Publicerat inom Cycle och taggat cykelskor

Den här guiden går igenom de olika typer av cykelskor det finns. Vi går igenom skor som är specifikt framtagna för cykling, triathlon och mountainbike samt vilka underkategorier det finns inom varje disciplin.

Vad är cykelskor för något?

Vi börjar från början med frågan, vad är cykelskor egentligen? Och hur skiljer de sig från vanliga sportskor? Cykelskor använder sig av ”Clip-less-” eller “Clip-in-”teknologi där de har klossar på undersidan av skon som du klickar i på pedalen. Fördelen med detta är att du kan trampa mer effektivt då all kraft fokuseras på pedalen både i uppåt- och nedåtrörelsen. Resultatet är att du trampar mer energieffektivt och kan cykla snabbare.

Clip-in-skor med klossar är dessutom effektivare tack vare konstruktionen, jämfört med normala sportskor. Cykelskorna har vanligtvis styvare och tunnare sulor som inte böjer sig så lätt när du cyklar, vilket ger bättre kraftöverföring. De har även spännen, remmar och snörning som får skon att sitta bättre. Det gör att du inte riskerar att halka och tappa kraft, vilket är lätt hänt med vanliga sportskor.

Så cykelskor är helt enkelt framtagna mer specifikt för sitt ändamål och bör vara effektiva och bekväma. Det finns dock en mängd olika varianter av Clip-in-skor med många fördelar. I den här guiden har vi tagit oss en titt på olika designer för att du ska kunna få ut det bästa av ditt val av cykelskor.

What are cycling shoes

Landsvägsskor

Vi börjar med landsvägsskor. De är enkla att urskilja eftersom de har en slät design med lågprofilsula i kolfiber eller plast och saknar dubbar på undersidan (förutom möjligtvis en under hälen). De har ofta en ventilerad ovandel så att fötterna håller sig svala i värmen och de har en kombination av spännen och remmar för att hålla foten på plats i skon.

Sidi Wire Carbon Vernice road shoes

Vad ska man tänka på när man köper landsvägsskor?

  • Klossarnas kompatibilitet: Landsvägsskor har ofta ett system med tre klossar. Det innebär att de endast är kompatibla med pedaler som har samma klossystem. Exempel på sådana är Shimano SPD-SL och pedaler och skor från Look. Tänk på att det finns andra klossystem också, som exempelvis Speedplay så det är viktigt att du kollar så att klossarna är kompatibla med pedalerna innan du bestämmer dig. Observera att klossarna aldrig medföljer vid köpet av skon. De säljs separat.
  • Spännen, remmar eller BOA? Det finns i regel tre alternativ för att få skon att sitta kvar på foten; spännen, kardborreband eller s.k BOA-fästen. Traditionella kardborreband är pålitliga, starka och lätta. Spännen är tåliga och är enkla att justera i farten samtidigt som de gör att skon sitter åt ordentligt. BOA är det lättaste systemet på marknaden och snörningssystemet är framtaget för att undvika obekväma kontaktpunkter som kan uppkomma vid andra typer av remsystem. Ditt val beror mycket på personlig smak och budget, eftersom alla dessa system har både för- och nackdelar. De fungerar dock allihopa bra.
  • Ventilation: Den sista detaljen som kan vara bra att tänka på är hur pass god ventilation skorna har. Inom kategorin landsvägsskor så hittar du ett brett spektrum när det gäller just ventilation. Det finns vinterskor med minimalt med mesh eller hål som släpper igenom vatten och extra isolering för att hålla värmen på vintern.I andra änden av spektrat så finns det skor med hål i sulorna och ovandel i mesh för att öka andningsförmågan och komforten under sommarmånaderna. Tänk på att leta efter ventilation som stämmer överens med det väder och klimat som du tänkt cykla i så kommer du att känna dig bekväm.

Cykelskor för triathlon

Cykelskor för triathlon liknar landsvägsskor på många sätt men kan också vara rätt så olika. Den huvudsakliga skillnaden är att triathlonskor är framtagna för att vara enkla att ta på och av för att snabba på bytena. De har vanligtvis också mjukare foder så att du inte behöver ha strumpor på dig.

Triathlon cycling shoes

Vad bör man tänka på när man väljer triathlonskor?

  • Remstängning och hälöglor: De flesta triathlonskor har ett enda kardborreband som håller foten på plats. Det gör det enkelt att justera och öppna spännet medan du fortfarande befinner dig på cykeln, vilket är viktigt om du deltar i ett triathlon och närmar dig bytet. Avsaknaden av spännen gör också att skon blir bekvämare om du väljer att placer foten ovanpå skon inför bytet. En annan smidig funktion hos triathlonskorna är att de ofta har hälöglor som hjälper dig att dra på skon snabbare.
  • Ventilation: Triathlonskor har ofta väldigt god ventilation så att fötterna får en chans att andas och torka efter simturen. Håll utkik efter skor med meshpaneler som släpper in luft och håller dig bekväm medan du cyklar.
  • Klossarnas kompatibilitet: Här gäller samma sak som får landsvägsskorna ovan. Normen är system med tre klossar, men det finns undantagsvis modeller som använder andra system. Se till att klossarna och pedalerna är kompatbla med varandra helt enkelt.

Mountainbikeskor

Mountainbikeskor skiljer sig väldigt mycket från landsvägs-och triathlonskor både när det gäller utseende och funktion. Den största och mest slående skillnaden är att mountainbikeskor har dubbar och grövre monster på yttersulan så att du kan gå eller springa bredvid cykeln om du behöver hoppa av vid större hinder. De har dessutom ett annat klossystem (vi berättar mer nedan). Sist, men inte minst, är mountainbikeskor ofta tillverkade i tuffare, vattentåliga material som syntetläder, för att hålla lera och vatten ute.

Mountain biking shoes

Vad ska man tänka på när man väljer mountainbikeskor?

  • Sulans flexibilitet: Jämfört med landsvägsskor så har mountainbikeskor en mer flexibel sula. Detta är för att det behövs en kompromiss mellan att få en så bra kraftöverföring som möjligt, men ändå komfort när man behöver gå bredvid cykeln. I de högre prisklasserna hittar du sulor i kolfiber och dessa är mer tänkta för mountainbikeåkare som fokuserar på kraftöverföringen. Om du vet med dig att du ofta hoppar av cykeln för att klara av hinder i din väg så är det bättre att välja ett par skor med sula i plast eller komposit.
  • Klossarnas kompatibilitet: Mountainbikeklossar är väldigt olika klossarna på landsvägsskor så de kan inte användas till samma skor eller pedaler. Mountainbikeklossar är mindre för att de ska kunna få plats mellan dubbarna och mönstret på sulan och sitter fast med endast 2 skruvar. De är dessutom utformade för att lera och smuts inte ska kunna fastna i dem. Vilken typ av klossar du använder beror på vilka pedaler du har. Klossarna är oftast inte kompatibla med olika pedalsystem men när det gäller just mountainbikeskor så använder de sig av samma två-skruvssystem på alla pedaler. Observera att klossarna aldrig medföljer vid köpet av skon. De säljs separat.
  • Ventilation: Precis som med landsvägsskor så finns det ett brett spektrum när det gäller ventilation även hos mountainbikeskor. Det finns vinterskor som kan vara helt vattentäta, fodrade med Gore-Tex och ha tätning upptill mot vaden. I andra änden av spektrat finns det dessutom sommarskor som har mer mesh, mindre syntetläder och gummi och helt enkelt har en lättare konstruktion för sommarvärmen.
  • Stängning: Här finns det likheter med landsvägsskorna då de använder sig av spännen, kardborreband eller BOA. Vilket system du väljer beror mycket på personlig smak och alla fungerar mer eller mindre lika bra.

Storlek och passform

Storlek och passform väcker ofta många frågetecken när det gäller cykelskor. Hur skiljer sig storlekarna åt mellan märken? Vad gör jag om jag fått fel storlek?

Wiggle har försökt att göra det så enkelt så möjligt för dig och därför finns det en specifik storleksguide på respektive produktsida, som tabellen nedan för Sidis cykelskor. Det betyder att du kan jämföra storleken mellan märken och få reda på vad storlek EU 45 motsvarar i skor från Sidi och dhb till exempel.

Om det dock visar sig att du trots detta beställt ett par skor som inte blev så bra i storleken så kan du returnera dem till oss så länge du inte har använt dem utomhus. Du kan läsa mer om hur vår returprocess går till HÄR.

Sidi Shoes sizing guide


Valet av cykelskor beror mycket på personlig smak men vi hoppas att den här guiden har hjälpt till att förklara vilka olika stilar och designer det finns på marknaden. Vi har ett brett utbud på vår hemsida så vi är rätt säkra på att det finns en cykelsko med rätt färg och design för just dig.


Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 21 maj 2015