Publicerat inom Cycle och taggat TDF-2016

Denna tour verkar bli en sådan som kommer att hänga sig kvar. Cyklister från alla de olika lagen har visat en olycksbådande form under den tidiga säsongen – så med 21 tuffa etapper som innefattar tre bergskedjor tror vi att rivaliteten mellan cyklister och lag kommer att vara på topp!

Vid varje TDF-prisutdelning hör vi att cyklisten i gult ”aldrig hade klarat det utan sitt lag”. Vi håller med, fullhjärtat. Som tävlingscyklister vet vi skillnaden mellan att försöka tävla på egen hand och att tävla som en del av ett starkt team. Cykling är en lagsport.

Team Sky

Team Sky verkar ha blivit ”laget man måste slå” vid de senaste årens Tour de France. Så också detta året, tror vi. Lagets klassiker-kampanj har sett en markant förbättring i år och om deras framgångar under den tidiga säsongen är något av en indikator bör vi återigen se ett dominerande Team Sky. Chris Froome kommer utan tvivel att behålla energin från de senaste åren och en tredje seger är fullt möjlig. Vi är dock även sugna på att se hur det går för walesiske Geraint Thomas. Att döma av hans seger under årets Paris-Nice är det inte omöjligt att vi skulle kunna se något så ovanligt som en 1:a och 2:a från samma lag på prispallen i Paris!

Kit som används av Team Sky:

Française des Jeux

FDJ:s dramatiska förbättringar inom tempolopp är väldokumenterade och den ej försumbara mängden tempoloppskilometrar i årets tour gör att FDJ kan få en möjlighet att klättra högt upp i lagtävlingen. Lagets viktigaste mål kommer troligen vara att placera Thibaut Pinot högt upp i GC (att han nyligen vann tempoloppsetappen vid Romandiet runt visar att han är en av toppkandidaterna), men med två individuella tempolopp kommer FDJ även att vilja trycka på sina nya förmågor.

Kit som används av Team FDJ:

Team Tinkoff

Liksom många lag fokuserar Tinkoff på GC med Alberto Contador. Med tanke på att 2016 är sista året med Oleg Tinkovs stöd kommer laget utan tvivel vilja satsa allt. När Contador siktar på GC kommer den stigningsfokuserade gruppen att vara stark så en opportunistisk inställning till etappsegrarna verkar trolig. Till skillnad från Team Sky verkar Tinkoff sällan känna sig tvungna att ge allt för att komma ikapp utbrytare. Detta kan innebära att fler cyklister sysselsätts med utbrytningar, attacker i sena skeden och spurter i grupp, en roll som världsmästaren Peter Sagan borde trivas med!

Kit som används av Team Tinkoff:

Team BMC Racing

BMC hade ett rekordår förra året, när Rohan Dennis genomförde det snabbaste individuella tempoloppet i tourens historia! BMC kommer med all sannolikhet att ha höga mål för 2016. De har ett ofantligt djup i årets trupp och definitivt mer än tidigare säsonger, med Richie Porte och Tejay Van-Garderen som båda siktar på totalsegern. Vi bör inte heller utesluta sena attacker från specialister som Van Avermaet eller Gilbert, särskilt på rullande profiler – båda två kommer att vilja kompensera för något bristande insatser under säsongens klassiker.

Kit som används av Team BMC Racing:

Team Dimension Data

Team Dimension Data är fria att strunta helt i GC i årets tour och fokusera enbart på etappsegrar. I och med att truppen innefattar spurtkungen Mark Cavendish kommer laget sannolikt att rikta in sig på snabba, platta etapper. Cyklister som Bernhard Eisel och Mark Renshaw kommer att ägna sig åt stöttande roller medan Stephen Cummings och Daniel Teklehaimanot kan satsa allt på att jaga etappsegrar och kanske till och med plocka upp en tröja på vägen. Kom ihåg att Teklehaimanot hade på sig Polkadot-tröjan förra året... Vi hoppas att Dimension Data är lika framgångsrika i år.

Kit som används av Team Dimension Data:

Team Movistar

Movistar vann lagsegern förra året så ett viktigt mål för i år kommer givetvis vara att behålla den titeln. Med jättestjärnor som Quintana, liksom mindre kända specialister som tempoloppsåkaren Malori och sprintern Lobato, har de ett brett talangutbud. Den stora bredden innebär att Movistar i teorin kan vinna vilken etapp som helst i touren. Det är även värt att ta en titt på brittiska stjärnan Alex Dowsett, särskilt eftersom han kämpar mot snabbaste tid på det 37 km långa tempoloppet i etapp 13.

Kit som används av Team Movistar:

Lotto-Soudal

Även om Lotto-Soudal inte har några stora GC-cyklister finns det inga tvivel om att deras trupp kommer att vara väldigt stark. De är kända för att ha ett starkt klassiker-team och den i huvudsak belgiska truppen kommer satsa på att norpa den gula ledartröjan tidigt i tävlingen (ungefär som Gallopin gjorde för några år sedan). Håll utkik efter etappsegrar från Greipel också för den delen. Han var riktigt skicklig i Giro d'Italia! Det är även värt att notera att Lotto Soudals Adam Hansen kommer att delta i sin 15:e Grand Tour i rad! Vi håller tummarna för att han äntligen ska knipa den där overkliga etappsegern i touren.

Kit som används av Team Lotto Soudal:

Team Cannondale

Team Cannondale kan vid första anblicken verka som ett något svagare lag än tidigare, men om man tittar närmare upptäcker man att de har en stark klättringstrupp. Andrew Talansky och Pierre Rolland kommer förmodligen inte att vinna GC så de lär rikta uppmärksamheten på etappsegrar i bergen. Håll även ett öga på Talansky i 18:e etappens tempolopp i bergen, då han vann Dauphine för ett par år sedan och gärna vill visa upp sin nya USA Champion-skinsuit! Cyklister på framfart som Formolo, den unge italienaren, lär också försöka sätta sina spår på touren så gröna färger i utbrytningen lär bli en vanlig syn.

Kit som används av Team Cannondale:

 

Det finns såklart många fler fantastiska cyklister och lag på tourens startlinje i år. Den här guiden ger bara en snabb inblick i toppskiktet. Överlag kan vi förbereda oss på enastående tävlingscykling!

Håll utkik efter mer intressanta inlägg här hos Wiggle, inklusive tour-guider och -bloggar, Wiggle High5-videoklipp och mycket mer.