Publicerat inom Cycle och taggat pedaler

Varför är klickpedaler så bra?

Den stora fördelen med klickpedaler (kallas även ibland clipless- eller clip-in-pedaler) är att du får bättre kontroll över cykeln och mer självförtroende då du kan vara säker på att fötterna inte glider av pedalerna, särskilt när det är blött ute.

Om de bara monteras rätt kommer klickpedalerna se till att foten alltid har rätt position över axeln och därmed ge en mer effektiv kraftöverföring.

Eftersom du sitter fast i pedalerna får du ut dubbelt så mycket av varje tramptag. När du rör foten nedåt trycker du på med vadmusklerna, och när du rör foten uppåt lyfter du pedalen med hjälp av bakre lårmusklerna och kan ta till vara på alla energi du gör av med och överföra den till pedalerna.

Cykelskor som fungerar med klickpedaler är styvare vilket gör dem mer effektiva men även bekvämare under långa cykelturer.

Hur fungerar de?

Klickpedaler består av två huvudsakliga komponenter. Den ena är pedalen som sitter fast på din cykel som vilken annan pedal som helst, och den andra är klossen/klossarna som sitter fast på skons undersida. En fjädermekanism gör sedan att du kan sätta fast skon i pedalerna.

I de flesta pedal- och klossystem trycker du foten framåt och nedåt för att haka i klossarna på rätt ställe. Därefter kommer skon att sitta fast ända tills du bestämmer dig för att haka loss dig. I de flesta system görs detta genom att vrida hälen utåt tills klossen hakar ur.

Det är viktigt att börja cykla med en sko redan fastspänd så att du bara behöver haka i en fot medan du är i rörelse.

Det kan vara lite läskigt att använda klickpedaler de första gångerna, men med lite övning kommer du snart känna dig mer säker och kunna fokusera på alla fördelar det ger.

Finns det olika klossar för olika pedaler och skor?

Det finns två huvudsakliga system: det ena med två skruvar och det andra med tre.

Pedalsystem med tre skruvar

Systemet med tre skruvar används mestadels för landsvägscykling.

Detta system innefattar en stor plastkloss som är fixerad med 3 skruvar. Klickmekanism finns endast på ena sida av pedalen, så du bör se till att pedalen har rätt sida uppåt innan du klickar i.

Landsvägscyklingens treskruvssystem ger en större och mer stabil plattform på pedalen (eftersom klossarna och kontaktytan är större). Detta kan förstärka kraftöverföringen och resultaten. Dock gör de större klossarna att de sticker ut under skorna och att de därför inte fungerar bra att gå på under några längre sträckor.

Kolla in vårt utbud av klickpedaler för landsvägscykling.

Cleats and pedals

Pedalsystem med tre skruvar

Det andra systemet används mer för terräng-, pendlings- och långfärdscykling.

Det består av en mindre kloss i metall som är fixerad med två skruvar. Klickmekanismen finns på båda sidor av pedalen, vilket gör det enklare att klicka i.

Eftersom dessa klossar är mindre kan de tryckas in i sulan på vissa skor och de passar därför bättre att gå i.

Kolla in vårt utbud av klickpedaler med två skruvar.

cleats-guide2

Kompatibilitet

En del skor är kompatibla med båda dessa system men de flesta, särskilt i de högre prisklasserna, är endast kompatibla med ett av dem.

Därför är det viktigt att se till att pedaler och skor är kompatibla med varandra innan du gör ditt val.

OBS: Shimano har tagit fram en , men vi rekommenderar ändå att du använder rätt klossar för cykelskornas sula.

Are there different cleats for different pedals and shoes?

Notera att Speedplays racerpedaler har klossar med fyra skruvar, men det gör oftast ingenting eftersom det även finns adapters som gör att de kan användas med de flesta cykelskor som använder sig av treskruvsfäste.

Att välja rätt klossar till klickpedalerna

När du köper klickpedaler medföljer de klossar som utformats särskilt för att användas med just de pedalerna.

Klossarna är specifika beroende på vilket företag som tillverkar dem. Till exempel är Shimanos klossar inte kompatibla med Looks pedaler. Undantaget till regeln är att det finns vissa tvåskruvssystem som skapats för att vara kompatibla med flera olika märken, exempelvis från Ritchey och Wellgo. Man bör dock dubbelkolla kompatibiliteten på produktsidan före köp.

Vad betyder de olika färgerna på klossarna?

En del tillverkare, som t.ex. Look och Shimano, har färgkodat sina klossar beroende på vilket "float" de erbjuder. Begreppet float hänvisar till den lilla andel sidorotation som är möjlig, beroende på monteringen.

Några få graders float kan göra att dina fötter inte är i linje med knäna och leda till knäskador.

Shimano och Look har olika färgkoder för sina klossar, så se till att dubbelkolla detta innan du beställer.

Shimano SPD-SL Pedalklossar
 • Röd 0° float
 • Blå 2° float (finns för toppedaler, som t.ex. Dura Ace SPD-SL)
 • Gul 6° float (finns för de flesta SPD-SL-pedaler från Shimano)
Look Pedalklossar
 • Svart 0° float
 • Grå 4,5° float
 • Röd 9° float

Vilken kloss-/pedalkombination behöver jag?

Kör du mountainbike?

Om du sysslar med mountainbike är du ute efter ett pedalsystem med två skruvar. Hos Wiggle erbjuder vi tvåskruvssystem från följande varumärken:

 • Shimano SPD (Shimano Pedaling Dynamics) – SPD var det första massproducerade klicksystemet och är fortfarande det mest populära. De är kända för att prestera bra i terräng och vara riktigt hållbara.
 • Crank Brothers – Deras pedaler har en mekanism som kallas The Egg Beater och som ser till att hålla lera och smuts borta. Klicksystemet går att haka i från fyra håll, men dessa pedaler kräver mer underhåll än många andra pedaler på marknaden.
 • Time ATAC – Här har vi en annan favorit bland mountainbikeåkare och crosscyklister. De är så populära på grund av sina lerrensande egenskaper och för att de är lätta att haka i och ur även i de värsta förhållanden.
 • Speedplay Frog – Precis som hos sina landsvägspedaler så har speedplay här integrerat sin mekanism i klossen istället för i själva pedalen. De har gott rykte när det gäller hållbarhet och float, men klossarna är större än de flesta, vilket gör att många skor behöver justeras något för att passa med pedalerna.
 • LifeLine – Detta är Wiggles egna märke, som erbjuder oerhört prisvärda och högfunktionella produkter. Perfekt för nybörjare och medelerfarna cyklister.

 • Look S-Track – Dessa har använts av professionella mountainbikeåkare och har hjälpt dem att norpa åt sig VM-medaljer vid ett flertal tillfällen. Den unika designen erbjuder en utökad kontaktyta mellan pedal och sko, vilket ger bättre kraftöverföring.

Är du racercyklist?

Om du är landsvägscyklist bör du främst ta en titt på klickpedaler med tre skruvar. Hos Wiggle erbjuder vi treskruvssystem från följande varumärken:

 • SPD SL – Shimanos system bygger på samma system som Look men de är inte kompatibla med varandra. Shimano har ett brett utbud av pedaler i alla prisklasser och de är väl kända för sin hållbarhet.
 • Look – Look utvecklade den moderna klickpedalen under 1980-talet med utgångspunkt i bindningssystemen som används inom skidåkning. Sedan dess har deras design inte ändrats nämnvärt, men de använder numera de senaste materialen och teknologierna för att se till att deras pedaler tillhör några av de lättaste och bästa pedalerna på marknaden.
 • LifeLine – Detta är Wiggles egna märke, som erbjuder oerhört prisvärda och högfunktionella produkter. Perfekt för nybörjare och medelerfarna cyklister.
 • Speedplay – Speedplay skiljer sig ifrån andra tillverkare då de integrerat klickmekanismen i klossarna istället för i pedalerna. Detta gör att du kan haka i skon ifrån två håll och systemet har även en finjustering så att du kan justera hur mycket float du vill ha. Detta innebär dock också att klossarna är dyrare än hos många andra märken.
 • TIME – Dessa pedaler har funnits på landsvägscyklingens scen i årtionden och har blivit kultförklarat för sin pålitlighet och prestanda.

Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 21 maj 2015