Publicerat inom Triathlon och taggat Våtdräkt, orca

Triathlonutövare och simmare på öppet vatten behöver en våtdräkt av bra kvalitet. I denna guide kollar vi på Orcas våtdräkter, går igenom olika teknologier som dem använder och hjälper dig komma fram till vilken våtdräkt från Orca som passar dig bäst.

Om Orca

Orca har tillverkat innovativa och avancerade våtdräkter i över 20 år. Det är ett ledande märke inom sportklädesindustrin med en passion för bra prestanda och hög kvalitet. Orcas plagg ger dig uthållighet och mångsidighet.

Orcas våtdräktsteknologier

Orcas våtdräkter är tillverkade i några av de mest avancerade material som finns, med enastående teknologier speciellt framtagna för våtdräkter som ska användas för att simma i. Nedan kommer vi förklara dessa olika egenskaper för ett ge en förståelse för de fördelar du får med Orcas produkter.

 

Active Compression Active Compression: Den främsta teknologin som en våtdräkt kan ha som finns i våtdräkterna i Orcas toppskikt. Den ger användaren graderad kompression där det verkligen behövs, förbättrar blodflödet och minskar mjölksyreproduktionen, muskelvibreringar och muskeltrötthet under aktivitet.

 

 

 

Aero Dome 2Aero Dome 2: Aero Dome 2 är Orcas flytkraftsteknologi. Under neoprenytan finns det hundratals luftfickor som ger 30 % mer flytkraft än en vanlig våtdräkt med 5 mm neopren.

 

 

 

Nano Ice Technology Nano Ice Technology: Detta yttre lager på våtdräkten gör att vattenmotståndet minskar. Mindre motstånd innebär mindre ansträngning för dig, vilket leder till att du kan simma snabbare och att du kan spara energi till resten av triathlonloppet.

 

.

 

Infinity Skin Infinity Skin: “Det är insidan som räknas”. Detta används på Orcas bästa våtdräkter. Det är ett ultraflexibelt nylonmaterial med fyrvägsstretch som ger dig ökad rörelsefrihet och gör att du kan röra dig snabbare och mer dynamiskt.

 

 

 

Exo-Cell Technology Exo-cell Technology: Ett flexibelt neoprenmaterial med utmärkt flytkraft. Det passar perfekt för våtdräkter och gör dig snabbare, minskar utmattningskänslor och hjälper dig nå en högre nivå.

 

 

 

44 Cell Neoprene Technology 44 Cell Neoprene Technology: Yamamoto Corporations bästa neoprenmaterial. Orca använder 1,5 och 2 mm-paneler av detta tillsammans med stretchigt Infinity Skin på områden som är i ständig rörelse, som armar och skuldror.

 

Orca wetsuit technologies

Så väljer du rätt Orca-våtdräkt

Orca har över 20 olika våtdräkter, hur ska du kunna veta vilken som är rätt för dig?

  • Budget: Den första faktorn att tänka på är förmodligen din budget. Ju mer pengar du är villig att lägga på en våtdräkt, desto mer avancerade teknologier från listan ovan får du, t.ex. Active Compression.
  • Värme: Det andra att tänka på är hur pass isolerande våtdräkt du behöver. Det finns våtdräkter utan ärmar som givetvis värmer klart mindre än våtdräkter med fullånga ärmar. Det finns också olika nivåer på neoprenets tjocklek. Ett tjockar material ger bättre isolering men kan minska din rörelsefrihet något.
  • Flytkraft: Om du simmar längre distanser kommer du uppskatta att ha lite extra flytkraft som t.ex. finns i Orcas Enduro-serie. Dessa våtdräkter har bland annat Exo-cell-teknologin som hjälper till att lyfta din kropp i vattnet och ger på så sätt ett mer effektivt simtag.

Så fungerar våtdräkter

Orcas våtdräkter har paneler med olika material som passar dina behov. En våtdräkt som är tänkt för längre distanser kommer därför ha material som ger mer flytkraft, såsom Aero Dome 2 runt höfterna som “lyfter” din kropp i vattnet, även när du är trött.

Du behöver inte fundera på vilka paneler som är tillverkade av vilket material, det viktiga är att en våtdräkt som 3.8 Enduro, som marknadsförs som en våtdräkt med mycket flytkraft, har fler flytkraftspaneler för att göra den anpassad för längre tävlingar och träningspass.

Wetsuit panelling explained

Våtdräkter för damer och herrar

Det finns våtdräkter som är specifika för damer respektive herrar, samt många unisex-modeller. Dammodellerna har en skärning som passar den kvinnliga kroppen bättre och har ofta mindre flytkraft runt höfterna.

Våtdräkter för herrar från Orca   Våtdräkter för damer från Orca

Male and female options

Storlek och passform

Det är viktigt att våtdräkten sitter rätt, är den för åtsittande kommer den att hindra dina rörelser och sitter den för löst så ökar vattenmotståndet.

På alla produktsidor för Orca-våtdräkter finns en flik med storleksinformation. Ta noggrannt reda på dina mått och jämför dem med storlekstabellen så att du kan dra störst möjliga fördel av Orcas avancerade teknologier.

Orca sizing and fit

Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 18 maj 2015