Publicerat inom Run och taggat nutrition, gym, protein

Glutenfria, veganska, paleo och råa – proteinbarsen från The Primal Pantry är perfekta för träning. Här förklarar de varför deras Double-Espresso-bars ger din träning en extra boost.

Att använda koffein som bränsle för sin träning börjar bli allt populärare hos både idrottare och fitnessentusiaster.

Varierande mängder koffein kan hjälpa till att boosta din prestanda beroende på din storlek, ditt kön och den träning du kommer att genomföra.

En grupp australienska läkare gjorde en studie som publicerades i Journal of Applied Physiology och fann att när 14 delatagre som tränar på fritiden tog del i ett kontrollerat vilotest, ett placeboträningstest och ett koffeinbaserat träningstest resulterade det sistnämnda i betydligt större energiförbrukning och fettförbränning.

"Det är känt att koffein släpper ut lagrade fettsyror som kan användas som högoktanbränsle för ATP-produktion" säger dr. Barry Sears, en av de ledande experterna på hormonella reaktioner som framkallats av dieter och skaparen av Zone-dieten. "Det finns en hel del spännande data som visar att koffein också kan hjälpa till att gynna din uppmärksamhet och återhämtning efter träning."

För cardio är 250 mg till 400 mg en bra mängd koffein att ta 45 till 60 minuter innan du börjar träna, beroende på din kroppsstorlek och generella koffeintolerans.

När det kommer till styrketräning tar de flesta koffein innan träning för att öka sitt fokus så att de är pigga och alerta och så att de kan ta i så hårt de bara kan. Om detta är ditt mål är det bara att förtära så mycket eller lite koffein du behöver för att kunna prestera på topp.

Max Lowery, en toppcoach och personlig tränare från Storbritannien, säger att han aldrig tränar utan en koffeinkick innan. ”Fast jag själv inte använder kaffe i min personliga rutin, mest för att jag inte gillar smaken, rekommenderar jag alltid att mina klienter dricken on kopp svart kaffe innan de tränar på gymmet”. Enligt honom har de presterat bättre efter de har förtärt koffein när han hjälper dem med deras träning.

Koffein är inte bara till för de som vill få ut mer av sin träningsrutin, utan koffein gynnar kroppen generellt.

Enligt American Chemical Society är kaffe den ledande källan till antioxidanter i våra dieter – till stor del på grunt av att vi dricker mycket kaffe. Kaffebönor innehåller antioxidanter (kininer) som faktiskt blir mer kraftiga efter de har rostats.

"Den här typen av antioxidanter, tillsammans med magnesiumet som kaffe naturligt innehåller, påverkar blodsockernivåerna och anses vara länken till en lägre risk för typ 2-diabetes," säger amerikanska dietisten Lisa DeFazio. "Kaffe innehåller också trigonelline, en antibakteriell sammansättning som inte bara ger det en underbar arom, men som också kan vara faktorn som hjälper till att motverka karies."

Så oavsett om du förbrukar koffein för träning, eller för en hälsosam livsstil generellt, ser det ut som att koffein gynnar din kropp rätt rejält. Om du är osäker på hur mycket koffein du bör förbruka är det alltid bäst att fråga en doktor innan du börjar en ny rutin.

Källor:
1. Business Insider, 2017; “The reasons why you should have caffeine before a workout...”
2. Men’s Health, 2017; “Your pre-workout cup of coffee…”
3. Shape, 2017; “The real deal on coffee…”

Om författaren

Bild för Sandra Nordstrom
Sandra Nordström
Publicerad den: 20 feb 2018