Publicerat inom Cycle
A bike light attached to handlebars

 

Varför borde jag testa att cykla på kvällen?

Att cykla kvällstid handlar om så mycket mer än att bara cykla i mörker. Det kommer inte bara göra det enklare för dig att ta dig ut under mörka höst- och vinterdagar, utan även ge en ny extra dimension till de stigar och leder du vanligtvis cyklar på. En slingrig skogsväg förvandlas till överraskande kurvor där du får upp pulsen ordentligt innan du vet var du ska ta vägen och minsta lilla gupp blir roligare. Dessutom så verkar inte uppförsbackarna lika jobbiga när du inte kan se var de slutar!  

Cykling kvällstid i mörker har blivit riktigt populärt på senare tid och vi tycker det är väl värt att testa. Du kommer garanterat få en genomkörare som du inte kan få på första bästa gym, det är en sak som är säker. Så när alla andra sitter hemma och jäser framför TV:n, då är du ute på cykellederna och har hur roligt som helst, i beckmörker. 

 

Vilka lysen behöver jag?

Som du nog förstår så är bra lysen a och o när det gäller cykling i terräng under kvällstid. Du kan läsa vår separata köpguide för lysen för att få mer information om vad du kan köpa för lysen i olika prisklasser och vad de har för olika batteritider. Om du verkligen ska satsa på att cykla mycket i mörker så bör du investera i de bästa, dyrare lysena så att du får bra batteritider och rätt ljuskäglor som du behöver för avancerade cykelleder.

När du funderar på vilket typ av lyse du behöver så kan det först vara bra att tänka på vilken typ av cyklist du är samt vilken typ av cykling du tänkt ägna dig åt: 

 • Snabbe Ville i nedförsbacken: Om du tillhör dem som vill ta det lugnare uppe på kullarna men flyga fram nedför, så behöver du ett starkt lyse med en längre ljuskägla så att du kan se ordentligt vad som ligger framför dig när du kör i hög fart. Du kan då justera lyset till ett svagare lyse när det är dags för nästa stigning så sparar du in lite batteri. 

 • Uthållighetscyklisten: Om du tillhör dem som kör på som en duracellkanin men aldrig kör fullt ut i nedförsbackarna så är det bättre att satsa på ett lyse med lång batteritid och en mellanstark ljuskägla. 

 • Den försiktige nybörjaren: Om du är ny på det här med cykling i mörker så är det bra att välja ett starkare lyse. Det kan vara lite skrämmande i början ifall lederna inte är tillräckligt upplysta nämligen så det är bättre att ha ett riktigt bra lyse i början så att ditt självförtroende byggs upp. 

Det är också värt att nämna att du som cyklist lätt anpassar din åkning efter hur mycket ljus du har, så därför behöver inte budgetalternativen vara något dåligt. Det går att vara lika snabb och ha minst lika roligt även om ditt lyse har färre lumen. 

Image of a night time cycling event

 

Vilken utrustning behöver jag?

Att cykla på kvällen skiljer sig inte så mycket åt ifrån cykling under dagtid när det gäller risken för mekaniska problem eller när det gäller förberedelser näringsmässigt.  Därför kan du äta och dricka som vanligt och ta med dig samma reservdelar och verktyg som du normalt skulle ta med dig ut. 

Dessutom kan det vara bra att ha med det här: 

 • Reservlyse: Ett reservlyse är verkligen ett måste. Det kan helt enkelt vara ett billigt lyse som är tillräckligt starkt för att få dig hem i ett stycke ifall ditt andra lyse bestämmer sig för att lägga av. 
 • Baklyse: Det är minst lika viktigt att SYNAS bakåt till som att se framför sig. Se till att du har med dig ett bra baklyse, särskilt ifall du cyklar utmed trafikerade vägar. 

 • Extra Lager: Det kan vara bra att tänka på att det blir kyligt rätt snabbt onm kvällarna så det är värt att klä sig varmt och ta med flera lager i en tröjficka eller ryggsäck. Det är lättare att cykla länge och hårt ifall man känner sig bekväm helt enkelt.

 • Något varmt att dricka: Om du har plats i ryggsäcken så kan du ta med dig en termosmugg med något varmt att dricka. När du sedan stannar vid toppen av den där kullen och tittar på stjärnorna så kan du passa på att värma dig inifrån och få lite extra energi för resten av träningspasset. 

   

Images of a thermal mug, a backup and a rear light, and a sportful underlayer

Några tips

Här har vi till sist några tips till dig som tänkt prova på cykling kvällstid i mörkret: 

 • Dra ner ljusstyrkan på lyset när du cyklar uppför. Du behöver inte se så långt framför dig just då så det är bättre att spara batterierna tills du ska nedför och så att du kan cykla längre.

 • Skydda dig mot punkteringar: Du kan antingen köra med självläkande slangar, kevlarförstärkta däck eller slanglöst. Det viktiga är att du gör ditt bästa för att undvika punkteringar. Det är nämligen inte det lättaste att laga dem när det är kolsvart ute... 

 • Cykla med en vän: Det är både roligare och säkrare att cykla tillsammans med någon. 

 • Bara kör! Det kan verka skrämmande att cykla i mörkret men det bästa är att sluta tänka och bara köra. Du kommer snart märka hur roligt och spännande det är att upptäcka ny terräng och nya vägar i mörkret. Det blir en annorlunda upplevelse som vi hoppas att du kommer uppskatta lika mycket som vi gör. 

   

Cyclist Augustus Farmer in action