Publicerat inom Cycle och taggat väskor, vätska

Vad är ett vätskesystem?

Ett vätskesystem är en ryggsäck eller midjeväska särskilt framtagen för att få med sig en vätskebehållare. Den här vätskebehållaren sitter ihop med en slang som du placerar över axeln och sedan sätter fast med en klämma på väskans bröstrem. Detta innebär att du enkelt kan komma åt slangen och dricka utan att släppa händerna ifrån styret om du cyklar eller störa dig i din löpning.

Den främsta uppgiften för sådana här väskor är såklart att bära med sig vätskebehållare, men en del väskor har även utrymme för mer saker. Hur mycket du får plats med varierar rätt rejält men du kan välja en storlek på väska som passer dina egna behov.

Det finns många fördelar med vätskesystem av den här typen. Du kan koncentrera dig på din träning, hålla händerna fria och undvika att släpa med dig saker i dina fickor eller på cykeln. För de som cyklar på heldämpade cyklar där det är svårt att få plats med vattenflaskor så är vätskesystem ett ovärderligt tillbehör under långa turer.  

Vad bör jag tänka på när jag köper vätskesystem?

För att välja rätt vätskesystem så är det bra att tänka på följande faktorer:

  • Vätskekapacitet: Det är viktigt att tänka på hur mycket som får plats i vätskebehållaren. De finns vanligtvis i en mängd olika storlekar mellan 1,5 till 3 liter. Det innebär att det är stor skillnad i kapaciteten. Om du har tänkt ge dig ut på längre turer så är det helt klart värt att investera i ett vätskesystem med större behållare. Om du däremot tänkt hålla dig hemmikring och göra kortare turer så är det bättre att reducera vikten lite och välja en mindre storlek med plats för mindre vätska.

  • Förvaringskapacitet: Precis som när det gäller vätska så beror förvaringskapacitet också på hur pass länge du tänkt vara borta och har behov av väskan. För heldagsutflykter så behöver du kunna ta med dig ett ombyte kläder, mat och verktyg t.ex. Om du ska köra downhill så kanske du behöver ha plats att ta med dig body armour och en hjälm när du tar liften upp. Många väskor är framtagna med detta i åtanke och har dessutom extra remmar och fack där du kan förvara utrustningen medan du cyklar.

 

  • Storlek och passform: Även om vätskesystem inte har samma storleksschema som kläder så är det trots allt viktigt att välja en ryggsäck som passar storleken på din bröstkorg. Remmarna samt ryggsäckens längd varierar en del beroende på dess vätske- och förvaringskapacitet och även om de flesta ryggsäckar går att justera så är det ändå viktigt att välja en ryggsäck som passar din kropp. I vårt sortiment har vi unisex-ryggsäckar samt ryggsäckar särskilt anpassade för kvinnor och för barn.

 

  • Vätskebehållarnas design: Vätskebehållare finns i flera olika stilar och former, och en del vätskebehållare är inte kompatibla med alla ryggsäckar/väskor. Camelbak till exempel, har två olika typer av vätskebehållare; en som är framtagen för midjeväskorna i Lumbar-serien och en som är framtagen för ryggsäckar. Om du är ute efter en ny vätskebehållare till en ryggsäck du redan har så är det enklast att bara välja samma behållare som du redan har. Om du däremot är ute efter en vätskebehållare till en rygsäck som inte haft någon förut, så är det viktigt att du tänker på vilken form ryggsäcken har.

 

Inbyggt skydd: Numera finns det vätskesystem som är särskilt utformade för all-mountain och downhill, med inbyggd body armour utöver förvaringskapacitet. Dessa ryggsäckar har en särskilt framtagen ryggpanel som följer ryggradens form och erbjuder otrolig stötdämpning ifall du skulle ramla av cykeln. Detta är ett perfekt sätt att få mer skydd utan att behöva ta på sig extra body armour som väger mer och tar plats.

 

Behöver man köpa till en vätskebehållare separat?

Många vätskesystem kommer med vätskebehållaren inkluderad, men det är ingen garanti. Det kan vara en bra idé att läsa produktbeskrivningen innan du väljer vätskesystem för att ta reda på ifall du behöver köpa till behållaren separat eller inte.

Om det är så att du behöver köpa till en vätskebehållare separat så kan du kolla in vår avdelning Tillbehör till vätskesystem.

Vätskesystem för kvinnor

Kvinnliga atleter upplever ofta att de vätskesystem som är särskilt framtagna för kvinnor passar dem bättre än unisex-ryggsäckarna. Självklart så är den ryggsäck som sitter bekvämast rätt för dig – oavsett vilket kön den är framtagen för – men det finns flera saker som skiljer ryggsäckarna åt.

De vadderade axelremmarna är oftast smalare och sitter tätare. Detta minskar risken för skavsår och irritation från bredare axelremmar. Bröstremmen sitter vanligtvis också högre upp för att se till att den sitter tight ovanför brösten och inte rakt över dem, vilket blir obekvämt.

Midjeremmen är också smalare, eftersom kvinnor generellt sett har smalare midjor och ryggsäcken i sig är proportionellt mindre och mer kompakt för att sitta bättre. Detta betyder att ryggsäckens vikt är jämnt fördelad på rätt ställen så att även kvinnor kan springa eller cykla längre utan problem.

Vätskesystem särskilt anpassade för kvinnor har tagits fram med samma egenskaper och vattenkapacitet som unisex-versionerna men eftersom de är mer kompakta så kan det hända att de har mindre förvaringskapacitet. Därför kan det vara en bra idé att dubbelkolla detta i produktbeskrivningen innan du väljer ryggsäck.