Publicerat inom Run

Löparskor

Det är viktigt att ha ett par bra löparskor, vare sig du springer, cyklar, går på gym eller vandrar i skog och annan terräng. Oavsett vad du använder dem till så har du förmodligen ett eller flera par. Det finns många olika typer, vilket både har för- och nackdelar. Det finns par som passar dig perfekt, men de kan ibland vara svåra att hitta. Denna köpguide kan hjälpa dig hitta rätt skor för dina behov. Vi kommer gå igenom olika former av löpning och löpartyper innan vi går vidare till de olika löparskor som finns och vad de är bra för. Vi kommer även titta på de material som används vid tillverkningen.

 

Olika former av löpning

Långdistanslöpning kräver skor som skyddar löparen från skador samt optimerar hastigheten framåt. En mångsidig sko passar bäst för långdistanslöpning. De bör ha utmärkt stötdämpning och ge bra stöd. Det är också väldigt viktigt att skon är hållbar och bekväm.

Maratonlöpning är en popular tävlingsform för vana löpare. Själva loppet är 26,2 km långt och kräver mental styrka och väldigt god kondition.

Rekreationslöpning är löpning som utförs för att det är kul, det är ofta så nybörjare får sin start. Alla kan börja med löpning, oavsett ålder och tidigare träningsnivå. Löpning kan vara en början på en mer hälsosam livsstil och kan hjälpa personer att gå ner i vikt. Det ökar mängden endorfiner i kroppen och minskar på så sätt stressnivåer, vilket är viktigt för att du ska kunna slappna av i både kropp och själ.

Terränglöpning handlar om löpning i skogsspår, över kullar och andra terränger. Det är en form av äventyrslöpning och kräver en löparsko specifikt framtagen för detta ändamål. Skorna måste ha ett mycket bra grepp och de måste också vara hållbara så att de klarar av den tuffa terränglöpningen som kan innefatta stenar, lera, rötter och smuts. En tjock sula skyddar löparen från skador och ökar samtidigt stabiliteten och kraftöverföringen vid fotens nedslag i marken.

 

Löpartyper

Nybörjare

Många nybörjare intresserar sig för löpning för de hälsofördelar som löpning kan ge, såsom viktminskning och en förbättring av den aerobiska förmågan.
Om det var länge sedan du var aktiv kan det vara bra att besöka en läkare innan du sätter igång. Det är viktigt att gradvis bygga upp din styrka och uthållighet. Nybörjare kan ibland tappa gnistan för att de går ut för hårt i början.
Ett par mångsidiga löparskor är perfekta för nybörjare. De bör ge dämpning och stöd, samt vara hållbara.

Vana löpare

  • Vana löpare har ofta sprungit i flera år, ibland så mycket som 50 km i veckan.
  • Många löpare på denna nivå springer främst för att få bättre kondis, men många är också intresserad av tävlingar och har slutfört minst ett maratonlopp.
  • Många följer ett strukturerad träningsprogram, med fler och mer högintensiva pass än vad nybörjaren ägnar sig åt.

Erfarna löpare

  • De har ofta mer än tre år erfarenhet av löpning och löper ofta över 60 km i veckan.
  • De har vana av olika typer av tävlingar, t.ex. maraton, ultramaraton och kortare lopp.
  • De tränar hårdare och oftare än andra löpare. De har även mer fokus på den mentala aspekten kring löpning, samt tränar styrka och intervaller för att kunna prestera ännu bättre.

 


 

Motion control-skor är perfekta om du överpronerar och därför behöver en säker sko som är hållbar, eller om du använder skoinlägg. Denna typ av skor har en fast mellansula och en djup hälkappa. De passar också en något tyngre löpare som behöver extra hållbarhet och kontroll.


Tävlingsskor är superlätta skor som är utformade efter en böjd läst och saknar de flesta funktioner som finns på vanliga träningsskor för att ge dämpning och stabilitet. Generellt kan man säga att desto lättare skon är desto mer minimalistisk är den. Välj en av dessa skor om du är en snabb elitlöpare som framför allt prioriterar en låg vikt.

 


Träningsskor är utvecklade för att vara mångsidiga nog att kunna användas i utövandet av en mängd olika sporter. De är bekväma, stabila och dämpade nog för att vara lämpliga till de flesta sporter. Den hållbara designen gör dem ofta något tyngre än vanliga löparskor. De är inte dämpade nog för att vara ditt enda val vid ett mer rigoröst löparprogram.

 


Löparskor för terränglöpning har bättre grepp på yttersulan och en ovandel med förstärkningar framme vid tån samt rejäla sömmar som ger ökad hållbarhet. De har ofta mindre dämpning än vanliga löparskor då de är tänkta att användas på mjukare underlag.

Dessa skor passar dig som ofta springer i off-road-terräng och behöver ett par skor med extra bra grepp och en mer hållbar ovansida.

Skomaterial

  • Ovandel: Detta är materialet som omsluter din fot och, beroende på skotyp, ger dig en säker passform. De material som används kan skilja sig åt väsentligt, allt från tunna, lätta material till tjocka material i flera lager som är vattenavstötande.
  • Mellansula: Denna del av skon är allt som oftast tillverkad i ett skum-material, antingen EVA eller polyuretan. Mellansulan dämpar nedslaget från löpsteget och en tillverkares egna teknologier kan också vara inkorporerade i mellansulan. Nike har t.ex. en Dynamic Support-teknologi som ger ökad stötdämpning.
  • Yttersula: Det är denna del som är i kontakt med marken. Greppet kan skilja sig avsevärt mellan olika skor, beroende på skornas användningsområden. En terrängsko har vanligvis en bredare yttersula med större skåror som ger dig stöd och balans även  på ojämna underlag.