Publicerat inom Cycle och taggat accessoarer

Skoöverdrag

Skoöverdrag är bra till mycket: sommartid så kan du använda dem för att få ett aerodynamiskt övertag vid tempocykling, under våren och hösten så skyddar de dina skor mot regn och slask från vägen och på vintern håller de dina fötter varma samtidigt som de skyddar mot vinden.

Även om de flesta skoöverdrag har dessa fördelar så kommer de i många olika former och kan tillverkas I flera olika material. Därför är det viktigt att välja ett skoöverdrag som passar dina syften. Till exempel så skyddar ett tunnt överdrag i lycra sämre mot kyla, än ett tjockare överdrag i neoprene.

I den här guiden tittar vi närmare på skillnaderna mellan olika skoöverdrag när det gäller design och material och upplyser dessutom om andra faktorer som du bör ta ställning till innan du köper skoöverdrag. 

 

Skoöverdrag för att hålla värmen

 

Tåöverdrag

Dessa är mer för tårna än för hela foten, men syftet är nästan detsamma; de är framtagna för att dina tår, som normalt sett är väldigt utsatta, ska hålla en behaglig temperatur.  Vanligtvis är de tillverkade av neoprene och sätts fast på cykelskor som är specifikt framtagna för racercykling (De passar inte på mountainbikeskor på grund av piggarna) och hålls på plats tack vare klossarna på skons sula.  Tåöverdragen erbjuder bra skydd mot slask och vind och är ett bra alternativ då du inte vill använda hela skoöverdrag. De kan även bäras under vanliga skoöverdrag för extra värme. 

Strumpöverdrag

Nästa steg ifrån tåöverdrag ärn strumpöverdrag, som är tillverkade i stretchmaterial och träs över hela skon upp till ankelhöjd. De är varken vattentäta eller vindtäta men de erbjuder extra isolering under cykelrundorna om hösten och våren. Det är också ett bra sätt att hålla dina skinande vita cykelskor rena. Strumpöverdragen kan du slänga in i tvätten så fort du kommit tillbaka från cykelrundan, så det är bra mycket enklare än att börja skrubba skorna rena. 

 

 

Skoöverdrag i neopren

Skoöverdrag I neopren erbjuder ordentligt skydd mot vätan och kylan. Neopren är det material som också används vid tillverkningen av våtdräkter och är våde vatten- och vindtätt. Dessutom har materialet utmärkta isolerande egenskaper.  Tack vare detta så är neopren det perfekta materialet för skoöverdrag, eftersom dina fötter får ett oslagbart skydd mot slask, kyla och lera.

Skoöverdrag i neopren kan även täckas av ett polyuretanmaterial som ger det en glansig yta och ännu bättre skydd mot väta och vind. En del skoöverdrag i neopren är även fodrade med syntetisk fleece så att de håller värmen bättre.  Den enda nackdelen med neopren är att materialet inte andas och att dina fötter därför kan bli lite fuktiga av svett om du använder dem vid lite varmare väder. 

 

 

Särskilda skoöverdrag

Det finns en del skoöverdrag som är “speciella”  det avseendet att de inte passar in i någon av de andra kategorierna. Dessa är bland andra skoöverdrag tillverkade i Gore-Tex eller syntetisk gummi och med värmande foder. Dessa toppmoderna skoöverdrag erbjuder lika mycket värme som skoöverdrag I neopren, men har något bättre andningsförmåga.  De ger ett superbt skydd mot väder och vind vid kalla förhållanden. 

 

 

Vattentäta skoöverdrag

De skoöverdrag av neopren som vi beskriver ovan är vattentäta, men ibland vill man helt enkelt inte åt den värme som neoprene tillhandahåller. Kanske behöver du bara skydda skorna mot slask och lera under våren och hösten, när det inte är så kallt?  Av just denna anledning så finns det vattentäta skoöverdrag tillverkade i polyuretan-täckt lycra. Detta lättare material skyddar mot väta och vind men ser till att fötterna inte blir lika varma som i skoöverdrag av neopren. 

 

 

Aerodynamiska skoöverdrag

Den sista kategorin med skoöverdrag som du har att ta ställning till är de aerodynamiska skoöverdragen. När du cyklar så utgör dina trampande fötter ett relativt stort luftmotstånd som du behöver arbeta emot. Cykelskor har ofta en hel del spännen och remmar som hindrar luften som strömmar utmed dina fötter. Genom att täcka dessa med skoöverdrag så ser du till att din kropp blir mer strömlinjeformad.

Aerodynamiska skoöverdrag är inte framtagna för att vara varma eller vattentäta, utan deras främsta uppgift är att minska luftmotståndet. Därför är de oftast tillverkade i tunna material som lycra, eftersom det är ett stretchtyg som lätt täcker skon och ger en jämn yta. 

 

 

Faktorer att ta ställning till

 

Storlek och passform

Storleken på skoöverdrag står i relation till din skostorlek. Du vill att dina skoöverdrag ska sitta så tight som möjligt över skon så att de inte fladdrar, knölar ihop sig eller irriterar dig på något sätt medan du cyklar.

Det bästa sättet att hitta rätt storlek är att konsultera respektive storleksguide för den produkt du är intresserad av. En del tillverkare uppger storlekarna enligt EU standard, exempelvis 44-46, medan andra väljer att uppge dem i Medium eller Large och sedan tillhandahålla en tabell som visar vad det motsvarar i vanliga skostorlekar. Om du skulle befinna dig mellan två storlekar så rekommenderar vi att du väljer den större storleken för att se till att skon täcks ordentligt.

Om du vill ha mer vägledning när det gäller storleken på skoöverdragen så kan du även ta en titt på kundrecensionerna för den produkt du överväger. Och kom ihåg att våra kunder inom Storbritannien och även i resten av världen kan returnera varor till oss i hela 365 dagar efter köpet så länge produkten är oanvänd och returneras I originalförpackningen. Besök våra hjälpsidor för mer information om vår returpolicy.

OBS: Du behöver inte välja en större storlek på skoöverdraget bara för att de ska sitta på utsidan av skon. Ett skoöverdrag i storlek 45, till exempel, passar en sko i storlek 45. 

 

Skor för landsvägscykling vs. Mountainbike

Majoriteten av alla skoöverdrag är framtagna för de skor som används vid landsvägscykling, eftersom dessa skor har en slät sula förutom där klossarna sitter. Därför får skoöverdragen en tät passform. Men du kan faktiskt även få tag i skoöverdrag som passar för mountainbikeskor. Denna typen av sko har piggar på undersidan, så därför har skoöverdragen en större öppning så att dessa får plats. Den här typen av skoöverdrag är också användbart om du pendlar med cykeln till jobbet och behöver gå en bit, eftersom de förhindrar att tyget skavs mot marken när du går.

Om du är ute efter skoöverdrag som passar för både mountainbikeskor och skor för landsvägscykling så rekommenderar vi de som har kardborre under sulan istället för bara två öppningar vid häl och klossar. Kardborren är nämligen mindre benägen att vara ivägen när du går i dina skor. 

 

 

Pendling/Reflexfärger

Det sista du behöver ta ställning till är färgen. Genom att lägga till lite extra färg till dina trampande fötter är ett perfekt sätt att öka synligheten när du är ute och cyklar i mörkret. . Det kan vara bra att leta särskilt efter skoöverdrag i stark gul färg eller någon annan reflexfärg om du känner att du behöver öka din synlighet i trafiken. 

 


Skoöverdrag är en perfekt accessoar att lägga till din cykelgarderob, oavsett om du vill förbättra resultaten när du tävlar, eller bara hålla fötterna torra och varma när du är ute på vintern.  På wiggle.se hittar du ett stort utbud av skoöverdrag för alla väder och tillfällen.