Publicerat inom Run

Varför ska man springa på kvällen?

När vintern närmar sig och dagarna blir kortare och mörkare så är det svårare att ta sig ur sängen eller att orka träna på kvällarna. Det ligger i vår natur att varva ner när mörkret lägger sig.  Men det finns vissa av oss som tycker att det fungerar bättre att träna tidigt på morgonen innan jobbet eller på kvällen efter, eftersom vi arbetar hela dagarna och inte har tid för träning när det är ljust ute. Den här guiden är tänkt att ge tips om hur du bäst tränar i mörkret och erbjuda information om reflexkläder och tillbehör som kan vara bra att ha.

Vilka är fördelarna med träning i mörker?

Vi som arbetar hos Wiggle är ett gäng aktiva människor och ibland tar vi tillfället i akt och tränar i mörker. Det är faktiskt riktigt härligt och här nedan listar vi fördelarna.

Om du tränar på morgonen:

 • Har du träningen överstökad tidigt
 • Kan du pendla till jobbet och träna samtidigt
 • Du kickar igång kroppen ordentligt och får energi för dagen

Om du tränar på kvällen:

 • Gör du dig av med jobbstress som du kanske samlat på dig under dagen
 • Kan du pendla hem från jobbet och träna på samma gång genom att cykla eller löpa exempelvis
 • Ser du till att du är ordentligt hungrig till middagen


Se till att hålla dig säker när du tränar i mörkret

Även om det kan vara en riktig adrenalinkick att springa i mörker är det samtidigt väldigt viktigt att du tänker på säkerheten. Det innebär att:

 • Du måste hålla extra bra koll på din omgivning
 • Du bör välja en rutt som du känner till och helst en som är väl upplyst
 • Klä dig i varma och torra material och använda reflexer


Vilken typ av kläder bör man ha på sig?

Tänk på att din omgivning förändras rätt så radikalt när mörkret faller. Det innebär att du måste tänka ännu mer på vilka kläder du använder. Här nedan får du några tips på kläder från Wiggles stora löparutbud så att du får en idé om hur du bäst förbereder dig för en löprunda i mörkret.

Vi rekommenderar verkligen att du bär någon form av reflexprydda kläder. Oavsett om du tränar på morgonen eller kvällen så hjälper reflexerna till att göra dig synlig för trafikanter omkring dig. Du kan välja mellan att använda reflexprydda kläder eller separata tillbehör med reflexer på.

Du kommer märka att de flesta reflexprydda kläder som finns på marknaden är jackor eller tröjor. Det finns även en del tights med reflexdetaljer, men det smartaste är att välja en tröja eller jacka med reflexdetaljer. Många tillverkare inkorporerar reflexpaneler på ärmarna eller axlarna så att du syns bättre när du tränar i mörkret.

Det finns en mängd olika tillbehör med reflexdetaljer, både för löpning och cykling. Du kan välja bland västar, reflexer till ryggsäcken och olika typer av reflexband för armar och ben. 

Löparjackor

En löparjacka är alltid en bra investering om du springer året runt och får utstå vind och regn. Du kan välja en enklare jacka som är lätt och funktionell eller investera i en mer tekniskt framtagen jacka med wind-stopper-teknologi och fuktavledande egenskaper. 

 

Kläder med reflexdetaljer  

Vill du synas bättre när du springer? Investera i kläder med reflexdetaljer!


 

Wiggles bästa tips för den som vill springa i mörkret

 • Har du haft en tuff dag? Spring hem: Nu kanske du tänker, ”glöm det!”. Men tänk på att till och med en långsam löprunda hem från jobbet kan vara över fort och utan någon större ansträngning. Och glöm inte att det dessutom kan vara precis vad du behöver för att tänka på annat än din stressiga dag på jobbet.
 • Sätt alltid upp ett mål: Är det vinterträning? Eller är det träning inför ditt nästa maraton? Se till att varje löprunda räknas. Även om du inte har något stort mål i sikte så är det bra att sätta upp mindre mål under löpningens gång.  
 • Glöm inte kosttillskotten: Återhämtningen är viktig. Om du har tänkt springa en längre runda, oavsett om det är på morgonen eller kvällen, så är det viktigt att äta något. Om man springer på kvällen efter jobbet har åtminstone vi märkt att man blir extra hungrig till middagen. Det kallar vi bra motivation!
 • Gå med i en lokal löparklubb: Det finns flera som är som du. När mörkret faller kan man se flera grupper klädda i neon/reflexkläder ute på gatorna. Varför inte göra dem sällskap?
 • Ge dig ut i terrängen: Detta är endast för de modigaste. Börja med parker och fortsätt sedan med öppna stigar för att göra löpningen mer varierad. Vi lovar att du inte kommer bli besviken!