Publicerat inom Swim och taggat Våtdräkt

Varför ska jag köpa en våtdräkt?

En våtdräkt kan och bör ge mer självförtroende åt triathlonutövare och nybörjare inom simning. Flytkraften som en våtdräkt ger innebär att du alltid kommer att komma upp till vattenytan. Här är några av de viktigaste fördelarna med en våtdräkt.

 • Värme: Våtdräkter är valfria i triathlon-tävlingar som är uppdelade efter årgrupp om temperaturen är under 24 grader (och obligatorisk under 14, 15 och 16 grader i olympiska, halva, och hela Ironman-tävlingar, respektive). Neopren/gummi-materialet fångar in vatten mellan huden och dräkten. Detta vatten värms sedan upp av din kroppstemperatur och hjälper dig behålla värme och på så sätt fördröja att du blir nedkyld i vattnet.
 • Flytkraft: En våtdräkt ger dig extra flytkraft i vattnet, vilket kan göra det något enklare att simma, tack vare att våtdräkten positionerar din kropp i en bra simningsposition som gör din simning enklare och mer effektiv.
 • Snabbhet: En våtdräkt minskar vattenmotståndet för simmare. Detta tillsammans med flytkraften som ger en bra simningsposition gör att våtdräkten kan bidra till bättre simtider. Våtdräktsmaterialet har också en mer glatt yta än din hud, vilket också kan minska motståndet.
 • Energibesparing: Detta är viktigt då du i ett triathlon fortfarande har en cykeltur och en löprunda kvar. Våtdräkten gör det enklare att simma, antingen med samma fart men med mindre energiåtgång, eller snabbare men med samma energiåtgång.

Hur gör jag rätt val?

Att hitta rätt våtdräkt handlar mycket om tycke och smak. Här kommer några tips på vad du kan ha i åtanke när du ska välja våtdräkt.

 • Material/Neopren: Våtdräkter använder olika former av neopren, med olika egenskaper gällande tjocklek och flexibilitet. Tunnare varianter kan användas kring axlarna för att ge större rörelsefrihet.  
 • Flytkraft: Vissa tillverkare använder tjockare material som lyfter dig till vattenytan och på så sätt minskar motståndet så att du kan simma snabbare och mer effektivt. Vissa våtdräkter har tjockare material på benen för användare som behöver lite extra flytkraft i detta område.
 • Halsringning: Det är viktigt med bra tätning kring nacke och hals. Utan denna tätning kommer nytt vatten konstant in i våtdräkten. Vissa kan dock tycka att en för tight hals kan hämma andningsförmågan. Därför är det viktigt att hitta en dräkt med en halsringning som känns bekväm och som inte klämmer åt. Visst dräkter kan ha en halsringning i ett mjukare material som kan kännas skönare.
 • Dragkedja: Våtdräkter har antingen en dragkedja som dras upp till ner, eller tvärtom. Båda sätten har för- och nackdelar, och det handlar främst om vad du själv föredrar. En dragkedja som börjar upptill kan förhindra att dragkedjan dras ner under simningen. Vissa tycker också att denna dragkedjetyp gör det enklare att ta av dräkten under tävlingar. Oavsett vilken typ du väljer är det viktigt att träna på att ta av dräkten så att du kan spara tid under ditt lopp. Detta glöms ofta bort!
 • Tejpade sömmar: De flesta våtdräkter har idag tejpade sömmar vid handleder och fotleder. Detta gör det enklare att få av våtdräkten och på så vis kapa några sekunder från din tid.
 • Catch-paneler: Vissa våtdräkter har paneler på armarna som ökar din vattenkänsla och ditt driv i vattnet under catchfasen av ditt simtag.

Vilka typer av våtdräkter finns hos Wiggle?

Det finns en mängd olika typer av våtdräkter, vilket du väljer beror på tycke och smak.

 • Hellång: Denna täcker hela kroppen, förutom händer, fötter och huvud.

 • Ärmlös: Vissa föredrar en ärmlös våtdräkt då de känner att den ger ökad rörelsefrihet och flexibilitet kring axlarna. De flesta hellånga våtdräkter har dock idag olika tjocklek på materialet på olika områden för att ge total rörelsefrihet, men vissa föredrar den känsla av frihet som en ärmlös våtdräkt ger.

 • Korta ärmar och ben: Vissa föredrar en något kortare våtdräkt. Detta kan bero på olika saker, en anledning är att det kan vara enklare att ta av våtdräkten under triathlonlopp.

Wiggles köptips

 • Bekvämligheten är det viktigaste: En våtdräkt måste vara bekväm. Den ska inte hindra dina rörelser eller din räckvidd.
 • Pris: Kvaliteten och priset skiljer sig från nybörjarnivå till elitklassen. Hur väljer du den rätta för dig? Är du en nybörjare? Är simning inte din starkaste gren? Hur mycket får den kosta? Precis som när du köper en cykel kan det vara bra att be om råd, samt att sätta en budget för hur mycket våtdräkten får kosta.
 • Storleken spelar roll: Kolla in storleksguiderna för de olika märkena på Wiggles hemsida. Din vikt är av större betydelse än din längd. Om du hamnar mellan två storlekar kan det vara en idé att välja den större så att våtdräkten känns bekväm på. Om du har använt en liknande våtdräkt tidigare och vill få bästa möjliga prestanda kan du välja den mindre.
 • De största märkena: Wiggle säljer våtdräkter från många av de största märkerna, som alla har våtdräkter både för nybörjare och elitklassen, samt allt däremellan. Kolla efter dessa märken: 2XU, Aqua Sphere, Blueseventy, McNett, Orca, Sailfish, Speedo, TYR, Zone3 och Zoot.

 

Många tillverkare gör nu också dräkter som är anpassade specifikt för damer och herrar. Det handlar inte enbart om passform utan också som skillnader i tjockleken på material vid olika områden. Män har (generellt) svårare för att flyta och behöver därför mer flytkraft vid vissa kroppsdelar.