Publicerat inom Run

Vad är de bra för?

Shorts är ett av de viktigaste plaggen i din löparutrustning. De är särskilt framtagna för att ge dig komfort och stöd när du är ute och springer. Wiggles breda utbud av löparshorts är tillverkade i lätta och fuktavledande material som har god andningsförmåga. De sitter inte åt för tajt och följer kroppens rörelser när du springer. Många löparshorts har dessutom innershorts som ger extra stöd. Det gör att du inte behöver använda underkläder om du inte vill, eftersom de ofta kan orsaka skavsår eller irritation.

Hur väljer jag rätt?

Löparshorts kommer i en mängd olika längder och oftast är det den personliga smaken som avgör vilken längd du bestämmer dig för. Även distansen du vanligtvis springer kan spela in i ditt val av shortslängd.

Korta Shorts

Shorts med en kortare benlängd ger mer rörelsefrihet och bättre luftgenomströmning när du rör dig. De är väldigt lätta, flexibla och har en tekniskt avancerad konstruktion. De är främst förstavalet för löpare som springer längre distanser.

Långa shorts

Om du ska springa kortare distanser så är långa shorts oftast att föredra. Se till att undvika material som håller kvar värme och fukt, eftersom det gör att du inte kan känna dig lika bekväm. När du har kommit igång med löpningen ordentligt och springer längre så kan det hända att du vill uppgradera till ett par kortare shorts så att du kan få ännu mer komfort.

Shorts med kompression

Lycra-shorts är populära tack vare den kompressionsteknologi som används i tillverkningen, och de sitter så tight att du nästan inte märker av dem när du springer. Det kan vara bra för de som inte gillar krasandet av shortstyg som gnids mot varandra under löpningen. I regel är den här typen av shorts mer vanligt bland kvinnliga löpare.

Det finns även shorts som har en slits på sidan för att ge ökad rörelsefrihet. De är väldigt populära hos maratonlöpare och uthållighetslöpare eftersom de är väldigt lätta.

Fickor

Det sista du bör leta efter hos ett par löparshorts är fickor. Äkta löparshorts har vanligtvis en liten ficka för dina nycklar och eventuellt med plats för en energibar eller något annat litet, men i övrigt bör de ha så få fickor som möjlig. Du vill undvika att bära med dig saker, helt enkelt för att de tynger ner dig och gör det obekvämt att springa ifall de skumpar omkring.

Tänk på det här innan du väljer!

  • Är materialet lätt och med god andningsförmåga?
  • Hur långa är shortsen?
  • Har de foder på insidan?
  • Har de fickor? I så fall, hur många och var är de placerade?