Publicerat inom Cycle
image of woman mountain biking in woodland

Rätt ram för rätt dam!

Det är skillnad på mäns och kvinnors kroppar och det gäller även när man ska välja rätt cykel. Se till att få till det rätt från början så att du kan njuta av din cykel under många härliga timmar i sadeln. Här nedan har vi sammanställt en guide med allt du bör tänka på innan ditt köp.

Ram och passform

En MTB-led tar inte hänsyn till om cyklisten är man eller kvinna. Om det ligger en stor sten i vägen så gör det. Men det gör det ännu viktigare att tänka på följande när du väljer cykel:

  • Ram: Välj en ram som passar dina specifika kroppsmått (hela kroppens längd, armspann och längden på benets insida).
  • Kroppens position: Ramen är tänkt att ge din kropp en centrerad position som låter dig balansera på vevlagret för stabilitet och grepp.
  • Cykelposition: Överröret bör ge dig chansen att ha en avslappnad position på cykeln så att du känner dig bekväm under längre turer.

Ha koll på dina kontaktpunkter

De kontaktpunkter man pratar om när det gäller cyklar är sadel, pedaler, styre och handtag. De spelar en stor roll när det kommer till val av cykel

  • Styre: Det kan hända att du som kvinna vill ha något smalare styre än unisexstyret ifall du har en lättare och smalare kroppsbyggnad. Om du däremot har lite bredare axlar kommer du att känna dig som hemma med de standardstyren som kommer med de flesta mountainbikes idag.
  • Sadel: Här gäller samma princip som med styret. Det finns särskilda sadlar som är bredare för att bättre passa den kvinnliga anatomin, men det handlar oftast om personlig smak också. Det bästa är helt enkelt att du testar olika sadlar för att se vilken som är bekvämast för just dig.
  • Handtag: Dessa finns både i smala och lite bredare varianter. Vilken variant du väljer beror helt på vilket du tycker är bekvämast. Tjockare handtag kan hjälpa till att dämpa vibrationer och stötar medan tunnare handtag kan ge en tydligare känsla och bättre kontroll över cykeln. Testa helt enkelt innan för att se vad du tycker om de olika varianterna.

Om du känner att du behöver byta ut något på din nuvarande cykel så kan du ta en titt på vårt utbud av cykelkomponenter. Vi lovar att vi kan erbjuda något som passar alla smaker och plånböcker.

woman riding mountain bike hardtail in forest

Myter att slå hål på

Om du är kvinna och är på jakt efter drömcykeln finns det en del myter vi måste slå hål på först:

Myt 1: Jag behöver absolut en cykel särskilt framtagen för kvinnor

Det här stämmer inte alls. Det finns faktiskt en mängd olika cyklar som passar båda könen och här hos Wiggle har vi ett brett utbud. Det gäller helt enkelt att hitta rätt mått för dig och din kropp, oavsett kön. Mountainbikes som är särskilt framtagna för kvinnor är baserade på vissa mått som anses passa bättre ihop med den kvinnliga formen. Visst passar dessa cyklar en del kvinnor bättre men det är absolut inget måste att ha en damspecifik cykel. Det mesta hänger på vilka kroppsmått du har.

Myt 2: Om jag köper en unisex-cykel måste jag byta ut en massa delar för att den ska passa

Om du hittar en storlek som passar så ska du inte behöva byta ut något annat än eventuellt de delar som hänger på personlig smak. Det kan alltså hända att du vill byta handtag eller sadel, men det är inget som hänger ihop med ifall du är man eller kvinna.

Myt 3: Alla sadlar på unisex-cyklar är så obekväma

Vilken sadel som är bekvämast handlar endast om personlig smak. En del kvinnor har bredare höfter och känner sig oftast bekvämare på en något bredare sadel men det gäller långtifrån alla kvinnor. Kanske tycker du att unisexsadlarna är riktigt bekväma? Det enda sättet att ta reda på det är att testa och se hur de känns.