Publicerat inom Swim och taggat swimming, swim, swimwear
Men's swimwear

Hur ska man tänka när man köper nya badbyxor? Vilka är bäst? Vad passar dig och din träningsrutin? I denna guide kommer vi att reda ut skillnaden mellan jammers, aquashorts, korta badbyxor och badshorts.

Vi förklarar vad de är till för, om de passar din typ av simträning och hjälper dig att hitta de badbyxor du borde välja.

Badbyxor är ett ganska enkelt plagg, men de kan variera i form, material, utseende och vad de används till.

Fördelarna med att välja rätt typ av badbyxor är många. Om du dessutom vet vilken stil som passar din kroppsform bäst kommer du att känna dig lite extra självsäker vid bassängen.

Vad finns det för olika alternativ?

Badbyxor delas in i fyra olika kategorier: jammers, aquashorts, korta badbyxor och badshorts.

Men det är mer än bara formen du borde tänka på innan du slår till. Moderna badbyxor har de senaste materialen som till exempel står emot klor och håller längre. De kan även ha fyrvägsstretch eller UVB-skydd för varma, soliga dagar på stranden.

Vissa har dragsnöre i midjan, vilket är bra för dig som vill kunna justera passformen.

Kompression är en annan egenskap som tåls att tänka på. En tightare passform – framför allt runt låren – ger mer stöd för muskler som är viktiga när du vill ta effektiva bentag.

Elitsimmare vill ofta ha badbyxor med platta sömmar. Dessa sitter riktigt tätt, som en andra hud, och minskar motståndet i vattnet.

Typer av badbyxor

Det finns fyra olika typer.

Jammers är knälånga och har en nära passform. Dessa har blivit populära bland professionella simmare och de som tävlar, just för att de ger kompression. Simmare som väljer jammers är ofta långa och har atletisk kroppsbyggnad.

De klassiska korta badbyxorna sitter tight och täcker mindre yta än jammers. Detta är ett populärt val bland simmare som tävlar eftersom att de ger minimalt motstånd i vattnet. Precis som jammers är dessa vanliga bland simmare med atletisk kroppsbyggnad, men de passar även simmare som är kortare än medellängden.

Aquashorts är ett mellanting mellan jammers och korta badbyxor. De ger lite mer täckning än korta badbyxor, men ger mindre motstånd än jammers. Detta är ett bra val för dig som är kortare än medellängden och som vill ha mer täckning och kompression. Aquashorts är också populära bland längre simmare.

Badshorts är den typ som oftast används av de som simmar någon gång då och då eller på semestern eftersom de torkar snabbt och är bekväma. De passar allt från smalare kroppstyper till de som är överviktiga, och ser allra bäst ut på de av medellängd eller längre.

Det var fördelarna med varje typ – här kommer exempel från sortimentet i vår webbshop.

2018 års jammers

Speedo Fit PowerForm Pro Jammer är ett par badbyxor för träning med fantastisk kompression. Dessa passar dig som vill ha samma prestanda som professionella simmare. Midjebandet har låg profil och materialet är en blandning mellan nylon och elastan. Ett otroligt bekvämt plagg som sitter snyggt både i och utanför bassängen.

Speedo's powermesh

Speedo Powermesh ger kompression, har klorresistenta egenskaper och UPF 50 som skyddar mot solens farliga strålar. Den moderna designen ser till att du sticker ut ur mängden.

Nike Logo Jammer

Gör ett statement med Nike Logo Jammer (till vänster i bilden). Dessa badbyxor har ett stretchigt midjeband med dragsnöre på insidan så att du kan justera passformen. De är klorresistenta, har platta sömmar och en inlägg framtill för bättre komfort.

Nike Logo jammer

Rush Heather har ungefär samma egenskaper som Nike Logo, och en liknande passform. Denna modell har en starkt blå rand på vardera sida.

Ballina's Nix jammer

Nix jammer från Ballina är tillverkade i ett helt klorresistent material som klarar upp till 600 timmar i bassängen. Dessa har också ett dragsnöre och ger kompression som är till din fördel i vattnet.

2018 års aquashorts

Speedo's Power Mesh aquashorts

Speedos Power Mesh är perfekt för träning och är tillverkade i ett klorresistent, lätt material som ger kompression.

Speedo's Energy Blast aquashorts

Dessa aquashorts har ett riktigt snyggt tryck. I Energy Blast från Speedo kommer du definitivt att stå ut ur mängden.  De är tillverkade i materialet Endurance+ som gör att badbyxorna håller formen längre, och har klorresistenta egenskaper. Badbyxorna har fyrvägsstretch och har dessutom ett dragsnöre för extra komfort.

Nike Swim Square Leg

Nike Swim Square Leg är ett par badbyxor som är eleganta, kompakta och bekväma. Det stretchiga materialet formar sig efter din kropp och följer med i dina rörelser. Ett stretchigt midjeband med dragsnöre låter dig justera passformen och de platta sömmarna ser till att du kan röra dig snabbt och enkelt i vattnet.

 

Cottesloe Hip Racer

De populära badbyxorna Cottesloe Hip Racer håller bade färg och form riktigt bra. Dessutom har de solskydd och torkar snabbt. 

2018 års korta badbyxor

Speedo Endurance shorts

Dessa klassiska badbyxor från Speedo har länge varit populära bland elitsimmare. De står emot klor och bleknar inte. För att du ska kunna justera passformen så att du känner dig bekväm har de dessutom ett dragsnöre i midjan.

TYR's Petra racing shorts

Petra Racer från TYR har tillverkats i Durafast Elite, ett hållbart material som klarar över 300 timmar i bassängen. Dessa badbyxor ger ett bekvämt stöd och har en nära passform som gör att de är ett bra val för elitsimmare.

Arena Solid Swim Brief

Arena Solid Swim är ett par badbyxor som tillverkats i Arenas Max Life-material. Detta är klorresistent och gör att badbyxorna är mjuka och håller formen länge. De är dessutom ett dragsnöre i midjan så att du kan justera passformen.

Dessa badbyxor har mer än bara ett fräckt mönster (som för övrigt valts av Michael Phelps). Materialet med tvåvägsstretch ger dig över 200 timmar i bassängen.

2018 års badshorts

Nike Swim Vital 14" Volley Short

Nike Swim Volley är ett par badshorts med ett elastiskt midjeband, innershorts i mesh för bättre komfort och stöd samt en bakficka som snabbt tömmer ut vatten.

ike's 2-in-1 training short

Dessa badshorts från Nike är otroligt mångsidiga eftersom de praktiskt taget är 2 shorts. Detta är perfekt för dig som har en aktiv livsstil och tränar mycket. Materialet torkar snabbt och fickorna i mesh tömmer ut vatten så att du kan känna dig bekväm både i och vid sidan om bassängen.

 

Maru Solid 16" shorts

Bli en trendsättare! Dessa badshorts i årets snyggaste färg är ett perfekt val för bassängen eller stranden. De torkar snabbt och polyestermaterialet är både tåligt och bekvämt.

Speedo's stylish leisure watershorts

Detta är ett par snygga badshorts från Speedo som är perfekt för poolen, stranden eller på semestern. Materialet torkar snabbt och shortsen är bekväma tack vare det elastiska midjebandet. Shortsens vattenavvisande egenskaper gör att de är lika bra i vattnet som på stranden.