Publicerat inom Run
Lite up the Night with ASICS

De flesta löpare känner sig förtvivlade när det är dags att ställa fram klockorna den sista söndagen i oktober. Om du inte har turen att kunna klämma in löprundan mellan 9 och 17 så är det oundvikligt att behöva springa efter mörkrets inbrott. 

Löpning i mörker

Det finns både fördelar och nackdelar med att springa i mörkret. Det är något riktigt tillfredställande med vetskapen att man själv trotsar vädret och ger sig ut för en löprunda när resten av världen ligger på soffan och latar sig, redo att gå i ide för vintern. Nackdelen är dock att man måste tänka mer på säkerheten när man springer i mörker, eftersom det är större risk för olyckor när medtrafikanterna inte kan se dig lika bra.

Men det betyder inte att du inte kan ge dig ut och springa. Absolut inte! Det betyder bara att du måste tänka efter lite extra när det gäller din säkerhet. Vi har samarbetat med ASICS för att ge dig lite idéer om hur du bäst syns i trafiken när du springer under årets mörkare månader.

Uppgradera ditt kit från topp till tå

Fördelarna med en ny garderob inför vinterässongen är många. Alla vinterkläder ifrån ASICS är specialframtagna för att klara av de mer påfrestande väderförhållandena. Höst- och vinterkollektionen för 2015 kombinerar de tekniska egenskaper du är ute efter hos ett par riktigt bra löparkläder (ergonomiska flatlocksömmar, fuktavledande material, mesh vid extra utsatta områden där du svettas mer) med reflexdetaljer runt om hela plagget. Satsa på att vara synlig från topp till tå med både jacka och tights med reflexdetaljer.

Asics maximerar din synlighet tack vare reflexband som går ton i ton med resten av plagget. Så nu kan du hålla dig säker samtidigt som du håller stilen! Kolla in Asics LiteShow-jackan för dam eller varför inte de matchande LiteShow-tightsen

Varför är det viktigt att ha löparskor med reflexer?

Rikta blicken nedåt, till dina fötter! De flesta bilars strålkastare är riktade nedåt, så om du har reflexer på tights och skor så ökar du chansen för att bli sedd ifrån alla vinklar. Den nya höst- och vinterkollektionen ifrån Asics innehåller Gel-Kayano 22 med 3M-reflexer på sidorna och på hälen. De blir pricken över i:et i ditt kit. Nu är du redo att ge dig ut!

Våra favoriter ifrån ASICS LiteShow-kollektionen

Den lätta Elite-jackan i reflexmaterial är verkligen ett måste på löprundor i mörkret. Kombinera den med en långärmad tröja för att hålla värmen uppe och förvara dina värdesaker i någon av jackans fickor. Du behöver inte oroa dig för att den ska sinka dig, jackan är hur lätt som helst!

Glöm inte tightsen med reflexremsor både fram och bak så att bilarna ser dig ifrån alla vinklar. Sedan kan du komplettera looken med ett par av Asics LiteShow-skor som är framtagna särskilt för att hjälpa dig synas i mörkret. 

Lite tips inför löpning i mörkret

Glöm inte att säkerheten är A och O när du ska springa efter mörkrets inbrott. Nu när du har koll på vilken utrustning du behöver, glöm heller inte att: 

  • Lämna hörlurarna hemma (hörseln blir extra viktig när sikten försämras)

  • Ändra din rutt ofta, men hålla dig till vägar som du känner till

  • Säga till någon av dina närstående att du ger dig ut och springa samt uppge vilken väg du tänkt ta

  • Springa så att du möter trafiken (du är mer beredd om du ser bilarna komma i din riktning)

  • Springa i områden där det finns gott om gatubelysning

Gå med i en löpargrupp som springer på kvällstid i mörkret! Det finns garanterat fler där ute som älskar att springa året om så det skadar inte att leta runt på nätet och se om det finns några som tänkt ge sig ut just i det område där du bor. Ju fler man är desto roligare brukar det ju bli. Lycka till!