Publicerat inom Triathlon och taggat orca
Orca 3.8 Wetsuit Review

När jag återvände till England efter att ha tävlat i Taiwan så gick det upp för mig att jag inte längre skulle delta i triathlon med klart och varmt vatten. Trots den så kallade ”värmeböljan” som var i England för tillfället så betydde inte det att vattentemperaturerna inte kunde variera åt vardera hållet, så jag började omedelbart jakten på en ny våtdräkt.

Jag anser att just simningen är min svaghet av de tre delmomenten i triathlon så jag var främst ute efter två saker: En våtdräkt som ger ordentligt med flytförmåga samt hjälper mig att skära snabbt genom vattnet. Annat som var viktigt var att hitta en våtdräkt med rätt passform och som är enkel att ta på och av i bytena. Dessa egenskaper brukar vanligtvis bli bättre ju högre upp i prisklasserna du går. 

Våtdräkten

Eftersom jag testade våtdräkten Predator förra året (och blev förtjust i passformen) så ringde jag Orca igen på vinst och förlust, och frågade ifall de kunde hjälpa mig även i år. Jag berättade vilka tävlingar jag skulle delta i under året och gav dem mina mått och därefter gav de tips och råd om vilken våtdräkt de trodde kunde passa mig bäst.  

Det visade sig vara Orca 3.8 Enduro, en våtdräkt som inte bara ser snabb ut, utan dessutom har tagits fram särskilt för triathleter som behöver extra flytförmåga runt ben och höfter. Perfekt när du behöver spara på energin! Trots den extra flytförmågan så är våtdräkten smidig och känns inte alls bylsig. De kortare ärmarna och benen gör det enklare att ta på och av våtdräkten vid byten. Ett annat plus för mig var den låga halslinningen som minskar risken för skavsår, vilket är en stor fördel när man simmar på öppet vatten med höga vågor. 

Hur bra var Orca 3.8 Enduro?

Jag provade våtdräkten första gången i skarpt läge under Windsor 25th Anniversary triathlon, ett evenemang som jag aldrig deltagit i förut men som finns på många människor “att-göra-lista”. Sim-etappen var i Themsen, så vattnet var geggigt, smutsigt och, framförallt, kallt! En av våtdräktens egenskaper är de starkt orange trycken som inte bara ger ökad säkerhet i vattnet, utan även gör det enklare för din hejarklack (jo, om man har någon alltså) att få syn på dig när du simmar förbi. Direkt efter att jag hoppat i vattnet från flodbanken så flöt jag upp till ytan utan att behöva trampa vatten. När jag gav mig ut till startlinjen så kunde jag känna hur mina ben och mitt bäcken tvingades uppåt och gav mig en mycket bättre simposition än vanligt. När startpistolen ljöd så böjde jag ner huvudet och gav mig iväg nedöfr Themsen. Den perfekta passformen gjorde att jag kunde sträcka ut armarna ordentligt i simtagen utan att dräkten för den skull kändes bylsig eller för tight i armhålorna. Halslinningen förhindrade dessutom skav, som jag skrev tidigare.

Även om vi simmade nedströms så kunde jag känna att jag var snabbare, och dräkten förbättrade verkligen min prestation avsevärt. När det var dags att simma tillbaka uppströms så behöll jag en fart som var snabbare än min normala tävlingsfart och jag var säker på att sluta med en riktigt bra sluttid, kanske även ett personbästa. Jag var otroligt nöjd när jag fick se tiden 28 min och 19 sek, 3 min snabbare än mitt förra personbästa! Tiden räckte till en 47:e plats i min åldersgrupp.  

Orca 3.8 wetsuit review

Några veckor senare var det dags för ännu en simtävling på olympisk distans, denna gång Wiggle Steelman Triathlon vid Eton Dorney. För de som inte redan visste det så specialbyggdes Eton Dorney för Olympiska spelen 2012.  Detta innebär lugna simförhållanden innan det är dags för cykling och löpning på avstängda vägar.

Ännu en gång imponerade dräkten stort! Det känns som den gör allt jobb åt dig så att du kan fokusera på simtagen och andningen utan att oroa dig för hur kroppens position är i vattnet. Jag slutade på en 36:e plats totalt med en tid på 26 min och 48 sek, vilket innebär ett nytt personbästa och en tid som var 1 min 31 sek snabbare än Windsor. Kroppens form, vattenmotståndet och vinden spelar givetvis en stor roll när det gäller prestationerna, men den här enastående våtdräkten har utan tvivel förbättrat mina resultat betydligt!

Sammanfattning

Som slutsats så kan jag säga att den här dräkten levde upp till de höga förväntningar som Orca satt på den. Om du har råd att införskaffa en våtdräkt i den här prisklassen så tycker jag verkligen att du ska göra det. Den ger ditt självförtroende en extra skjuts när du tävlar och den tvingar kroppen in i rätt position när du simmar. Vad mer behöver man ifrån en våtdräkt egentligen?