Publicerat inom Cycle och taggat mtb, träningstips

Chris James äger företaget Alliance mountain bike skills. Han har lång erfarenhet och bakgrund inom sport och träningsverksamhet, så han vet onekligen hur man motiverar människor och får dem att prestera sitt yttersta. I den här guiden ger han tips på hur du ska tänka när du tar dig an stigarna med din mountainbike. 

 

Lär dig fokusera

Jag tänker mig mountainbike-åkning som ett parti schack där jag måste tänka i förväg för att vara beredd på vad stigarna utmanar mig med härnäst. Endast då kan jag lyckas ta mig över de hinder som kommer i min väg.

För att göra detta så behöver du öva på att upptäcka särskilda nyckelobjekt utmed stigen, som till exempel stora stenar, rötter osv. Det gäller helt enkelt att veta vilka objekt som utgör ett problem eller en utmaning, och vilka objekt som är lättare att ta sig an så att du kan välja rätt väg. Genom att fokusera så upptäcker vi den stora stenen och roten samtidigt men vi behöver bara bry oss om en av dem, alltså den som utgör det största hindret. Vi gör då en snabb avvägning om var det är bäst att passera och fokuserar helt enkelt på att ta oss förbi hindret på bästa sätt. Småsaker är ingenting att lägga energi på, eftersom vi då tappar fokus på stigen framför oss. Håll blicken stadigt framåt och ta dig an hindren allteftersom de dyker upp.  

 

När vi har kommit fram till vårt hinder så ska vi sluta fokusera på det och blicka framåt istället. Öva på detta nästa gång du är ute med din mountainbike och filtrera bort de småsaker runt omkring dig som du inte behöver fokusera på. Se det som bakgrundsljud helt enkelt och låt dem inte störa dig medan du krigar på framåt. 

 

Mentala knep för att ta sig an stigarna

Du kan använda dig av liknande tekniker för att hantera rädslor när du är ute och cyklar. Rädsla är naturens egen försvarsmekanism som gör att vi håller oss vid liv, så det ska endast ses som något negativt ifall det helt hindrar oss från att utvecklas och prestera. Det finns logiska rädslor och irrationela rädslor. Det finns till exempel ett parti där jag cyklade för några år sedan och skadade mig. Trots att jag idag cyklar på mycket mer tekniska och farliga stigar så är jag mer rädd för det där första partiet där jag en gång skadadde mig. Rädslor beror helt enkelt på tidigare upplevelser och en negativ självbild där du intalar dig själv att du inte kommer klara det. 

När du känner rädslan komma över dig så kan du hantera det genom att besvara några frågor. Har du cyklat något likande parti förut och klarat av det? Har du de kunskaper som krävs för att ta dig an hindret? Är du tillräckligt självsäker för att ta dig över hindret ifall du bestämmer dig för att testa? Om du svarar ja på alla dessa frågor och tänker positivt så ökar ditt självförtroende och du känner dig mer avslappnad inför uppgiften. 

Logiska rädslor utlöser adrenalinpåslag vilket i sig kan få oss att prestera bättre, men om din hjärna säger åt dig att något känns fel så är det heller inte fel att lyssna på den, då kroppen ofta vet sina egna begränsningar. Sammanfattningsvis så är mitt bästa tips att du håller ögonen öppna efter kommande hinder framför dig på stigen, men försöker ignorera alla småsaker som stör koncentrationen. Lär dig känna igen vilka rädslor som är logiska och vilka som egentligen inte spelar så stor roll. Låt de senare rinna av dig och boosta självförtroendet genom att säga ” Det här klarar jag!”

 

Rätt näring är nyckeln

Om du använder dig av tipsen ovan så har du kommit en lång bit på vägen att övervinna även de mest tekniska stigarna. Har du ett klart fokus så blir du oftast mer mentalt pigg och det brukar i sin tur leda till att hela kroppen orkar mer. Men det är dessutom väldigt viktigt att ge kroppen rätt näring innan du ger dig ut. Se till att äta en god, balanserad frukost och dricka ordentligt om du planerar en dag på cykeln.  Det kan vara svårt för vissa att få i sig något ätbart under tiden de cyklar men så länge du har en bra grund att stå på innan du ger dig iväg så ska du inte behöva tänka på det så mycket. Drick något var 15:e minut ungefär och försök få i dig en bit av en energibar eller lite energigel varje halvtimme. Då kommer du orka hålla benen igång.

Det finns massor olika sportdrycker på marknaden idag men vanligt vatten räcker långt det med. Om du känner dig törstig innan du ger dig ut, så passa på att drick och ta med dig någon typ av vätska under turen också. En bra indikation på om du är uttorkad eller inte är att kolla på färgen på ditt urin när du går på toa. Detta gäller givetvis inte bara om du tränar, utan i allmänhet. 

 

Hitta ett jämnt tempo

Det är alltid bra att försöka hitta ett jämnt tempo när du cyklar. Om du har en 4-timmars cykeltur framför dig så kommer du att trötta ut dig innan du ens kommit halvvägs, ifall du går på for hårt i början. Försök hitta den växel som känns bekvämast för dig (det behöver inte nödvändigtvis vara en låg växel för att gå smidigt för dig) och tänk inte så mycket på hur snabbt du vill komma fram. Ofta blir slutresultatet att du presterar bättre om du har ett långsmmmare men jämnare tempo, eftersom du inte tröttar ut dig totalt på vissa sträckor. 

 

Vikten av att ha en bra coach

För mig är det ett stort privilegium att få träna andra cyklister. Jag vet även vikten av att investera i en bra cykel och tillhörande utrsutning. Om du känner dig proffsig så presterar du helt enkelt bättre. Men att få hjälp med coachning är nog ändå den bästa investeringen du kan göra ifall du vill bli riktigt duktig. Om du är ute efter en coach så se till att göra lite efterforskningar först och se vad andra har lämnat för omdömen. Se till att de är kvalificerade, har försäkring och dessutom är utbildade inom första hjälpen, ifall olyckan skulle vara framme. Det är ingen idé att betala för en coach om du inte får valuta för pengarna.

Men viktigast av allt är ändå att du ger dig ut, och det ofta! Övning ger färdighet och ju bättre du blir, desto mer kan du njuta av terrängen!.

 


Om Chris James och Alliance MTB

Chris James äger företaget Alliance MTB Skills Coaching som har sin verksamhet i Sherwood pines och the Peak District. Han är en riktig sportentusiast som har en kandidatexamen i idrottsvetenskap och är kvalificerad coach inom MIAS (nivå 3). Vill du utvecklas inom mountainbiking? Ta hjälp av Chris och hans duktiga tränare på Alliance MTB.