Publicerat inom Cycle

Varför är det viktigt att använda skydd?

Skydd minskar risken för skador helt enkelt. Det kan många gånger vara skillnaden mellan att åka hem mörbultad och frustrerad eller nöjd med dagens åkning och bara lite lera på knäskydden. Skydden ser inte bara till att hålla dig säker, utan de ger dig ofta bättre självförtroende också så att du presterar bättre. Om du vet att du har knäskydd eller armbågsskydd så vågar du ta ut svängarna lite mer och kan utvecklas som cyklist. 

Hur gör jag för att välja rätt?

Wiggle har ett brett utbud av skydd för armar, ben, axlar och bröst till exempel.

  • Skydd med hårda skal passar bäst för gravity-åkning i teknisk terräng.
  • Mjukare skydd passar bättra för generell åkning i lättare och mer plan terräng. 

Stigcykling och cross country

När du väljer knäskydd så bör du leta efter något lätt. Den typen av skydd ger bättre rörelsefrihet så att du kan trampa utan problem. Det är också viktigt att du väljer rätt storlek. Är de för små så kan de hindra dina rörelser, och är det för stora så kan de glida av när du ramlar och därmed inte erbjuda något skydd alls. Detsamma gäller för armbågsskydd. Leta efter ett par lätta skydd med god andningsförmåga, och se till att de inte är för små. Om de är för små så kan de stoppa blodflödet i armarna. 

 

A cross country cyclist in action

All mountain 

Inom ‘all mountain’ så cyklar man i brant och stenig teknisk terräng. Här ligger alltså fokus mer på att ta sig nedför än att ta sig an en viss typ av terräng. Eftersom underlaget oftast är stenigt och fullt av skrovliga ytor som inte är så sköna att landa på så rekommenderar vi att du väljer hårda skydd. All mountain-cyklister använder ofta hårda knäskydd i kombination med hårda amrbågsskydd för att få ett fullgott skydd för de mest utsatta kroppsdelarna ifall man råkar ramla.  

A mountain biker seated with body armour gear on their lower legs

Downhill/gravity 

Downhill är s.k gravity-åkning i nedförsbacke och därför behövs det rejäla skydd i den här disciplinen. Downhill-specifika banor är ofta i brant och stenig terräng och är utformade för att testa cyklistens tekniska kunskaper i högre farter. Det innebär att de är fullproppade med utmanande element som hopp, stora stenar och branta drops.

Du kommer behöva amrbågsskydd och knäskydd definitivt. Dessutom är det bra med någon form av skydd på överkroppen och det finns många olika typer att välja mellan. Dock så handlar det lite om att välja mellan det bästa skyddet eller den bästa komforten här. De tjockare, hårda skydden ger givetvis bättre skydd, men är inte lika bekväma som de lättare och mjukare varianterna. Kompressionsshorts kan dock vara till stor hjälp eftersom de fungerar stötdämpande om du skulle ramla. 

A mountain biker in action kicking up dirt on their bike

Kör hårt, men se till att skydda dig!

Oavsett vilken nivå du befinner dig på så finns det alltid en risk när du är ute på cykeln. Kombinationen av höga hastigheter, varierande terräng och nivåskillnader gör att det är väldigt kul att köra mountainbike, men också utmanande. Genom att vara medveten om riskerna och bära skydd så blir det enklare att njuta av åkturen eftersom du är förberedd ifall något skulle gå snett. Tänk på följande när du ska ut med din mountainbike:

  • Utgör terrängen en extra stor risk – mycket stenar och hårt underlag?
  • Är det första gången på en ny stig/led – behöver du vara extra försiktig?
  • Cyklar du med en grupp nybörjare, amatörer eller proffs?
  • Finns det en enklare led du kan ta istället?
  • Behöver leden underhållas eller är den säker att cykla på?