Publicerat inom Cycle

Vad är de?

En cykelkedja består av länkar sammankopplade av nitar. Den överför den kraft som du skapar med pedalerna till kassetten/frihjulet så att din cykel rör sig framåt. De är oftast tillverkade av stål i legering. Materialet är starkt och hållbart nog för att orka med det tryck som uppstår när du trampar.

Vilka egenskaper har en bra kedja?

En kedja av bra kvalitet ser till att din växling sker smidigt och enkelt. Bra kedjor är designade så att länkarna hjälper till vid byte av växel, genom små ramper som låter kedjan flytta sig mellan växlar. På bra kedjor är också nitarna (innanför kedjelänkarna) positionerade på ett sätt som gör att de håller sig smörjda. Detta ger kedjan mer flexibilitet och ger mer effektiv kraftöverföring i drivlinan.


Vilken ska jag välja?

Vilken cykelkedja du väljer beror först och främst på hur den är “delad”, detta bestämmer kedjans bredd. En 11-delad kedja är smalare än en 9-delad, då kransarna på en kassett för 11-delat har smalare utrymme mellan varandra. Därför behöver du en kedja för 11-delat om du har en 11-delad växling etc.

Inom de olika bredderna finns olika kedjor som skiljer sig i hur de är byggda. T.ex. kan vissa vara lättare tack vare skårade länkar och ihåliga nitar, medan andra kan vara billigare tack vare en mindre komplicerad tillverkningsprocess.

Problem med kedjekompatibilitet:

  • En Shimano-kedja kommer inte fungera speciellt bra med en Campagnolo-kassett.
  • Campagnolo-kedjor kommer inte fungera speciellt bra med Shimano- eller SRAM-kassetter.
  • Slutligen, SRAM-kedjor är ofta kompatibla med SRAM- och Shimano-kassetter men inte med Campagnolo. Det är dock viktigt att kolla produktinformationen innan köp för att försäkra sig om kompatibilitet.

Kedjor från tillverkare som KMC och Wipperman är kompatibla med olika kassettillverkare. Kolla produktinformationen noga innan köp för att vara säker på att de kan användas med din cykel.