Publicerat inom Cycle och taggat väskor, resa, scicon

Att flyga med sin mountainbike borde inte vara så svårt. Du ska inte behöva få ont i axlarna eller riskera att skada cykeln. I själva verket avgörs det till stor del av vilken cykelväska du väljer. Om du ska transportera en mountainbike är Scicon AeroComfort MTB ett utmärkt val.

Enkel nedpackning av alla mountainbikes

Cykelväskan Scicon AeroComfort 2.0 (för racercykel) och Scicon AeroComfort MTB-cykelväskan har samma ”fjädrade” design på stommen, där cykeln hålls upprätt via axlarna på en metallstomme. Skillnaden är att MTB-väskan har en längre stomme för att passa den längre hjulbasen på mountainbikes . Den är även gjord för att passa för genomgående axlar, snarare än vanliga snabbkopplingar.

Hur du packer ner cyckeln i 7 enkla steg

Steg 1: Ta av hjulen och fäst cykeln vid stommen

Att få in cykeln i stommen är lätt som en plätt – det är bara att ta av hjulen och axlarna, placera cykeln rätt på den fjädrade stommen och sedan sätta fast axlarna genom stommen för att hålla cykeln på plats. Stommen är gjord för att klara av genomgående axlar på 12 mm i bak och 15 mm på framgaffeln. Adaptrar kan sedan användas för att den ska fungera med mindre storlekar. Stommen vänds utåt så den bör även passa för en lång rad olika ramstorlekar – ända upp till Large och Extra large. 

Steg 2a: Ta av pedalerna

Med cykeln väl i stommen kan du använda en pedalnyckel eller lång insexnyckel för att ta av pedalerna och sedan förvara dem i facket på väskans insida.

Steg 2b: Ta av styret från styrstammen och förvara bredvid framgaffeln

När cykeln befinner sig i stommen kan du även använda ett verktyg för att ta av styret från styrstamsklämman. Sätt tillbaka klämman igen så att du inte tappar bort den.

Därefter finns ett särskilt vadderat hölje att omsluta styret och reglagen i. Sedan fäster du det på höger sida om framgaffeln så att styrstammen och styränden är i princip i samma höjd.

Steg 3 (valfritt): Ta av bakväxeln om du vill känna dig extra säker

Detta steg är inte nödvändigt men många föredrar att ta av bakväxeln och spänna fast den under kedjestaget så att den hålls skyddad och risken minskar för att växelörat böjs under transporten.

Alternativet är att du använder det medföljande växelskyddet som skruvas fast vid snabbkopplingens ände.

Den kan också vara värt att spänna fast kedjan vid kedjestaget, när den fortfarande sitter runt den främre kedjekransen med vevarmarna i en horisontell position. Detta hjälper till att skydda tänderna på kedjekransen, liksom vevarmarna.

Steg 5: Ta av eller sänk sadelstolpen

Beroende på ramens storlek kan du antingen helt ta av sadeln och sadelstolpen eller sänka den så att den får plats i väskan. Om du väljer att ta av den har Scicon även en praktisk väska för den.

Steg 6: Ta ur luften ur däcken och placera hjulen i sidofacken

Om du ska flyga behöver du släppa ut lite av luften i däcken så att det finns utrymme för tryckförändringarna i planets lastutrymme.

När du gjort detta kan du förvara hjulen i facken på sidan av väskan och dra upp dragkedjan. Det finns till och med plats för riktigt stora 29-tumshjul och -däck i MTB-väskan.

Steg 7: Sätt fast överrörsskyddet och förslut

Scicon skickar med skuminslagning som du kan lägga över cykelns överrör. Detta skyddar röret när du sedan klämmer fast anslutningsremmarna och drar ihop väskans två sidor mot varandra.

Efter det är det bara att dra upp dragkedjan hela vägen och låsa fast paketet med det medföljande, TSA-godkända kombinationslåset. Klart!