Publicerat inom Cycle

Varför är cykelpumpar viktiga?

Många glömmer vikten av en bra cykelpump. Det är antagligen en av dina mest använda cykeltillbehör både hemma och när du är ute på vägarna. Därför kan det vara värt att lägga lite mer pengar på cykelpumpen om du ändå tänkt köpa en ny.

Att hålla cykeldäcken pumpade och fyllda med tillräckligt med luft borde vara något du gör en gång i veckan. Det kan förhindra eller åtminstone minska antalet punkteringar och det hjälper dessutom till att minska rullmotståndet.

Vilka cykelpumpar finns det?

Fotpump

Perfekt att ha i hemmet. Fotpumpar är tåliga och framtagna för att snabbt pumpa däcket utan krångel. De har ofta dubbla, medföljande ventiler så att du kan använda samma pump till de två vanligaste ventiltyperna:

  • Schräder: Den vanligaste typen av ventil. Finns på mountainbikes, hybrider och även bilar. Däck med denna typ av ventiler behöver vanligast ett lägre lufttryck.
  • Presta: Finns vanligen på racercyklar och är framtagen för att klara ett högre lufttryck. De är vanligare på tunna däck/hjul.

Många fotpumpar har medföljande tryckmätare så att du kan kolla vad trycket är i däcket. Det gör det enklare för dig att bestämma hur mycket luft du behöver pumpa in i däcket.

 

Lifeline Floor Pump

Minipumpar

Fotpumpar är toppen hemikring, men de blir för otympliga att böra med sig när man ska ut med cykeln. Då passar i stället minipumpar bättre. Lätta pumpar av den här typen får enkelt plats i väskan eller jackfickan och kan till och med monteras på ramen. Eftersom de är så pass kompakta så tar det dock längre tid att pumpa däcken än vad det gör med en fotpump. De flesta pumpar behöver ca 150-200 pumprörelser för att pumpa upp ett däck ifrån helt platt till fullt.

En viktig faktor när du väljer minipump är att kolla kvaliteten på konstruktionen. Lezynes pumpar är tillverkade i aluminium och håller riktigt länge.

 

Lezyne Manuel Pump

Kolsyrepumpar

Kolsyrepumpar är ofta ett alternative till vanliga minipumpar, och passar cyklister som vill ha en kompakt cykelpump som ändå får jobbet gjort snabbt. De här pumparna är framtagna för att pumpa ett däck på bara några sekunder med hjälp av små behållare med kolsyra. Den passar perfekt vid tävling då alla sekunder räknas. Med en kolsyrepump förlorar du sekunder i stället för minuter, vilket kan vara skillnaden mellan att vinna eller försvinna.

Tänk på följande ifall du ska använda en cykelpump av den här modellen:

  • En kolsyrepatron kan endast användas en gang så det är viktigt att ta med reservpatroner.
  • Själva patronen kan bli väldigt kall när den släpper ifrån sig kolsyran och fastna i dina händer. Använd helts vantar med långa fingrar för att undvika obehag.

CO2 pump

Punkteringskit

Ett punkteringskit av god kvalitet bör innehålla allt du behöver för att laga hålet och få dig tillbaka på vägen så snabbt som möjligt. Men vad exakt behöver man?

Innan du börjar laga punkteringen så behöver du ett par däckjärn för att få loss däcket till att börja med. Däckjärnen glider mellan däcket och fälgen så att du får rum att ta loss däcket. De flesta däckjärn är tillverkade i flexibel plast som är designade för att kunna böjas även under tyngd.

Ett klassiskt punkteringskit innehåller följande:

  • Ett antal lagningslappar i olika storlekar.
  • Lim att fästa lagningslappen med.
  • Sandpapper att rugga upp ytan med så att limmet fastnar lättare.

Det finns även en mängd självhäftande lagningslappar på marknaden som gör lim överflödigt och hjälper dig laga punkteringen snabbare och smidigare.

 

LifeLine Puncture Repair Patches

Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 21 maj 2015