Publicerat inom Cycle
shimano road pedal image

Varför är pedaler viktiga?

Det går knappast sticka under stol med att pedaler är en viktig del på din cykel så att du kan ta dig från A till B eller ge dig ut på långa äventyr. Det är pedalerna som är länken mellan dig och cykeln.

Frågan är dock vilken av dessa ”länkar” som är bäst och som passar just dig. Ta en titt på alternativen nedan och se vilka du vill ha till din älskade maskin. 

Vad finns det för olika typer av pedaler på marknaden?

 

Klickpedaler för landsväg (clipless-pedaler)

 

Klickpedaler för landsväg togs fram av franska varumärket Look på 80-talet och ersatte då den urgamla metoden med tåclips och remmar. Den största fördelen med detta system jämfört med vanliga platta pedaler är att du drar nytta av hela tramptagets rotation. Inga bortslösade watt här inte! Den mekaniska kopplingen mellan skorna och pedalerna gör att du kan ta i både i uppåtrörelsen i tramptaget och när du trycker ner pedalen. Det förbättrar effektiviteten enormt. För att kunna använda klickpedaler (eller clipless-pedaler) behöver du ett par specifika cykelskor.

Den revolutionerande resan för detta pedalsystem från originalet har varit rätt intressant där fler och fler tillverkare försökt sig på en egen version. Materialen i de nuvarande versionerna är alltifrån exotisk titan och kolfiber till lite mer vanligt förekommande aluminium. Själva klicksystemet som sådant har flyttat från pedalen till skorna istället på vissa modeller, såsom på de från Speedplay.

 

 

Clipless road pedals

MTB-pedaler (klickpedaler)

Mountainbikepedaler har ofta ett aningen mer annorlunda kloss-system (mindre) för att passa sulan på den specifika skon. 

 

Clipless MTB pedals

 

Platta pedaler

Platta pedaler är den vanligaste typen av pedaler, mestadels på grund av att de är praktiska och enkla att använda. Dock glömmer man ofta bort hur bra de är när det gäller prestandan. Många MTB-åkare som kör downhill använder just platta pedaler eftersom de erbjuder mer rörelsefrihet och anpassning. Platta pedaler kan du använda tillsammans med dina alldeles vanliga skor.

 

 

Flat pedals

 Kombipedaler

Kombipedaler ger dig den extra kraften hos klickpedaler men flexibiliteten hos platta pedaler. Det bästa av två världar helt enkelt! Om du tänkt använda cykeln för långa träningsrundor men ändå vill kunna hänga på familjen på utflykt eller ta en snabb tur till affären så är dessa pedaler rätt val för dig. Pedalerna kan användas både med specifika cykelskor eller dina vanliga skor. 

Touring pedals

Hur väljer jag rätt?

 

  • Vilka pedaler som är rätt för dig beror mycket på vad du använder cykeln till mest och vad du har för mål med cyklingen.
  • Klickpedaler ger dig den den eftertraktade boosten när det gäller trampeffektiviteten men är kanske inte den bästa lösningen ifall specifika cykelskor är opraktiska för dig.
  • Platta pedaler passar bättre för de som mestadels använder sin cykel som transportmedel. För många är fördelen med den här typen av pedaler friheten att kunna använda vilka skor som helst tillsammans med dem.
  • Om du befinner dig någonstans i mitten av exemplen ovan då är kombipedaler något för dig. Den store pedalplattformen gör att du kan använda dem tillsammans med vanliga skor samtidigt som andra sidan har ett kloss-system för de gånger du önskar använda det.