Publicerat inom Run och taggat jackets, run, winter

Arthur Wainwright, känd terrängvandrare, sa en gång, “det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.”

Alla löpare borde följa dessa ord, särskilt de som är villiga att ta sig an vinterväder och vind. 

Men det handlar inte bara om att slänga på ett par lager och hoppas på det bästa – i vinterns dåliga ljusförhållanden måste du också se till att du syns.

En iögonfallande jacka med bra synlighet bör vara ditt förstaval eftersom den täcker så pass mycket av kroppen. Detta ser till att bilister, cyklister och till och med andra löpare ser dig ute på vägarna.

Det finns två olika typer av jackor att känna till – den traditionella ”high-viz”-jackan som vanligtvis kommer i fluorescerande gult eller grönt och reflekterande jackor som är gjorda i särskilda material eller paneler som lyser upp när de träffas av billyktor och andra ljuskällor.

Hurvida du ska köra på high-viz, reflekterande eller både och beror på vilken sorts löpning du har tänkt att ägna dig åt. Om du för det mesta springer på trottoaren kommer reflekterande material att lysa upp när mötande trafik kommer emot dig. Om du i stället springer ute i naturen kommer fluorescerande jackor se till att du syns väl utan att en direkt ljuskälla träffar din jacka.

För de rutter som tar dig genom både trafik och natur finns det också ett stort urval som kombinerar båda lösningarna.

Men detta är inte allt du behöver för att välja ditt kit –  kläderna måste också klara av kyla, regn, slask och snö.

För att komplicera det hela ytterligare måste de också ha god andningsförmåga så att du inte överhettas, blir fuktig eller tillslut så obekväm att du måste vända hemåt.

Detta är många krav för en enkel jacka, men det finns många moderna material och designer som klarar av allt det som har nämnts ovan.

Precis som moderna cykeljackor använder löparjackor avancerade, mikroporösa material såsom Gore-Tex som låter fukt från svett avdunsta, samtidigt som det ser till att regn inte tränger in.

Det som skiljer löparjackor och cykeljackor åt är deras skärning och profil. Löparjackor sitter lösare för att ge dig mer rörelse i armarna och aerodynamik spelar inte lika stor roll.

Dagens löparjackor kommer också med många andra egenskaper, såsom vattentäta, dragkedjeförsedda fickor, fack för smartphones och musikspelare, avbara huvor, stormflikar, vattentäta ytmaterial och så vidare.

 

De nuvarande high-viz-alternativen

Här ett ett urval av de senaste reflex- och high-viz-kläderna för att hjälpa dig att att välja så att du kan fortsätta träna genom hela vintern.

 

Reflekterande jackor

I den här sektionen kollar vi på några av de nyaste reflexjackorna på marknaden. Denna sortens high-viz-kläder har utformats för att reflektera direkta ljuskällor och är perfekta för löpning i städer och samhällen. 

 

Denna reflekterande löparjacka från dhb är tillverkad i lätt nylon och kommer med en lätt polyuretan-beläggning som gör att jackan står emot regn bättre. Sidofickan är perfekt för förvaring, medan ventilationsöppningarna på ryggen hjälper till att reglera din värmenivå efterhand som din träning blir allt intensivare. Den har utformats för lågintensiv löpning kallare förhållanden och kommer även med en huva samt en justerbar fåll.

 

OMM Kamleika Race II-jackan är en seriös jacka för seriösa löpare och är fullproppad med egenskaper.

Det stretchiga, vattentäta materialet ger dig rörelsefrihet och ser till att materialet kan sitta tightare runt dina leder. Detta eliminerar det ständiga prasselljudet som ofta uppkommer när du rör dig och gör också att jackan inte slits lika fort.

Tack bare den normala skärningen funkar jackan lika bra till vardags och de extra stora fickorna gör den dessutom till ett praktiskt val.

Den hellånga, vattenavvisande dragkedjan, den justerbara huvan, kardborrebanden i ärmsluten och de reflekterande detaljerna på ärmarna samt ryggen ser till att jackan håller dig varm, torr och synlig när du är ute och springer på kvällen.

 

Montane Minimus-jackan är fullpackad med moderna material och egenskaper vilket gör den till ett utmärkt val för de som letar efter en högpresterande jacka.

Pertex Shield+-materialet ger enastående andningsförmåga, medan de mikrotejpade sömmarna ökar andningsförmågan ytterligare.

De formade ärmarna ger dig bra rörelsefrihet och har specifikt skräddarsytts för att se till att fållen inte åker upp. Den fullt justerbara huvan passar över cykelhjälmar – för de som har tänkt att cykla i det hemska vädret – och kommer med trepunktsjustering samt en böjbar skärm.

På insidan av jackan hittar du en bröstfickan med en D-ring som håller dina nycklar säkra samt en stormflik och regndränering, medan utsidan av jackan har försetts med en hellång YKK AquaGuard®-dragkedja.

De som ofta kämpar med sina handskar kommer att glädjas av de speciella ärmsluten som är lätta att justera.

Alpenglow-färgen är reflekterande från morgon till kväll så att du syns i dåliga ljusförhållanden oavsett vilken tid på dygnet du springer.

 

 

High-viz-jackor

High-viz-jackor passar svaga ljusförhållanden där få direkta ljuskällor finns bättre, t.ex. skogsstigar eller obelysta småvägar. De passar dock lika bra i staden då många av dem har försetts med reflekterande paneler. 

 

Lätt och vattentät med otrolig andningförmåga – Gore Running Wear Essential GORE-TEX®-jackan är ett seriöst framsteg inom jackteknologi. Den har försetts med ventilationsöppningar så att du inte överhettas, medan Gore-Tex-materialet leder bort fukt samtidigt som det skyddar mot regn. Jackans otroligt stora utbud av egenskaper inkluderar två dragkedjeflikar som gör den lätt att öppna, en fullt justerbar huva samt justerbara muddar, reflekterande paneler framtill, på ryggen och över armarna samt ett dragsnöre i fållen.

Den tighta passformen ser till att jackan inte fladdrar i vinden samt att den inte låter och rör på sig lika mycket så att du kan koncentrera dig på det allra viktigaste – din löpning.

 

Ronhill Stride Windspeed-jackan har försetts med en vattenavvisande behandling som ser till att den stöter bort lättare regnskurar och duggregn. Activelite-materialet den är tillverkad i är lätt och vindavvisande samt har god andningsförmåga, medan de reflekterande tejpdetaljerna ser till att du syns i svaga ljusförhållanden. Dragkedjan med låsning nedåt kommer med ett hakskydd som ser till att vinden inte tränger in runt nacken och halsen och de mikroelastiska muddarna samt fållen har samma funktion, men skyddar i stället dina handleder och din midja. Jackan har även försetts med en bröstficka och har en elegant, modern siluett.

 

Gore Running Wear Essential GORE-TEX® Active Shell-jackan kommer med imponerande Gore-Tex-teknologi för att skapa en varm, lätt och vattentät jacka med god andningsförmåga. Framfickan har en sladdöppning som är perfekt för de som gillar att lyssna på musik när de springer, medan fliken under dragkedjan på framsidan hjälper till att skydda mot väder och vind.

De reflekterande banden och loggorna framtill, över ryggen och på ärmarna fördubblar din synlighet i dåliga ljusförhållanden och ute på vägarna, vilket gör denna jacka till den perfekta allroundjackan under vintern. 

Om författaren

Bild för Sandra Nordstrom
Sandra Nordström
Publicerad den: 28 feb 2018