Publicerat inom Cycle

Välkommen till prisbelönade Renthal

Renthal är den ledande tillverkaren av kedjehjul och styren i motocross-världen. De senaste åren har företaget dessutom börjat tillverka produkter för cykelvärlden och då specifikt använt sin passion och expertis för att skapa en mountainbike-kollektion.

Det här är en guide till lock-on-grepp som vi har tagit fram i samarbete med Renthals marknadsansvarige Ian Collins. Guiden har som syfte att hjälpa dig välja rätt mountainbike-grepp beroende på din cykelstil samt din personliga smak. Vi kommer förklara hur viktiga dina grepp är som kontaktpunkter på cykeln, understryka hur mycket forskning och tester det går åt för att få fram de bästa greppen, samt gå igenom de 4 unika gummisammansättningar som Renthal använder i sin tillverkning för att få till olika egenskaper.

Vikten av att ha rätt grepp

Folk väljer ofta grepp baserat på utseendet, men Renthal ser sina grepp som en produkt som påverkar din prestation något oerhört och därför bör komma högre upp på prioriteringslistan. Renthals marknadsansvarige, Ian Collins, förklarar företagets filosofi: “Vår åsikt är att du aldrig skulle välja däck baserat på dess utseende, utan det valet hänger på dess prestanda och egenskaper. Precis samma sak bör gälla dina grepp, eftersom de är en av de viktigaste kontaktpunkterna mellan dig och cykeln och kan göra det enklare eller svårare att kontrollera den.”

Forskning och utveckling

Produkttestning och datainsamling är alltid högsta prioritet hos Renthal. De strävar efter att tillverka produkter ifrån grunden med hjälp av kvalitetsmaterial, ingenjörkonst och äkta hanverkskunskaper. Ian Collins förklara några nyckelsteg i produkternas livscykel:

“Renthal genomför en mängd tester i laboratorier för att testa styrkan och hållbarheten i våra grepp.  Lock-on-grepp har den fördelen att de är enkla att montera och sedan sitter där de ska.  Hållbarhetstesterna innehåller bland annat övningar där greppen utsätts för olika vinklar, hastigheter och klimat.”

“Vi använder oss dessutom av ett flertal olika testcyklister. Det är alltifrån Downhill- och Endurocyklister på världscup-nivå, till stigcyklister som kör mil efter mil i tuff terräng. Världscup-cylisterna var inte lika förtjusta i Super Comfort-sammansättningen som de var i Kavlar-sammansättningen  eftersom materialet kan skjuvas under den vikt och det tryck de utsätts för vid den typen av cykling. Stigcyklistern, å andra sidan, älskade Super comfort-sammansättningen eftersom de inte har en lika aggressiv körstil och därmed kan behålla en god kontroll över cykeln ändå.”

Renthals olika sammansättningar

Renthal anser att det är viktigt att du har grepp som uppfyller dina individuella behov som cyklist. Därför har de tagit fram 4 olika sammansättningar för att du ska ha ett brett utbud att välja mellan när det gäller prestanda, komfort och andra egenskaper. Renthals marknadsansvarige, Ian Collins, ger oss en inblick i vad som skiljer dem åt.


 

“Kevlar är vår ultimata sammansättning. Den erbjuder den bästa kombinationen av mjukhet, kontroll, bra grepp och hållbarhet. Den passar nästan all typ av cykling ifrån stigcykling, Crosscountry, downhill och dirt jump. Nästan alla våra testcyklister inom Downhill och Enduro väljer det här alternativet.”


“Medium-sammansättningen är den fastaste sammansättningen som vi erbjduer i Lock-on-sortimentet.  Den passar bäst för de cyklister som behöver ha direktkontakt med cykeln och verkligen ha kontroll. Vår sponsrade cyklist Chris Akrigg använder sig av dessa på sina trial-cyklar.”


“Den mjuka sammansättningen har liknande egenskaper som kevlarn men till ett lägre pris och med kortare hållbarhet.  Så, precis som kevlar-sammansättningen så passar denna för nästan alla typer av cykling och är ett bra alternativ om vårt kevlar-grepp med sin färgstarka design, inte faller dig i smaken.”


“Super Comfort-sammansättningen är för dig som vill ha ultimat komfort och stötabsorbering.  De kanske inte håller riktigt lika länge som andra men de har en oslagbar komfort. De är särskilt populära hos cyklister som inte gillar att använda handskar eftersom de är så mjuka och bekväma.”