Publicerat inom Run
Image of Gore Running Wear jacket that uses Windstopper technology

 

Kit från Gore Running Wear är enkla att känna igen. De har alltid fiffiga små detaljer som gör livet lite enklare. De sitter dessutom jättebra och känns mjuka mot huden. Men det som verkligen skiljer dem från andra är företagets materialteknologier. De är revolutionerande minst sagt. Till och med andra märken som Salomon och ASICS använder sig av Gores teknologier i sina egna produkter.

Det är rätt komplicerade grejer det här men det kan vara värt att sätta sig in lite i hur det fungerar. På så sätt förstår du mer vad det är du lägger dina pengar på. Plaggen från Gore Running Wear är inte billiga men den här guiden kan ge dig en insikt i hur mycket teknologi som de de faktiskt inkorporerar i sina produkter.

Här tar vi oss en titt på en av de mest användbara teknologierna, nämligen deras Windstopper™-material. 

 

 

 

Vad är Gore Windstopper™?

Gores Windstopper™-material är egentligen inte ett eget tyg utan ett supertunt membran som fästs utanpå ett annat material. Det är som grädden på moset kan man säga. 

Hur hjälper Gore Windstopper™-membranet mig på min löprunda?

Membranet gör plagget väldigt vattenavstötande och vindtätt. Det är nyckelegenskaper för alla oss som vill springa oavsett väder.

Riktigt god vattenavstötning

Molekylerna i membranet är 20 000 gånger mindre än vattendroppar så att de kan sitta tätt mot varandra utan att lämna en massa mellanrum.

Tänk dig två burkar. Den ena är fylld av kulor och den andra med golfbollar. Du kommer märka att mellanrummen i burken med kulor är mindre. 

Gore graph

Tänk dig nu att du är en stor vattenmolekyl, större än kulorna. Du får inte plats i mellanrummen eller hur? 

Gore windstopper membrane technology

Det är därför Gore Windstopper™-membranet är en utmärkt sköld mot regnet. Tadaa! Allt som skyddas av Gore Windstopper™-membranet håller sig torrt. Inklusive du själv! 

 

Vindtätt

Gore Windstopper™-membranet fungerar som ett skydd mot vinden. De individuella molekylerna är så tätt packade att vinden inte kan ta sig igenom. Det är helt enkelt som att du springer bakom en sköld. 

God andningsförmåga

Så vatten kan inte ta sig in. Det betyder väl också att det inte kan ta sig ut, eller? Fel! Molekylerna i membranet är 700 gånger större än vattenånga. Så även om vattendroppar inte kan ta sig igenom mebraner så kan vattenånga (alltså svett) göra det. Det innebär att du håller dig fräsch och inte blir för varm, eller börjar frysa när svetten kyls ner. 

Gore Windstopper water vapour process

 

 

Gore Running Wear använder sin Windstopper™-teknologi i en mängd av sina produkter så att du håller dig torr och bekväm från topp till tå i alla väderförhållanden.  De har även lagt till det på sina hi-viz-plagg så att du kan njuta av en löprunda i alla ljusförhållanden.