Publicerat inom Cycle

Vad är kedjeförare bra för?

Om du har ett enkelt eller dubbelt vevparti på din MTB och cyklar i tuff terräng så kan kedjeföraren se till att din kedja inte hoppar av kedjekransarna medan du cyklar. Detta kan du kombinera med en s.k. bash guard på vevpartiets utsida för att kedjekransarna inte ska kunna böjas ifall de träffas av stenar. Dessutom ser de till att kedjan inte hoppar av åt andra hållet.

Vad ska jag tänka på innan jag köper kedjeförare?

Ditt val av kedjeförare beror på följande faktorer:

  • Ägnar du dig åt Downhill, Enduro, Crosscountry eller stigcykling?
  • Har du ett enkelt eller dubbelt vevparti?
  • Vilka installationsmöjligheter erbjuder din ramtyp?

Olika installationsalternativ

Kedjeförare finns i 3 olika varianter:

  • Kedjeförare med montering på vevlagret: Här monteras kedjeföraren mellan vevlagrets hölje och kopp.
  • Kedjeförare med montering på sadelstolpen: Vissa ramar tillåter inte montering av kedjeförare på vevlagret av olika anledningar och då kan detta vara ett bra alternativ. Den monteras istället på nedre delen av sadelstolpen där den inte är ivägen.
  • ISCG: Detta är 3 flikar som svetsats fast runt vevlagrets utsida så att kedjeföraren kan monteras direkt på ramen. Den här typen av montering finns i två varianter som kallas ISCGold eller ISCG05. Skillnaden mellan de två är att ISCGold har en bultcirkeldiameter på 59,4 mm och ISCG05 har 73 mm.

Komplett kedjeförare med integrerad bash guard

En komplett kedjeförare för enkla vevpartier och som består av en övre och en nedre förare som hjälper kedjan att hålla sig på plats. De används oftast tillsammans med en bash guard och passar perfekt för downhill och enduro.

Full guide with integrated bash guard

Nedre kedjeförare

Den andra typen av kedjeförare är en nedre kedjeförare som används på dubbla vevpartier, vilka är mer vanliga hos de som ägnar sig åt enduro eller stigcykling. De består oftast av en nedre kedjeförare som hjälper kedjan att hålla sig spänd när den hoppar ifrån en kedjekrans till den andra. De har ingen övre kedjeförare eftersom de litar på att framväxeln fungerar som det i dess ställe. Det är även här en fördel att använda en bash guard också för att få ännu bättre skydd och följsamhet i kedjan.

Lower chain guide

Övre kedjeförare

Den tredje typen av kedjeförare är en lätt, övre kedjeförare som blir mer och mer populär för de som använder enkla vevpartier i kombination med bakväxlar såsom Shimano Shadow Plus eller Sram Type 2. Dock går det även i vissa fall bra att använda dem i kombination med bakväxlar av standardmodell. Dessa kedjeförare används oftast vid stigcykling eller crosscountry men kan även ses hos dem som kör cykelcross.

Upper chain guide

Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 21 maj 2015