Publicerat inom Cycle

Beskrivning – Underhåll av din cykel

Om du äger en cykel så är det också väldigt viktigt att du tar hand om den. En bra början är att hålla cykeln ren men du bör också se till att smörja in den så att den rullar lättare, smidigare och mer effektivt.

  • Rengöring - Det finns två olika typer av  rengöringsmedel för cykel: all-rengöring eller avfettningsmedel. De är båda väldigt specifika och utför två helt skilda jobb. Här nedan förklarar vi skillnaderna och vad du ska använda vid vilket tillfälle.
  • All-rengöring - De här produkterna är till för att få bort smuts och hålla cykeln ren och glänsande. De rekommenderas för användning på ram, sadel, styre och hjul. Själva formulan I de här produkterna är inte lika stark som i avfettningsmedel så de passer bäst på cyklar som inte är alltför smutsiga.
  • Avfettning och kedjerengöring - Dessa produkter hjälper till att få bort olja och fett ifrån drivlinan så att komponenterna är rena och fungerar mer effektivt. Avfettningsmedel är starkare än allrengöring så var försiktig när du använder det. Undvik att hälla avfettningsmedel direkt på lager eller vajrar eftersom du då kan behöva lägga på nytt fett sedan. Ibland kan det dock hända att du behöver använda avfettningsmedel på runt bromsarna på din racercykel för att få undan rester ifrån bromsklossarn, särskilt efter cykling i regn. Kedjerengöring behövs för att rengöringen av din kedja ska gå enklare och smidigare. En styv borste kan också vara bra att ha för att få bort olja och fett ifrån drivlinan. Du kan dessutom använda en kedjerengörare som du sätter fast på kedjan och som gör jobbet åt dig!

Fyra tips när du rengör din cykel

  1. För bästa resultat, använd alltid specifika produkter som är till för det du ska göra för stunden.
  2. Använd inte vanliga rengöringsmedel eftersom de kan innehålla skadliga kemikalier som kan skada komponenterna.
  3. Börja högst upp på cykeln och arbeta dig nedåt.
  4. Använd en mjuk borste eller svamp till ramen och komponenterna för att lossa envis smuts.

Såhär håller du cykeln i toppskick

Fett och smörjmedel ser till att din cykel rullar lätt efter att du har gjort rent den. De spelar en stor roll i underhållet av din cykel.

Fett

Fett används till gängade komponenter, kullager, vajrar och delar som sitter i ett fast läge på din cykel ( t.ex. sadelstolpe och styrrör). Detta är viktigt för att delarna ska rotera och röra sig som de ska och undvika att de fastnar.  Glöm inte att torka bort överflödigt fett när du har smörjt in en component för att undvika att det drar till sig smuts.

Smörjmedel

Smörjmedel för kedjor är indelade i 3 kategorier: torra, våta och all-round.

Torra smörjmedel är tunna oljor som  inte fastnar. De är designade för att användas i torra och dammiga förhållanden så att det inte fastnar alltför mycket smuts i drivlinan.

Våta smörjmedel är tyngre än torra smörjmedel eftersom de behöver kunna stå emot blöta och leriga förhållanden. De kan även användas till att smörja insidan av utvändiga vajrar så att innervajern inte fastnar eller eroderar.

All-round-smörjmedel fungerar, som namnet antyder, i alla förhållanden. Nackdelen med sådana här smörjmedel är att de inte är perfekta för några specifika förhållanden. Det var därför som de tog fram torra och våta smörjmedel.

Kolfiberpasta

Kolfiberpasta ser ut som fett men har inte samma egenskaper. Den ska istället se till att skapa friktion och reducera glid när du monterar komponenter i kolfiber. En väldigt stor fördel är att kolfiberpastan hjälper till att förhindra att du drar åt komponenterna för hårt.  Den ser till så att viktiga delar, som t.ex. sadelstolpen, inte glider eftersom det skapar en tillfällig bindning.