Publicerat inom Cycle
Clair Buchar riding her mountain bike

Skrivet av Claire Buchar

 

Vi tränar alla fysiskt. Oavsett om det är i gymmet för att bli starkare, eller ute i terrängen för att bli starkare, uthålligare, snabbare och skickligare. Men vad spelar det för roll om det ibland handlar 90 % om den mentala biten? Hur stor roll spelar det att du är stark och uthållig när en sektion skrämmer dig?

Vi har alla någon gång råkat ut för en MTB-sektion som skrämmer oss. Det kan vara en stenig stig eller slingrig led över hala rötter. Oavsett vilken nivå du befinner dig på så strävar du säkert hela tiden efter att bli bättre och ta cyklingen till nästa nivå, i alla fall om du är som jag. 

Utmana dig själv och utvidga din trygghetszon

För det första gäller det att vara realistisk när det gäller vilken nivå du befinner dig på skicklighetsmässigt. Det är jätteviktigt. Du måste vara realistisk när du tänker på vad du tror att du kan klara av. Försök dig inte på något som är över din förmåga eftersom du inte kommer förbli på cykeln särskilt länge då, men du ska samtidigt inte underskatta dig själv. Med andra ord så bör du veta dina begränsningar men ändå utmana dig själv att gå utanför trygghetszonen.

Jag ska inte gå in på en massa vetenskap här, men det finns massvis av forskning som visar att när man repeterar motoriska rörelser ofta så skapas en ”inlärningsskåra” i hjärnan. Ju mer du tränar, desto djupare blir den här skåran. Ju djupare skåran blir, desto naturligare kommer aktiviteten kännas. Därför kan man verkligen säga att det stämmer att övning ger färdighet.

Det bästa sättet att göra framsteg säkert är att bygga upp cyklingen undan för undan. Bygg självförtroendet genom att börja smått och sedan gradvis göra det svårare för dig med brantare backar osv. Låt oss säga att du har som mål att klara av ett grunt hopp i normal fart och med en enkel landning i goda förhållanden. Här handlar det om den mentala biten.

Claire cornering at the Ranch Camp in Kamloops, British Columbia

 

Stanna och titta

Stanna alltid och titta noga på det hinder du tänkt ta dig an. Gå av cykeln och ställ dig uppepå det, eller gå runt det om du har möjlighet. Om det är ett dolt hinder, gör en visuell markering i marken, eller använd en pinne så att du har något att sikta på och hamnar rätt när du cyklar in.

Claire and others looking down a mountain bike path in Kamloops

 

Jämför

Jämför sektionen du tänkt cykla med något liknande som du cyklat över förut. Då har du möjlighet att dra slutsatser ifrån den gången och använda erfarenheten till detta nya hinder. 

 

Observera och lär dig från andra

Se när någon annan, mer erfaren, tar sig an hindret. Observera hur snabbt de cyklade mot hindret, vilket spår de tog, hur de betedde sig i luften och när de landade.Fråga dem också hur det kändes om du får chansen.  Jämför sedan hur din egen förmåga mäter sig med deras. 

 

Kreativ visualisering

Visualisering är när du skapar ett scenario inuti ditt huvud där du presterar ditt yttersta. Det är som att skapa en film där varje detalj registreras och kan inkludera alla dian sinnen; syn, hörsel, dofter, smaker och känslor. Mentala övningar ger hjärnans nervsystem ett träningspass i stil med det som sker i verkligheten. Det är som en gratis övningsrunda! Det kan också underlätta utvecklingen av din motorik genom att skapa de där skårorna i nervsystemet som jag tog upp tidigare.

Så om du vill klara av nästa hopp galant så gäller det att du visualiserar och ser dig själv klara av det. Om tvivel skulle krypa sig in och du ser dig själv misslyckas, då är det bara att börja om från början. Släpp inte in dina tvivel och olustkänslor!

Claire in mid-air clearing a gap on her mountain bike

Ta det på allvar eller strunta i det

Ta det på allvar: Använd din mentala styrka, andas och få dig själv i balans. Det är ok att vara nervös. Det är din kropps naturliga reaktion på den kommande situationen. Intala dig positiva saker, gärna högt om du vill: ”Jag klarar det här. Jag är fokuserad och kapabel”. Testa det som fungerar för just dig. Sedan kör du. Tänk på att vid varje hinder så finns det en punkt där du kört så långt att du inte har möjlighet att ångra dig, då det inte går att bromsa eller stanna säkert längre. Det gäller att du är helt inställd på att genomföra det. Tvivel är förbjudet vid den tidpunkten!

Strunta i det: Om du inte känner dig helt hundra och inte kan få nerverna i schack då är det bättre att strunta i det helt och hållet. Om du stått och funderat i mer än 5 minuter så är det dags att strunta i det. Spara det till nästa varv eller nästa dag, nästa vecka ja, när du känner att du kan klara av det. If you just aren't feeling it, can't overcome the nerves then walk or ride away. Kom tillbaka när du är mer fokuserad och på g. Svårare än så är det inte.

 

Förlora aldrig fokus

Kom ihåg att du aldrig ska ge dig på något som du inte är rätt så säker på att du kan klara av. Men om du är realistik när det gäller din förmåga så kommer du 9 av 10 gånger tänka efteråt att ”Det där var ju busenkelt, vad var jag så orolig för?”. Ja, det kan hända att du kraschar. Det är lite av något man får ta för givet i den här sporten. Men det är bara att borsta av sig och hoppa upp på cykeln igen och göra ett nytt försök. Eller så lämnar du det ett tag, funderar på vad som gick snett och gör en analys. Tänk positivt.  Oavsett om du tror att du kan klara det eller inte så har du alltid rätt. Jag har ramlat och kraschat över hinder som jag klarat galant ett tiotal gånger tidigare. Kom ihåg att fokusera på de gånger som det faktiskt fungerade: ”Jag har gjort det här förut och det gick kanonbra. Jag kan göra det igen!”

Jag hoppas att några av de här mentala och taktiska verktygen kan hjälpa dig utvecklas inom mountainbike-åkningen och stort lycka till där ute i terrängen! 

 

Alla bilder har tagits av Justin Kious


Claire and Chris Kovarik smiling

 

Claire Buchar är en professionell MTB-instruktör på nivå 2. Hon är också en medlem av det kanadensiska landslaget, kanadensisk mästare samt har vunnit VM-brons.