Publicerat inom Cycle
multi tool image

Ett multiverktyg är som en schweizisk armékniv för din cykel. Det är litet och kompakt med flera funktioner så att du kan genomföra viktiga reparationer och underhåll av cykeln vid sidan av vägen eller ute i terrängen om det behövs.

Även de bäst underhållna cyklarna kan råka ut för skador när du är ute på vägarna, så det är helt klart värt att ha med sig ett multiverktyg under varje runda. Det kan förhindra att ett litet mekaniskt fel förstör en hel träningsrunda eller att du blir strandad flera kilometer från närmsta samhälle.

När du ska köpa multiverktyg är det viktigt att du väljer rätt verktyg för just dina behov. Om det inte har tillräckligt många verktyg eller rätt typ av verktyg kanske du inte kan genomföra de reparationer som behövs när du är i knipa ute på vägarna. Har det för många verktyg kommer du få släpa med dig en massa onödig vikt och det kommer bara ta upp för mycket plats i fickan eller sadelväskan. 

split image of Lifeline multi tool

Insexnycklar 

Detta är antagligen det vanligaste verktyget som används vid underhåll av cyklar och det är praktiskt taget omöjligt att stöta på ett multiverktyg som inte inkluderar dem. Vilka insexnycklar du behöver beror på din cykel och de komponenter samt tillbehör du har utrustat den med.

image of Hex wrenches and Allen keys

Skruvmejslar

Ännu ett grundläggande verktyg är skruvmejseln. Den är användbar vid alla möjliga jobb som till exempel justering av växlar eller ta bort smuts mellan mönstret på dina däck. De flesta multiverktygen har en platt skruvmejsel och en stjärnskruvmejsel i storlek 2. Dessa två varianter täcker de flesta behov du kan tänkas ha när du är ute på din cykelrunda.

Star/Torx Wrenches

Torxbits

De flesta multiverktyg har en T25-skruvnyckel. Den storleken är standard för skruvarna på bromsskivor men blir allt vanligare även på andra komponenter. Även om T25 är den vanligaste storleken så kan det vara bra att dubbelkolla cykeln för att se om du kanske behöver någon storlek utöver den.

Star/Torx Wrenches

 

Kedjeverktyg

Även om du använder dig av en snabblänk så kan det vara bra att ha ett kedjeverktyg ifall du skulle behöva ta loss en länk eller en hel trasig sektion från kedjan. Kedjeverktygen på de flesta multiverktyg är framtagna för att passa en mängd olika typer av kedjor i olika storlekar.

Chain Tool

Ekernycklar

Ett hjul som böjts till ordentligt kan göra att du int kan cykla på cykeln alls. Därför har många multiverktyg en ekernyckel så att du kan sätta dit ekernipplar i de vanligaste storlekarna.

Skruv- och skiftnycklar

Även om skiftnycklar används mindre och mindre nuförtiden kan de fortfarande vara bra att ha ifall du äger en äldre cykel eller om du använder stänkskärmar. 

Spanners/Wrenches

Däckjärn

Den vanligaste reparationen vi behöver fixa är förstås den fruktade punkteringen. Med rätt teknik kan du få av ett däck med bara händerna men ett eller två däckjärn underlättar alltid, särskilt om det är kallt och blött ute. 

Tyre levers

 

När du hittat rätt multiverktyg för dina behov gäller det att du vänjer dig vid att alltid ha det med dig. Om du äger flera cyklar med egna sadelväskor kan det vara värt att köpa separata multiverktyg till var och en.

saddle bag image