Publicerat inom Cycle

Den svepande formen av bockstyrena på racercyklar är det som mest kännetecknar dem. Det kanske ser ut som att alla racerstyren är stöpta i samma form, men på senare tid har det dykt upp innovativa och varierande designer, så det finns numera rätt så många olika styren att välja mellan.

Den grundläggande principen kvarstår dock: övre delen av styret är rakt och sedan böjs det neråt vid båda ändarna på styret. På toppen av den böjda delen (precis där böjen börjar) fästs broms- och växelkåporna, som även används som stöd av många cyklister när de ska hoppa av cykeln. Den lägre, böjda delen används oftast när du vill ha en mer aerodynamisk position och komma upp i fart (speciellt i nedförsbackar).

Bockstyren finns numera i två olika material: aluminiumlegering eller kolfiber. De har även olika storlekar och vinklar för att erbjuda variation i vikt och styvhet.

Olika storlekar på styrstamsklämman

Styrena finns även med två olika diameterar på styrstamsklämman och det är viktigt att du väljer rätt storlek för att styret ska passa din styrstam. Om du väljer fel storlek kan det hända att styret inte går att montera alls. Standardstorleken är 25,4 mm men numera går det även att få tag i överdimensionerade styrstamsklämmor med en diameter på 31,8 mm.

Olika design på racerstyren

Just nu finns det två olika typer av racerstyren på marknaden. Den ena är det klassiska styret med en traditionell, jämn och fin böj. På senare år har det dessutom lanserats ett ergonomiskt styre som har en annan vinkel på böjen så att det ska bli bekvämare för cyklisten under långa rundor.

Det finns även ergonomiska styren som är platta på ovansidan för att cyklisten ska kunna placera händerna mer bekvämt där när de cyklar i en mer upprätt position. Detta ger ett bredare område på styret så att vikten fördelas bättre och händerna och handlederna inte utsätts för lika mycket tryck.

De flesta moderna styrena har en kanal med dubbla skåror för både broms- och växelvajer. Detta gör att du kan leda vajrarna utmed styret och undvika en skrovlig yta efter att du satt dit styrlindan. De ligger helt enkelt fint ingröpta i styret, vilket ger bättre komfort för cyklisten.

En del tillverkare, som till exempel Deda och Cinelli har tagit fram integrerade lösningar för styren och styrstam. Ett exempel på detta är Cinelli Ram 3, vilken erbjuder en helhetslösning som inte bara gör styret lättare utan även förbättrar aerodynamiken.

Bredd och drop

En av de viktigaste faktorerna när du väljer styre till din cykel är bredden. Styrets bredd bör motsvara bredden på dina egna axlar. Mät från mitten av din ena axel till den andra för att få fram rätt mått och välj sedan ett styre med samma mått för att få bästa möjliga komfort.

Styrenas bredd kan variera från 36 cm till 46 cm så det finns en hel del varianter att välja mellan. Styrenas bredd mäts oftast från mitten av ena böjen till mitten av den andra, men det finns numera tillverkare som mäter från utsida till utsida. Se därför till att dubbelkolla hur bredden mäts innan du beställer styret.

Förutom bredden på styret kan du även välja vilket drop du vill ha. Numera är det vanligt med kompakta eller grunda drop som minskar avståndet mellan toppen av styret och själva böjen. Det betyder att det inte är lika stor skillnad mellan att cykla i aerodynamisk position och upprätt position då avståndet minskats. Det passar främst cyklister som inte är lika flexibla medan de cyklar.

Valet av styre är väldigt personligt och det finns egentlign inga rätt eller fel när det gäller designen. Tänk bara på att välja rätt storlek för din styrstam och att hitta ett styre som du känner dig bekväm med.