Publicerat inom Run

 Vad är underställ för något?

Underställ för löpning är ett åtsittande plagg som känns nästan som en andra hud. Det är framtaget för att leda bort fukt ifrån huden genom att absorbera fukt (svett) medan du springer. På så sätt hålls din kropp torr och baslagren ser även till att hålla dig varm genom att stänga in värme närmast huden. Så även fast fukten leds bort så stannar kroppsvärmen kvar tack vare de temperaturreglerande egenskaperna.

Wiggle har ett brett utbud av underställ som hjälper dig att hålla dig torr och bekväm när du springer. 

couple running ... wiggle

 

Vad har underställ för egenskaper?

KompressionUnderställ med kompression är framtagna för att reglera kroppstemperaturen samtidigt som de förhindrar uppkomsten av mjölksyra före och efter träningspasset.

Fuktavledande:  Löpartröjor tillverkade i syntetiskt fiber ser till att leda bort fukt ifrån huden till plaggets utsida så att du slipper bli kall av din egen svett.  Vad du än gör, se till att undvika bomull. Bomull suger åt sig svett som en svamp och när det är blött så leder det bort värme ifrån kroppen vilket kan leda till hypotermi.

Torrhet: Detta är en viktig egenskap och den hänger ihop med den föregående fuktavledande egenskapen. Hur torrt ditt underställ håller sig beror alltså mycket på de fuktavledande egenskaperna.  

Mångsidighet: Ett underställ för löpning kan även användas inom en mängd andra sporter.

Skydd: Underställ är ett viktigt tillbehör vid alla former av fysisk aktivitet utomhus i både varmt och kallt väder och många underställ har inbyggt skydd mot skadliga UV-strålar. 100 % SPF betyder att plagget skyddar mot både UVA-, UVB- och UVC-strålar.

 

couple running ... Wiggle

 

Vad ska jag tänka på när jag väljer underställ?

Materialet som baslagren är tillverkade i bör uppfylla 4 krav:

  • Fuktavledning – Leder plagget bort fukt så att du håller dig torr?
  • Passform – Sitter plagget bekvämt mot huden?
  • Behandling mot dålig lukt – Är plagget behandlat för att hålla borta dålig lukt?
  • Solskydd – Skyddar plagget mot solens skadliga UV-strålar när det bärs på egen hand?

Det finns i huvudsak 2 material du kan välja mellan när du väljer underställ:

Merinoull: Detta är ett naturligt material som är bekvämt och förhindrar uppkomsten av dålig lukt, men har något sämre fuktavledande egenskaper.  Merinoull är perfekt för extremt kalla förhållanden och har en mjukare finish än vanlig ull. Fibrerna är inte sträva och passar därför perfekt för de som har känslig hy. Merinoullens fibrer innehåller dessutom miljontals små luftfickor som stänger in kroppsvärmen.

Syntetmaterial: Den här typen av material erbjuder strålande fuktavledande egenskaper eftersom de inte absorberar fukt, utan leder den vidare. Det innebär att syntetmaterial är bäst för fuktiga och blöta förhållanden. Många underställ i syntetmaterial är tillverkade i polyester- eller mikrofiberbaserade material.  Fördelarna med dessa är att de är lätta, lena mot huden, rynkfria och relativt enkla att sköta. Dock kan det uppstå lukt, till skillnad från underställ tillverkade i petroleumbaserade material.