Publicerat inom Cycle

Skydda din cykel mot tjuvarna

Att välja rätt lås till din cykel från början kan vara skillnaden mellan att hitta cykeln där du lämnade den, eller att behöva leta efter en ny. Vi har tagit fram den här guiden i samarbete med Wiggles inköpare Martin Mckinlay. Syftet med guiden är att förklara skillnaderna mellan olika typer av lås och vilka egenskaper du ska hålla utkik efter när du väljer vilket lås du ska köpa.

Sold Secure

Det enklaste sättet att ta reda på om ett lås är bra eller inte är att leta efter en Sold Secure-märkning. Sold Secure har utvecklat ett tregradigt system där Gold representerar de säkraste låsen. Därefter följer Silver, som är en kompromiss mellan pris och säkerhet. Lägst ner på skalan hittar vi Bronze som i princip skyddar mot tillfällestjuvar och inte håller samma höga standard som de tidigare, Silver och Gold.

D-Lås

Anses vara ett av de säkraste låsen som finns på marknaden idag. De finns i varierande längd, vikt och tjocklek vilket också märks på priset. Du betalar helt enkelt för den extra säkerhet som låset erbjuder. Den här typen av lås kan användas till att låsa fast cykeln i fasta objekt eller låsa fast hjul eller väskor i ramen. Om du använder ett D-lås för att låsa fast ramen i ett fast objekt så bör du använda ett extra kabellås för att låsa fast hjulen också för säkerhetsskull.

D-lås <> Populära D-lås

Kedjelås

Den här typen av lås består av en eloxerad kedja som oftast är täckt av plast för att det ska vara enklare att hantera det och för att skydda mot väder och vind. De finns i varierande längder och tjockelekar och har antingen kombinationslås eller lås med tillhörande nyckel. De har också Sold Secure-ranking som D-låsen.

Kedjelås <> Populära kedjelås

Kabellås

Kabellås är mer flexibla än kedjelås och finns i längre längder så att de är mer mångsidiga helt enkelt. De är tillverkade av tvinnade metalltrådar täckta av ett plasthölje som skyddar mot väder och vind. De finns också med kombinationslås eller i versioner med lås med tillhörande nyckel. Passar utmärkt när du ska ner på staden en snabbis eftersom de är lätta att bära med sig.

Kabellås <> Populära kabellås

Ankarlås

Nyligen genomförda studier har visat att cyklister med dyrare cyklar inte investerar i något lås eftersom de aldrig behöver låsa cykeln när de är ute och cyklar. Problemen uppstår dock när någon bryter sig in i det förråd eller garage där cykeln förvaras resten av tiden och då är cykeln ett lätt byte. Många försäkringsbolag kräver idag att cykeln ska vara låst även inomhus och då är ankarlås den perfekta lösningen. De består av tunga ringar som borras fast i golvet och därmed utgör en säker, fast punkt som cykeln kan låsas fast i.

Ankarlås <>Populära ankarlås

Hiplok

Lås kan vara stora och otympliga och inte särskilt snygga. Hiplok har därför utvecklat det ultimata låset som du kan bära med dig – runt kroppen! Det är i princip ett kedjelås som tagits fram för att kunna bäras bekvämt runt midjan.

Hiplock

Tips om var du bör och inte bör parkera din cykel

Det här låter säkert självklart men det är minst lika viktigt att du väljer rätt plats att lämna din cykel på, som det är att välja rätt lås. Ta dig en funderare på var det är mest liv och rörelse eftersom det är mindre risk att din cykel blir stulen ifall den lämnas på en öppen plats där folk regelbundet rör sig. Det säger sig självt att det är enklare att stjäla en cykel som lämnats ensam i en gränd eller på en bakgård. Nuförtiden kan sociala medier vara till stor hjälp ifall din cykel mot förmodan skulle bli stulen. Se till att ha aktuella bilder på din cykel tillgängliga ifall tjuven skulle vara framme.

Tips om datalagring

I takt med att allt fler laddar upp sina träningsrundor på plattformar som till exempel Strava så ökar oron för stölder. Du skulle inte berätta för en främling var du parkerat din cykel och var exakt du cyklar, så se till att ha privata  inställningar så att inte alla kan se din information.