Publicerat inom Cycle och taggat mtb

Vad är skivbromsar?

Skivbromsar är kraftfulla och progressive bromsmekanismer. Ett hydrauliskt eller vajerdrivet bromsok tvingar bromsbeläggen mot en rotor för att få cykeln att sakta ner eller stanna helt.

Majoriteten av alla skivbromsar som finns för MTB är hydrauliska. Bromsvätskan för vidare trycket mot bromsoket så att bromsbeläggen går emot rotorn. Det är friktionen mellan bromsbeläggen och rotorn som resulterar i att cykeln saktar ner eller stannar. Hydrauliska skivbromsar är lättare, mer pålitliga, känns bättre och är dessutom mer kraftfulla än vajerdrivna fälgbromsar. De senare är dock billigare och om du redan har en cykel med fälgbromsar så behöver du inte köpa nya bromsreglage (den här typen av bromsar kräver konventionella reglage med vajerdragning).

          


Har alla MTB skivbromsar?

Nej, alla MTB har inte skivbromsar, men de flesta nyare hardtails och heldämpade MTB har hydrauliska skivbromsar. Utvecklingen inom skivbromsar har kommit så pass långt nu att priserna är mer förmånliga och det har därmed blivit allt vanligare med skivbromsar även på cyklar på nybörjar- och mellannivå. En annan orsak är ramdesignen; nyare MTB-ramar som är framtagna för terrängkörning är utformade med skivbromsfästen istället för cantilever-fästen.  

Kan jag sätta dit skivbromsar på min gamla MTB?

Skivbromsar kan monteras på alla typer av MTB så länge de har två saker:

  • Nav som är kompatibla med skivbromsrotor.
  • Ram och gafflar som det går att fästa skivbromsok i. 

          


Vad är fördelarna med att använda skivbromsar?

  • Kraft: Skivbromsar är betydligt mer kraftfulla än cantilever- eller V-bromsar.
  • Kontroll: Progressiv bromsning gör att du fortfarande kan behålla full kontroll över cykeln samtidigt som bromsarna tar ordentligt.  
  • Självförtroende: Kombinationen av kraft, progressivitet och mångsidighet i alla väder resulterar i bättre självförtroende på sadel. Då du har möjlighet att bromsa självsäkert och med kontroll så känner du dig säkrare och är beredd för alla utmaningar när de väl uppstår.
  • Mångsidighet: Skivbromsar är dessutom väldigt pålitliga i alla väder. Det är den största skillnaden mellan skivbromsar och fälgbromsar då de senare lätt blir utslitna eller slutar ta om bromsytan blir våt.  

Monteringssystem för skivbroms

När du har hittat en skivbroms som du vill ha så är det viktigt att först dubbelkolla så att den har rätt fäste för din ram och gaffel. Måtten på skivbromsar grundas på avståndet i millimeter ifrån mitten till mitten av de två skruvhålen. Om din cykel har ett särkilt fäste och du önskar montera skivbromsar med en annan typ av fäste så finns det adapters att köpa till separat. Det finns två huvudsakliga typer av skivbromsfästen: 

  • IS-fästen: 51 mm
  • Stolpfästen: 74 mm


Olika typer av bromsbelägg

Bromsbeläggen hos skivbromsar fungerar genom att de skapar friktion för att få cykeln att sakta ner eller stanna helt. Det finns tre huvudsakliga typer av bromsbelägg som du kan köpa hos oss på Wiggle:

Sintrade: Det här är den tåligaste typen av bromsbelägg och också den populäraste. De är inte riktigt lika kraftfulla som organiska bromsbelägg men de är fortfarande väldigt pålitliga och håller länge.

Organiska: Dessa är tillverkade av organiska material och erbjuder den kraftfullaste bromsförmågan på marknaden. De må vara kraftfullare, men de slits dessutom mycket fortare än den sintrade varianten.

Halv-organiska: Detta är inte alltid ett alternativ på begagnatmarknaden, men de erbjuder en bra combination av kraft och hållbarhet.

Skivbromsbelägg 

Populära skivbromsbelägg


Skivbromsrotorer

Skivbromsrotorer är robusta och lätta cirkelformade metalskivor som fästs på cykelns fram- och bakhjul. När du klämmer åt bromsreglagen så spänner de åt rotorerna. Det i sin tur resulterar i friktion som får din cykel att sakta ner eller stanna helt, allt genom en progressiv och kontrollerad rörelse. 

          

Rotordiameter

Skivbromsrotorer finns i en mängd olika diametrar (140 mm to 200 mm) och de hjälper bromsförmågan på följande vis:

  • En större diameter på rotorn innebär att du kan bromsa kraftigare.
  • När du bromsar så genereras värme på rotorn och bromsbeläggen – en större rotor hjälper till att fördela värmen mer effektivt så att bromsbeläggen inte slits så mycket och ger dessutom bättre bromskraft.

En tumregel när det gäller val av rotordiameter är att för varje 20 mm ökning i storlek så får du 15 % bättre bromsförmåga. De flesta MTB är idag utrustade med rotorer på 160-180 mm för att ge optimal bromsförmåga. För discipliner där gravitationen spelar större roll, som downhill och bergscykling så används oftast en rotor på 200 mm på framhjulet.

Skivbromsrotorer 

Populära skivbromsrotorer


Underhåll

Hydrauliska skivbromsar kräver ytterst lite underhåll.  Till skillnad från fälgbromsar eller vajerdrivna/mekaniska bromsar så finns det inga vajrar där det kan fastna lera och smuts. Hydrauliska bromsar använder sig av en slang som transporterar hydraulikvätska (exempelvis bromsvätskan Dot 4 eller 5.1 som används i bromsar från Avid, Hope, Formula och en mängd andra märken, eller rostfria mineraloljor som används i bromsar från Shimano eller Magura) från bromsreglaget till bromsoket som är helt tätat. 


Vilka märken ska jag hålla utkik efter?

De populäraste märkena är ShimanoFormula, HopeMagura och Avid. Det finns dock flertalet andra märken som tillverkar skivbromsar av hög kvalitet. Men om du är en av dem som kräver det allra bästa så kan det inte bli fel om du väljer en skivbroms ifrån något av märkena ovan.