Publicerat inom Run och taggat träningstips

Vi har ställt följande fråga till ASICS: Måste man ändra inställning till löpträning på sommaren?

Efter vinterns kamp mot vind och regn kanske du luras till att tro att det kommer vara sagolikt att springa i sommarens solsken. Men sanningen är att sommarlöpningen har sina egna utmaningar – de vanligaste är värmen, semestern, att undvika människor och att du lägger dig senare på kvällen.

Vi har pratat med ASICS i syfte att ge dig några snabba lösningar på de mest typiska irritationsmomenten du kan råka ut för i sommar.

Hur du hanterar de högre temperaturerna

Kroppstemperaturen bör ligga runt 37 grader. Även om en något högre temperatur faktiskt kan hjälpa dig att springa bättre (varmare muskler ger ökad blodcirkulation) kommer din prestationsförmåga att bli lidande om den når upp till 42 grader.

 • Spring tidigt eller sent. Då kommer solen inte att ligga lika högt på himlen och lufttemperaturen är svalare.
 • Få i dig tillräckligt med vätska. Uttorkning belastar (och värmer upp) kroppen ännu mer.
 • Spring vid kusten, om du kan. Havsbrisen håller nere temperaturen.
 • Använd kläder som andas. Helsäkra alternativ finns i ASICS sommarkollektion där varje plagg består av svettavledande material.

Hur du håller rutinen under semestern

Oavsett om du ger dig av i två dagar eller två veckor gör sovmorgnar och lata dagar att det är enkelt att glömma bort hur skönt det är att springa. Det finns två sätt att hantera semestern: ta en vilovecka eller anpassa träningen efter resmålet.

 • Använd löpningen för att utforska området. Det hjälper dig att hitta platser du kan återkomma till senare under dagen.
 • Om du reser i grupp kan du ge dig ut tidigt på morgonen så att du inte missar kvalitetstid med dina resekumpaner. Du behöver inte heller störa någon på vägen in och ut – ASICS tights och shorts har fickor för nycklarna.
 • En enkel dit-och-tillbaka-runda gör att du inte riskerar att springa vilse. Om du bor på hotell kan det vara värt att fråga receptionisten efter bra rundor.
 • Kör högintensiva intervallpass. Repetera några övningar under en viss tid eller ett visst antal gånger, till exempel 20 repetitioner av 5 set: burpees, gående utfall, stjärnhopp, inch worms och armhävningar. Vårt utbud av träningsskor från ASICS är särskilt framtagna för att hantera påfrestningarna från den här typen av varierad träning. Vi är särskilt förtjusta i GEL-Zaraca som är låg och lätt men med tillräckligt stöd för att klara av snabba rörelser, vilket är viktigt vid till exempel cirkelträning.

Lär dig konsten att undvika människor

Det är fantastiskt att se folk njuta av den härliga omgivningen men som löpare blir det lätt trist att kryssa mellan människor.

 • Ge dig ut tidigt. Platser som är hektiska på dagen är ofta övergivna under de tidiga morgontimmarna.
 • Ändra rutt. Se detta som en möjlighet att testa en ny runda.

Hur du hanterar mindre sömn

Oavsett om det rör sig om ett kvavt sovrum eller för många grillkvällar är chansen ofta stor att du sover mindre under sommarmånaderna. Sömn är absolut avgörande för återhämtningen så även om du klarar av att hålla dig till din vanliga träningsplan kan din löpning ändå bli lidande.

 • Ta en tupplur mitt på dagen. En snabb lur på runt 30 minuter kan göra underverk för dina energinivåer. Akta dig för sovmorgnar dock – det blir lätt en vana.
 • Minska träningsvolymen. Det är bättre att njuta av 10 km tre gånger i veckan än att tvinga dig igenom 5 km varje dag. Om du ökar avståndet bör du se till att du har tillräckligt med stöd. ASICS har några av de bästa skorna för distanslöpning, inklusive GEL-Kayano, som är en ständigt återkommande favorit bland maratonlöpare.

 

Ha dessa tips nära till hands i sommar så kommer du att få ett par fantastiska månader fyllda av glädje, hälsa och god form.