Publicerat inom Triathlon och taggat Jackor, cykelkläder

Beskrivning

Wiggle har ett brett utbud av jackor specifikt framtagna för cykling, inklusive vindtäta och vattentäta jackor och västar. I den här guiden får du mer information om de senare. Det är jackor som är särskilt framtagna för att hålla dig torr och bekväm medan du är ute på vägarna och stigarna.

Vattentäta jackor kommer i många färger och former, alltifrån tjocka, vattenavstötande jackor med foder för att hålla värmen, till jackor av tunna och lätta material som enkelt kan packas ner i en väska efter att regnet dragit över.

Vattentäta jackor finns med en mängd olika egenskaper:

  • Hög krage –  till skydd mot vinden.
  • Tejpade sömmar – stoppar vattnet från att komma in.
  • Bakstycke som går ner en bit – reducerar vattenstänk ifrån bakhjulet.
  • Blixtlås under armarna – för bättre ventilation och andningsförmåga.
  • Fickor – för förvaring.
  • Långa ärmar - (på en del jackor) ger dig en mer aggressiv position på cykeln.
  • Luvor – (på en del jackor) för ökat skydd när du tar en paus från cyklandet.

Vad kommer du använda din jacka till?

Det är viktigt att tänka på vad du huvudsakligen behöver använda jackan till, innan du bestämmer dig för vilken jacka du ska ha, eftersom det kan vara stora skillnader mellan olika jackor. Här nedan följer några exempel på jackor och deras egenskaper.

Olika varianter

Vattentät jacka för tävling/träning – Den har något längre ärmar och en tightare passform för att minska luftmotståndet. Den är framtagen för att hålla dig torr men samtidigt inte tumma på prestationen.

Vattentät jacka för pendling – Den här typen av jacka har en något slappare passform för ökad rörlighet och möjlighet att bära tunnare lager under jackan. Det är också bra att välja en stark färg på jackan så att man syns på långt håll om man cyklar i tät trafik.

Regntät och nedpackningsbar  jacka – Den här typen av jacka liknar den normal vattentäta jackan, men är tillverkad av lättare material. Därför är inte vattenskyddet lika bra som på exempelvis en performance-jacka, men den är perfekt att ta med sig i fickan om vädret ser ut att bli lite ostadigt. Denna regntäta jacka finns både i tight och lite lösare passform.

Passform, storlek &  jackor speciellt för dam/herr

Storleken har betydelse när man väljer cykeljacka, för att undvika en massa extra tygmaterial som fladdrar I vinden eller veckar sig i armhålorna om storleken är för liten.

Alla cykeljackor som Wiggle säljer har sin egen unika storleksguide som hjälper dig välja rätt storlek utifrån dina mått. Det är också värt att nämna att performance-jackor ifrån märken som Castelli, Gore Bike Wear och Sportful har en tightare passform, så om du vill bära flera lager under din cykeljacka så kan det hända att du behöver välja en större storlek än du brukar.

Wiggle lagerför jackor både för dam, herr och unisex.  Dessa är skräddarsydda för att passa kroppsformen för män, respektive kvinnor. Till vänster på produktsidan på vår hemsida kan du filtrera din sökning utefter det du söker. Du kan välja att se jackor för antingen dam, herr eller unisex.

Egenskaper att överväga

Fodrad eller inte

En del jackor har foder i mesh, vilket kan göra jackan betydligt varmare och bekvämare. Det beror på att din hud inte rör vid jackans yttre lager och därmed riskerar du inte att fukt bildas. Mesh-fodret hjälper också till att stänga in luften, vilket ger en isolerande effect. Nackdelen med detta är att jackan kan bli lite för varm sommartid ifall det regnar och du vill använda den. En fodrad jacka är också mer bylsig, så det är ovanligt att packable-jackor och skaljackor är fodrade.

Synlighet

Om du ska använda din jacka när du pendlar till jobbet eller cyklar på vägen så kan det vara bra att överväga en jacka som syns ordentligt. Synligheten kan förbättras både genom att välja en stark färg på jackan (t.ex. neongul) och genom att välja en jacka med reflexdetaljer på ärmar och axlar.

Mountain bike-jacka vs. jacka för landsvägscykling

Landsvägscyklister och mountainbikers har olika krav på sin utrustning och just vattentäta jackor är ett område där de skiljer sig åt ordentligt.  Jackor för landsvägscykling har en tight passform, ofta med reflexdetaljer och långa ärmar. Detta är för att undvika material som fladdrar i vinden när man cyklar fort, se till att man syns ordentligt I trafiken samt för att se till att armarna täcks även när man cyklar i en mer utsträckt position på racercykeln.

I motsats till detta så är mountainbike-jackor framtagna för att klara regnet som faller ner från ovan och den lera som skvätter upp från marken. De är också gjorda för att vara lika bekväma när du inte sitter på cykeln, utan vandrar uppför kullarna eller väntar på liften. Därför är de tillverkade av mer slitstarkt material, kan ha fickor som du kan värma händerna i och även luva som skyddar huvudet mot regnet när du tar av dig hjälmen. Mountainbike-jackor har vanligtvis också en slappare passform med focus på comfort, snarare än strömlinjeformning.

Mountainbike-jackor <> Jackor för landsvägscykling

 

Olika nivåer av andningsförmåga

En jackas andningsförmåga påverkar både din komfort och prestation avsevärt. Om du bara vill använda din jacka när du cyklar en snabbis till affären så är andningsförmågan inte någon avgörande faktor, men om du tänkt cykla snabbt och länge så vill du ha en jacka i ett material som transporterar bort fukten så bra som möjligt. De mest avancerade jackorna på detta området kommer ifrån Gore Tex, och de säljer vattentäta jackor i sitt sortiment Gore Bike Wear. Det finns dock även andra material med liknande andningsförmåga, som t.ex NoRain-tyegt som används av Sportful, eller polyestermaterialet som används av bland andra Polaris. När det gäller andningsförmåga så märker man väldigt snabbt att ”man får det man betalar för”. Exklusivare material kostar mer att ta fram och därmed får man betala mer för att få en jacka med den bästa andningsförmågan.

Vilka märken ska jag hålla utkik efter?

Vi har redan nämnt några av de viktigaste märkena ovan, men det är även värt att överväga följande märken: