Publicerat inom Cycle och taggat winter, tyre, cycling, road, mtb, mountain bike tyres

Om du har bestämt dig för att fortsätta cykla genom hela vintern kommer du att behöva en hel del hjälp för att kunna hantera de växlande förhållandena.

I denna guide om vinterdäck för MTB- och racercyklar går vi igenom några av de bästa alternativen på marknaden och utforskar de fördelar vinteroptimerade däcksammansättningar kan ge din terrängcykling.

 

Behöver jag verkligen vinterdäck?

Däcken är cykelns tillgång till grepp, acceleration, kurvtagning och, slutligen, cyklistens kontroll.

Under vintern ökar däckens uppgifter då vatten, is och snö ändrar hur cykeln reagerar och gör de förhållandena som redan var utmanande omöjliga.

Det är ett problem som både landsvägs- och mountainbikecyklister delar.

Regnskurar under vintern sköljer vanligtvis in mer småsten och skräp på vägarna, vilket betyder att mer glasskärvor, spikar och andra vassa föremål kan orsaka punktering.

Att byta däck i blåst och snöslask är inget någon cyklist tycker är roligt och det är därför många vinterdäcks högsta prioritering är punkteringsskydd.

Mountainbikecyklister kan dessutom uppleva isig terräng som är omöjlig att ta sig igenom med vanliga däck. Stigarna blir mindre förutsägbara och mjuka samt hårda underlag blir allt extremare.

Det är därför många seriösa cyklister investerar i ett par utmärkta vinterdäck när vädret börjar bli värre.

 

Vad är annorlunda med vinterdäck?

Mountainbikevinterdäck lösningar på de växlande förhållandena skiljer sig från racervinterdäck lösningar.

Eftersom mountainbikevinterdäck måste kunna hantera lera, stenar och grus har de ofta djupare, bredare slitbanor, mjukare gummiblandningar och till och med dubbar eller spikar för att ge grepp på isen.

För att komplicera det ytterligare är vissa mountainbikevinterdäck bättre i mjuk, klibbig lera medan andra fungerar bättre på hårdpackade underlag.

Det kan ha enorm effekt på prestandan så det kan vara värt att notera vilka slags underlag du kommer att cykla på mest under vintern.

De flesta racervinterdäck ha en slät yta som faktiskt ger bästa möjliga grepp, till och med på blöt asfalt. Deras smala profil skär genom grunt vatten (lera är inte ett lika stort problem), vilket eliminerar behovet av en slitbana som gör sig av med vattnet. Detta gör att den mjuka ytan fortfarande kan greppa vägens hål och bulor.

Så medan racervinterdäckens fokus på maximalt grepp inte har ändrats har de lagt större fokus på punkteringsskydd genom att använda robusta gummiblandningar som ger bättre hållbarhet i utmanande förhållanden.

Mountainbikevinterdäck – vilka är rätt för dig?

Som nämnt tidigare bör den typ av terräng du cyklar på påverka ditt däckval, men det finns många olika sätt att hitta det bästa alternativet för just din cykelstil, terrängen du cyklar på och cykeln du använder.

Det är viktigt att notera att du alltid måste kompromissa mellan fart och grepp när du köper däck. Mer grepp betyder mer rullmotstånd, och därmed måste du anstränga dig mer för att få upp hastigheten.

Dock finns det sätt att komma runt det. Du kan till exempel välja ett däck med markanta siddobbar som hjälper dig i kurvorna, samtidigt som de ser till att mittsektionen inte är i konstant kontakt med marken. Korta dobbar med små mellanrum presterar bäst på torra, hårdpackade stigar medan högre dobbar med större mellanrum ger effektivare grepp i lera samtidigt som de också kan göra sig av med leran så att den inte fastnar.

Tillverkare använder också olika gummiblandningar längs däckprofilen för att få ut det mesta av varje kontaktpunkt med terrängen. Gummits mjukhet mäts i ”durometer”. Däck med en durometer på 70 är hårda, snabbrullande och håller länge. Mjukare, klibbigare däck med en durometer på under 50 erbjuder bättre grepp, men har då tummat på både hållbarheten och farten.

Generellt tycker många cyklister att en gummiblandning med en durometer på ungefär 60 ger den bästa blandningen av lång livslängd och bra prestanda i många olika förhållanden. Supermjuka downhill-däck kan nå en durometer på 40 då de prioriterar grepp över allt annat.

Nu när du har fastställt vilken sorts slitbana och gummiblandning du är ute efter är det dags att välja däckbredd. Åter igen, detta är en process där du måste kompromissa, och det som är rätt för dig kan bero på din cykelstil och dina preferenser.

Bredare däck är mer stabila i kurvor och vid snabba hastigheter då de har en större yta som ger mer kontroll. Men det betyder också mer friktion och därför mer rullmotstånd eftersom däcket greppar mer terräng.

Du hittar mer information om däckbredder i Wiggles köpguide för racerdäck.

Du måste också se till att det finns tillräckligt mycket utrymme mellan ditt däck och cykelns ram.

Crosscountry-cyklister väljer ofta däck med en bredd på 1,8 (4,6 cm) till 2,2 tum (5,6 cm), medan aggressivare all mountain- och downhill-cyklister ofta använder bredare däck på 2,1 (5,3 cm) till 2,4 tum (6,1 cm).

Ett annat alternativ är att välja specifika fram- och bakdäck som har optimerade slitbanor för att ge bästa möjliga prestanda inom de tänkta områdena.

Bakhjulets främsta uppgift är kraft och acceleration. Därför är det vanligt att använda ett smalare däck som kan gräva in i leran och få fäste. Framhjulen däremot ägnar sig mest åt att styra och ge stabilitet och därför väljer många cyklister ett bredare däck med mer markanta siddobbar och lägre mittdobbar som ger mindre motstånd.

 

Racervinterdäck – vilket är rätt för dig?

Hållbarhet vinner över allt annat när du ska köpa ett racervinterdäck. Det är ingen poäng med att ha ett supersnabbt däck om du ändå kommer att spendera mestadels av tiden i vägkanten för att reparera dem med stelfrusna fingrar.

Så det första du måste ha i åtanke när du letar efter ett racervinterdäck är att det ska kunna klara av att köra på nerskräpade, steniga vägar.

Racervinterdäck uppnår sin resistens mot punkteringar på flera olika sätt, bland annat genom robustare slitbanor, förstärka sidoväggar och inre punkteringsskyddssystem.

Alla dessa skydd påverkar prestandan negativt, men tillverkarna gör allt de kan för att minska dessa påverkningar.

En högre trådtäthet – mätt i TPI – betyder att vassa föremål och småstenar inte tränger igenom däcket lika lätt, men det negativa med den extra hållbarheten är att det är en tyngre gummiblandning med mer rullmotstånd och lite mindre grepp.

Vinterdäck har ofta en trådtäthet på under 100, medan dyrare alternativ kan ha en trådtäthet på över 100 genom att använda material som Vectran eller Kevlar för att jämna ut nackdelarna.

Punkteringsskydd har utvecklats mycket de senaste åren då tillverkare har använt skyddsbälten och skyddande lager för att hålla främmande, vassa föremål i schack.

Du kommer också att märka att vinterdäck är rätt så mycket bredare än dina vanliga racerdäck. Att köra med bredare däck har blivit allt populärare och nuvarande vintermodeller följer denna trend. Många däck börjar på 25 mm, vilket redan är bredare än det tidigare standardmåttet på 23 mm.

Det nuvarande tankesättet är att bredare är bättre och det enda som stoppar dig är mellanrummet mellan din fälg och ramen, så kör på och välj det bredaste däcket du får plats med.

Ta en titt på några av de bästsäljande vinterdäcken för mountainbike och landsväg nedan....

 

De bästa mountainbikevinterdäcken för leriga förhållanden

Lerdäck har ofta stora, yttre dobbar och en relativt lätt gummiblandning. 

Maxxis Ardent EXO TR Vikbart däck (650B)

Ardent EXO TR-däcket har ett aggressivt mönster samt en stomme med hög volym som utformats med enastående grepp i åtanke, medan EXO-teknologin i sidoväggarna hjälper till att bättra prestandane. 

 

Michelin Wild Mud Advanced Reinforced Vikbart Däck (29 tum)

Michelin Wild Mud Advanced Reinforced Folding 650B Tyre

Detta däck från Michelin har tagits fram för leriga enduroterränger och erbjuder enastående prestanda samt utmärkt grepp, dessutom håller det sig rent. Det är särskilt effektivt i leriga enduroevenemang där dessa egenskaper spelar som störst roll.

 

De bästa mountainbikevinterdäcken för isiga förhållanden

Continental - Spike Claw 120 Mountainbikedäck

Continental Spike Claw 120 Mountain Bike Tyre

Däckets 120 ståldubbar på slitbanan ger bra grepp på hårdpackad snö och is. Det öppna mönstret rensar dessutom bort smuts på egen hand.

Schwalbe Ice Spiker Pro Evo LiteSkin Vikbart MTB-däck (650B)

Schwalbe Ice Spiker Pro Evo LiteSkin 650B Folding MTB Tyre

Det vikbara Schwalbe Ice Spiker Pro Evo LiteSkin-däcket har 378 dubbar som ger fast grepp på isiga vägar så att du håller dig upprätt.

 

De bästa mountainbikevinterdäcken för hårdpackade förhållanden

Michelin Wild Race'r Advanced Vikbart MTB-däck

Michelin Wild Race'r Advanced Folding MTB Tyre

Michelin Wild Race’r-däcket har en optimerad mönsterdesign som förbättrar resultaten på torra och hårdpackade underlag. De låga höjdblocken längsmed hela däckmönstret får däcket att rulla snabbare, medan de diamantformade blocken på sidorna skapar fler åsar och ger bättre grepp.

 

Continental Cross King Däck (MTB)

Continental X-King Pure Grip 29er Folding MTB Tyre

Continental X-King är ett däck som passar alla ändamål. Det supersnabba däcket har utvecklats för att kunna hantera flera olika sorters terräng och ger bra grepp.

 

De bästa racerdäcken för punkteringsskydd

Schwalbe Marathon Plus Smartguard Ovikbart racerdäck

Marathon Plus Smartguard-däcket är känt för dess punkteringsskydd och Schwalbe har nu gett det en ordentlig uppdatering. Det punkteringssäkra däcket har fått en ny dynamisk profil och många inre förbättringar, bland annat en ny Smart Guard som hjälper till att minska rullmotståndet.

 

Continental Grand Prix 4 Season Vikbart landsvägsdäck

Detta racerdäck med kanttråd i världsklass erbjuder enastående prestanda i vinterförhållanden och blött väder. Det kommer med ett skärsäkert Duraskin®-lager från kanttråd till kanttråd samt två extra Vectran-skydd som hjälper till att öka punkteringsskyddet.

 

De bästa racervinterdäcken för blöta förhållanden

Michelin Power All Season Racerdäck (vikbart, 700 x 28c)

Michelin Power All Season Folding Road Tyre (700 x 28c)

Michelin Power All Season-däcket gör att du kan cykla med självförtroende. Tack vare den nya, greppfasta sammansättningen är gummit bättre på att hantera lägre temperaturer och ger därför bättre grepp på olika sorters vägunderlag.

 

Continental Grand Prix 4000S II Vikbart racerdäck

Continental Grand Prix 4000S II Folding Road Tyre

Continental Grand Prix 4000S II-racerdäcket kommer med ett Vectan-skydd för oöverträffligt punkteringsskydd och är tillverkat i en avancerad BlackChili-gummiblandning som ger lägre rullmotstånd och ökat grepp.

 

De bästa allrounddäcken för vintercykling

Michelin Pro4 Endurance V2 Vikbart däck (700 x 28)

Michelin Pro4 Endurance V2 Folding Tyre (700 x 28)

Detta Pro4 Endurance V2-däck är perfekt för cyklister som letar efter ett däck med lång livslängd, punkteringsskydd från kanttråd till kanttråd och uthållighet. Däcket erbjuder utmärkt allroundskydd, mindre rullmotstånd och slitstyrka med enastående grepp.

 

Vittoria Rubino Pro Endurance G+ Vikbart däck (Graphene)

Vittoria Rubino Pro Endurance G+ Folding Graphene Tyre

Det nya Rubino Pro Endurance-däcket med G+ (grafen) har en unik, diamantmönstrad slitbana och har tagits fram för cykling i de mest utmanande väg- och väderförhållandena. Ett utmärkt däck för långdistansträning under alla säsonger i alla slags väder.

Om författaren

Bild för Sandra Nordstrom
Sandra Nordström
Publicerad den: 28 feb 2018