Vi har också ett stort utbud av tights utan bib, för kvinnliga cyklister. De är inte lika varma som bib-tightsen, men de kan ofta vara mer bekväma eftersom de minskar motståndet över bröstet.

Female specific tights 1 dhb

Passform och storlek

Passform och storlek är viktiga faktorer när du köper kläder. Cykeltights är inget undantag och därför erbjuder vi storleksguider för alla våra produkter för att du ska kunna jämföra dina mått med den storlek som passar dig bäst.

Om du vill ha mer information om hur storlekarna är så kan du alltid läsa recensionerna från tidigare kunder, eftersom de redan har köpt och testat den produkt som du är intresserad av. Kom ihåg att du alltid kan returnera en vara så länge den är oanvänd och originalförpackningen finns kvar, så det gör inget om det visar sig att storleken blivit fel. Vi erbjuder öppet köp i 365 dagar både för våra brittiska och för våra internationella kunder. Du hittar mer information om vad som gäller på vår retursida.

Vadderat eller inte? En sista faktor att ta ställning till när du köper cykeltights är ifall du ska ha vadderade eller icke vadderade tights. De flesta cykeltights som Wiggle säljer är av den förra sorten och många kommer med så kallade ”vintervaddar” för att göra de långa cykelturerna vintertid mer bekväma. Det går dock lika bra att köpa ovadderade tights. Fördelen med dessa är att du kan använda dem flera dagar i sträck med vadderade shorts under och därmed undvika att bakterier bildas på grund av att du använt samma plagg under en lång tid.


Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 19 maj 2015