Publicerat inom Swim och taggat swim, swimming goggles, triathalon, swimwear
Wiggle swimming goggles buying guide

Imskyddade, panorama, tätade, "svenska" eller klassiska – att välja rätt sorts simglasögon är inte alltid lika lätt som det verkar.

Rätt par får dig inte bara att känna dig bekväm, utan många simmare kan vittna om hur de perfekta simglasögonen ibland får dem att känna dig ”snabbare” i vattnet.

Men hurvida du känner dig snabbare i ett par små, sofistikerade, ”svenska” simglasögon med reflekterande glas eller ett par stora, djärva simglasögon med stort synfält beror helt och hållet på dig.

Stilen är dock bara en aspekt i det hela. Om du kommer att spendera många timmar i bassängen måste du känna dig bekväm och kunna lita på att dina simglasögon inte immar igen, glider eller distraherar dig.

 

Egenskaper att hålla utkik efter

Choosing the best swimming goggles

Moderna simglasögon har otroligt många egenskaper och stilar som främjar just den sortens simning du håller på med. Här är en lista med egenskaper att hålla utkik efter och vad de betyder.

 

Imskydd

Imma kan försämra ditt synfält, särskilt när du tränar intensivt, och imskyddade simglasögon är utformade just för att se till att imma inte byggs upp på insidan av glasen så att du kan se bättre.

 

UV-skydd

UV-skydd är inte till så stor hjälp om du mestadels simmar inomhus, men om du simmar mycket utomhus är UV-skydd ovärderligt. Dina näthinnor har inga nervändar och dina ögon känner därför inte av den skada solen orsakar. Brännskador på näthinnorna – ofta känt som solblindhet – kan inträffa även om det är mulet ute eftersom UV-strålarna fortfarande kan vara väldigt starka.

De flesta simglasögon kommer nu med någon sorts UV-skydd och många erbjuder totalt skydd mot UVA- och UVB-strålar. Om du simmar utomhus är det bäst att noggrant kolla igenom de egenskaper simglasögonen du är intresserad av har.

 

Böjda glas

Om du vill kunna hålla ett öga på dina konkurrenter i vattnet är det väldigt praktiskt att ha ett stort synfält. Böjda glas ger dig ett synfält på 180 grader utan några förvrängningar vilket är perfekt när du tävlar i bassäng eller öppet vatten. Vissa simmare föredrar att ha ett mindre synfält så att de kan fokusera på hur de själva presterar utan några distraktioner. Det beror helt enkelt på vad du föredrar.

 

Näsbrygga

Många simglasögon kommer nu med justerbara näsbryggor för att passa alla ansiktsformer. Alla simglasögon har inte olika storlekar på bågarna, vilket gör möjligheten att justera näsbryggan till ett måste.

 

Klassiska vs. “svenska” simglasögon

De klassiska simglasögonen kommer med antingen runda eller ovala tätningar som skapar en bred tätning runt dina ögonhålor. ”Svenska” simglasögon har funnits sen 70-talet men börjar bli allt populärare, särskilt hos elitsimmare. Deras låga profil och motståndsminskande egenskaper i vattnet gör dem perfekta att tävla i. De sitter direkt på ögonhålan vilket betyder att de inte behöver någon tätning och de immar dessutom inte igen lika lätt. Dock kan deras passform ta lite tid att vänja sig vid.

 

Hydrodynamiskt design

Visst, termen låter vetenskaplig, men egentligen hänvisar den bara till simglasögonens profil och hur lätt de glider genom vattnet vid höga hastigheter. 

 

Tio av de bästa simglasögonen

Här är ett urval av de 10 bästa simglasögonen vi säljer på Wiggle och förhoppningsvis hittar du ett par som passar just dig perfekt. 

 

Speedo Speedo Fastskin Prime Mirror Goggle (Red/Blue)

Dessa premiumsimglasögon från Speedo är det populära markets snabbaste och mest hydrodynamiska simglasögon. De finns nu i en anpassningsbar form och de erbjuder både maximal komfort samt ett stort synfält utan att du behöver vrida på huvudet lika mycket. De är imskyddade, ser till att du inte bländas av reflektioner och kommer med utbytbara näsbryggor. Det finns en anledning till varför dessa simglasögon är godkända av det internationella simförbundet FINA. 

 

Zoggs Women's Predator Flex Reactor Titanium

Dessa damsimglasögon från Zoggs har fotokromatiska glas som reagerar på ljusstyrka och som blir mörkare vid starkt ljus och klara i lågt ljus. De är imskyddade, snabba att justera och ger dig 180 graders periferiseende.

 

Speedo Virtue Mirror Women's Goggles

V-Class-sortimentet med simglasögon vann Red Dot-priset för design och innovation år 2017 och är precisionstillverkade i premiummaterial. De är även imskyddade vilket gör dem perfekta för både inomhus- och utomhussimning, medan spegelglasen ger dem en riktigt professionell stil. 

 

Arena Cobra Ultra Goggles

Arena Cobra Ultra-simglasögonen har försetts med riktigt många egenskaper och funktioner, bland annat imskydd och UV-skydd. Det extra breda synfältet kompletteras av de slitstarka glasen som är tillverkade i polykarbonat – ett material som är både hållbart och stöttåligt, samtidigt som det ger överlägsen klarhet.

 

Dessa Vengeance-simglasögon med spegelglas är perfekta för de som letar efter den där sofistikerade “svenska” stilen. De har en strömlinjeformad glasprofil som utformats för att glida genom vattnet samt utbytbara näsbryggor och ett dubbelt silikonband för en perfekt passform.

 

Aqua Sphere Eagle Goggles Clear Interchangeable Lens

Om du behöver glasögon och letar efter ett par simglasögon med receptglas är Eagle från Aqua Sphere en prisvärd kompromiss. De utbytbara glasen kan bytas ut mot receptglas för att ge personer med synfel en chans att se klart och tydligt i vattnet, medan den breda designen erbjuder enastående komfort och vattentäthet. 

 

Zoggs Predator Flex Polarized Goggles Exclusive

Zoggs Predator Flex-simglasögon är exklusiva hos Wiggle och kommer med UV-skyddade, polariserade glas som presterar riktigt bra och som motverkar bländande reflektioner. De har också försetts med Fogbuster™-imskydd och Soft-seal™-teknologi som formar sig efter din ansiktsform.

 

Zoggs Venus Goggles

Zoggs Venus-simglasögonen har utformats specifikt för personer med mindre ansikten. De ger dig 180 graders periferiseende och kommer med både imskydd och UV-skydd. De smått tonade glasen är perfekta för inomhussimning och utomhussimning i svaga ljusförhållanden, vilket gör dem utmärkta för vardaglig träning.

 

Arena Swedix Mirror Racing Goggles

Om du letar efter ett par riktigt coola simglasögon är dessa Swedix-simglasögon från Arena perfekta för dig. De har tagits fram för tävling och är baserade på den svenska originaldesignen från Malmsten. De har försetts med delade glas i polykarbonat, en TPR-beläggning samt en näsbrygga med ”svensk” stil.

 

Arena Nimesis Women's Goggles

Sist men inte minst på listan hittar du dessa Nimesis-simglasögon från Arena. De är perfekta att träna i eller om du precis har börjat med triathlon och kommer med mjuka tätningar, breda glas, ett bekvämt, delat band samt en näsbrygga som anpassar sig efter ditt ansikte.

Om författaren

Bild för Sandra Nordstrom
Sandra Nordström
Publicerad den: 07 mar 2018