Publicerat inom Cycle och taggat nybörjare, träningstips
Hur du får din partner att älska cykling

Att dela cykelpassionen med sin partner kan vara en helt fantastisk upplevelse. Om du dock är i början av resan och din hjärtevän inte cyklar ännu finns det ett par potentiella fallgropar att akta sig för...

Sarah älskar både mountainbike- och landsvägscykling och i princip allt på två hjul. Hon upptäckte mountainbiking först, men har inte cyklat ordentligt på ett antal år. Sedan dess har hon hjälpt många nybörjare på sina första cykeläventyr, via mountainbike-coachning, guidning av Breeze-cyklister och bara genom att dela med sig av sin cykelpassion.


Först av allt: jag antyder inte nödvändigtvis att du är av manskön och vill få med din fru eller flickvän ut på en cykeltur. Jag är helt säker på att det finns många erfarna damcyklister med partners som antingen inte cyklar alls eller är nybörjare på området.

Jag kan relatera till en skakig start.

Mina förslag här baseras på min erfarenhet av att träna nybörjare. Under flera år har olika personer nämnt liknande saker när det gäller deras utmanande start i cykelvärlden, många utmaningar som jag själv kan relatera till.

Min egna erfarenhet inom cykling hade också sin knaggliga början.

Jag hade aldrig sysslat med terrängcykling när min dåvarande pojkvän beslutade sig för att lära mig lite teknik – på en röd terrängbana! Jag minns fortfarande den där första dagen på mountainbiken och det som framträder starkast är när jag tog mig nedför backen och försökte att inte gråta samtidigt som det började skymma. 

teaching the basics of cycling

Mina bästa tips för nybörjarcyklister

Så, här kommer mina topptips för hur du uppmuntrar din partner till att cykla (vare sig det rör sig om landsväg, mountainbike eller någonting däremellan):

  1. Köp, låna eller hyr en bra och lätt cykel – Det är meningen att det ska vara KUL, eller hur?! Jag har sett många nybörjare kämpa sig fram på en tung cykel, samtidigt som deras partner spurtar fram långt framför i något lätt och blankt... kanske är det idé att byta i det läget?
  2. Överväg att låta någon utomstående lära upp dem – Oavsett om de är helt nya inom cykling eller bara oerfarna finns det massor med bra (och ofta kostnadsfria) kurser för vuxna att få tag på.
  3. Sätt upp ett mål för cyklingen – Då menar jag inte ett ”King/Queen of the Mountain” utan snarare i form av att cykla till en by eller ett café i närheten. Detta gör även att ni kan stanna för en kopp kaffe eller bara ta en paus för att reflektera.

  4. Ta inte (nödvändigtvis) med dem till din favoritbacke eller ditt favoritspår – Kom ihåg att det du tycker är det roligaste i världen kanske kan vara för mycket för en novis.

  5. Förklara hur man bromsar först och främst – Växlingens finare aspekter kan vänta. Att lära sig stanna är det allra viktigaste!

  6. Glöm inte hur klurigt det mest grundläggande kan vara – Jag hade verkligen problem med kurvtagningen när jag först började cykla. Att förklara hur man följer cykelpraxis är superviktigt för att få upp självförtroendet – det räcker inte bara med att visa hur man gör.

  7. Uppmuntra utan att vara nedlåtande – Gränsen här är hårfin, men sant är att det inte finns någon som njuter av att gräla med sin partner mitt i cykelturen...

  8. Cykla inte ifrån dem – Lika irriterande är det för dem att ge allt de har i uppförsbacken samtidigt som du dansar fram precis bredvid och pratar hål i öronen på dem. Lite artigt med avstånd skadar inte.

  9. Gör många stopp – När jag började med landsvägscykling, efter flera års mountainbikeåkning, chockerades jag över den ständiga ansträngningen, utan stopp för att prata, lyfta cyklarna över olika hinder, ta en bit choklad eller meka med cykeln. Ta många pauser.

  10.  Låt dem njuta av det – Ständiga ”gör si, gör så”-föreläsningar kommer snabbt att trötta ut dem. Se till att de har de kunskaper som behövs av säkerhetsskäl och koncentrera dig sedan på att ha roligt istället.

beginners mountain bike training session

Och sist men inte minst …

När de väl kommit igång är det bra med lite personlig frihet.

Det finns flera bra cykellopp därute som jag verkligen rekommenderar. Det finns även många fantastiska lokala klubbar och grupper som välkomnar och aktivt uppmuntrar nya cyklister till att cykla.

Få dem att fastna och dela din sportpassion!

share a love of cycling