Publicerat inom Cycle
Man using a turbo trainer with Zwift

Få upplevelser är lika spännande som att glida fram längs de öppna vägarna eller att flyga fram längs de tuffaste stigarna med vinden i håret och solen i ryggen. Men dåligt väder och vardagen fungerar inte alltid så.

Som tur är finns det sätt att komma så nära spänningen av att cykla ute i det fria som möjligt utan att lämna hemmet – säg hej till den smarta trainern.

Genom att kombinera interaktiv teknologi med de senaste inomhustrainrarna kan dessa smarta enheter replikera dynamiken från en cykelrunda ute i naturen samtidigt som de visuellt simulerar din session.

Teknologin har utvecklats mycket och fortsätter ständigt att utvecklas, vilket ger dig många olika alternativ som passar alla träningsbehov och plånböcker. I denna guide kollar vi lite närmre på några av de bästa modellerna för att hjälpa dig att hitta den perfekta partnern för just dig.

 

Vad är en smart trainer?

Låt oss ta en titt på vad en smart trainer är innan vi börjar.

Smart trainers kan anslutas direkt till din dator, surfplatta eller smartphone. Genom att använda data från hur du presterar kan den replikera information såsom pedalkraft, hastighet och kadens på skärmen i realtid, vilket låter dig cykla genom en virtuell värld.

Vad som skiljer enheten åt är att uppförsbackar och nedförsbackar på skärmen förs över till trainern som automatiskt justerar motståndet för att ge dig en dynamisk upplevelser som nästan liknar en riktig cykelrunda.

Så, när du trampar dig igenom den simulerade banan kan du känna av vartenda liten backe.

Nu kan du förbättra dina taktiker i backarna, under spurterna och på långsträckorna i den virtuella världen. Du kan till och med koppla upp dig med andra användare på internet för att tävla mod dem – allt detta utan att du ens behöver lämna hemmet.

 

Vad behöver du för att komma igång?

Indoors on a turbo trainer

När du har en smart trainer behöver du inte så mycket mer för att komma igång.

Det första viktiga du behöver är en dator, surfplatta eller smartphone, men större displayer hjälper till att skapa en mer ”uppslukande” upplevelse.

Många smart trainers är kompatibla med Bluetooth för att du ska kunna ansluta din trainer med din display, medan andra använder en ANT+ USB-adapter som gör att din trainer och dator kan samspela.

Precis som med alla trainers är det rekommenderat att du köper till ett förhöjningsblock så att ditt framhjul har samma höjd som bakhjulet, samt en stor matta som håller ljudnivåerna så låga som möjligt.

Ett annat tips är att du noggrant läser igenom specifikationerna för varje enhet innan du slår till för att se till att din cykel är kompatibel. Med direct drive-enheter, såsom Tacx Neo Direct Drive Smart-trainern nedan, kan du också behöva en extra kassett. För mer traditionella enheter där du fäster fast bakhjulet kan det vara värt att köpa till ett träningsdäck för så att ditt vanliga bakdäck inte slits ut.   

Nu är allt du behöver ett rum stort nog för din cykel och ett sätt att hålla dig sval på.

 

Vilken smart trainer ska jag välja?

Det finns många olika trainers för att passa alla behov och budgetar, oavsett om du letar efter den bästa trainern på marknaden eller mer av en ”nybörjartrainer”. Låt oss kika på några olika alternativ för att göra det lättare för dig att hitta din perfekta trainer.

 

Tacx Neo Direct Drive Smart Trainer

Detta är av de exklusivaste alternativen och proffscyklister likväl amatörer runt om i världen förlitar sig på det.

Den är inte bara av högsta kvalitet och otroligt hållbar, utan den är också en av de tystaste på marknaden. Den har minimalt med rörliga delar och vibrerar därför inte lika mycket. Det gör också att den är mycket kompakt så att du lätt och smidigt kan förvara den.

Det är en direct drive-modell, vilket betyder att du monterar fast din cykel direkt i enheten, till skillnad från mer traditionella enheter där du fäster fast bakhjulet i enheten.

En av trainerns attraktivaste egenskaper är “real direct drive”-teknologin som skapar realistisk tröghet för att ge dig en av de verkligaste upplevelserna på marknaden.

Tacx Neo Direct Drive ger dig också tillgång till mjukvara från Tacx via Bluetooth för simulerade banor direkt på din dator, samtidigt som den är kompatibel med flera olika smart trainer-plattformar såsom det populära Zwift-paketet, Kinomap, Virtual Training, BKOOL och TrainerRoad.

 

Kinetic Road Machine Smart Control Trainer

Kinetic Road Machine Smart Control är en vardaglig syn i garagen och vardagsrummen hos cyklister runt om i världen. Det är en pålitlig enhet som vunnit sin popularitet tack vare dess hållbarhet, lätta funktion och överkomliga pris.

Det är en klassiskt design där du fäster fast bakhjulet i trainern med hjälp av en koppling. Bakhjulet snurrar sen mot ett svänghjul som kontrolleras elektromagnetiskt för att skapa olika motståndsnivåer.

Trainerns kommer med en stadig och hopvikbar ram och använder Bluetooth-teknologi så att du kan ansluta den till dess exklusiva app Kinetic Fit för Apple- och Android-enheter. Den kan också användas med mjukvara från tredje part, såsom Zwift.

 

Elite Qubo Digital Smart B+ FE-C Trainer

Elite Qubo Digital Smart B+ är en av de mest prisvärda enheterna på marknaden. Den kommer med en elektromagnetisk motståndsenhet som styrs trådlöst och erbjuder åtta olika motståndsnivåer. Den kan också paras ihop med Andriod- och iOS-enheter genom att använda antingen Bluetooth eller ANT+.

Den är även kompatibel med populära mjukvaror som Zwift, TrainerRoad samt BKOOL och har försetts med hastighets-, kadens- och kraftsensorer.

Tack vare dess klassiska design är den lätt att montera upp och plocka isär när du har nått ditt mål.

Fast den kanske inte har samma motståndskraft som andra lite exklusivare modeller är denna trainer från Elite utmärkt att börja med om du är nyfiken på vad en trainer kan hjälpa dig att uppnå. 

 

Om författaren

Bild för Sandra Nordstrom
Sandra Nordström
Publicerad den: 06 mar 2018